Светът е футбол! (Част II)


Т. Михайлов

Светът е футбол! (Част II)

От 11 юни до 1 юли целият свят ще съсредоточи поглед към Южна Африка, където най-добрите 32 национални отбора на планетата ще премерят сили в 19-ото световно първенство. На заден план ще останат политиката, икономиката и дори военните конфликти, защото битките на 10-те стадиона, които домакините са построили или обновили за Мондиала ще са с далеч по-голямо значение.

Futbol TV вече ви представи 8-те големи фаворита за трофея , но сега идва ред на останалите 24 отбора, част от които са способни на големи изненади. Анализът им ще бъде следван по континентален ред като ще започнем от Африка.

Логично е първо да се спрем върху домакина ЮАР . За жителите страната е истински празник, че Световното първенство е на тяхна земя, но пък те ще очакват и добро представяне от “Бафана Бафана”. Групата на африканците обаче не е лека, и сред 4-те отбора те са с най-малък опит от световни първенства. В група А има два световни шампиона – Уругвай и Франция. Решителен за ЮАР вероятно е още първият мач с Мексико . Карлош Алберто Перейра налага модерен футбол, но голяма част от играчите му се подвизават във вътрешното първенство, което колкото и да е силно на фона на останалата част от Африка, отстъпва на шампионатите в Европа и Америка.

 
Коефициент за краен успех на ЮАР в bet365 – 151,00
Прогноза на Futbol TV – Отпада в групата


Жребият прати Нигерия , вероятно най-силният африкански отбор заедно с пропусналия да се класира Египет, в група Б, където са старите им познайници от Аржентина. “Суперорлите” разполагат с класни футболисти и треньор, който знае как да наложи дисциплина – Ларс Лагербак. Възможно е Нигерия да е африканският тим, който да запишe най-добро класиране.

Коефициент за краен успех на Нигерия в bet365 – 151,00
Прогноза на Futbol TV – четвъртфинал


Алжир се промъкна на Световното първенство с много късмет, побеждавайки в баража африканския шампион Египет. Малко е тъжно, че именно “фараоните” останаха извън играта, тъй като си спомняме доброто им представяне в Купата на Конфедерациите. В групата на Англия и САЩ “пустинните лисици” изглеждат обречени.

Коефициент за краен успех на Алжир в bet365 – 751,00
Прогноза на Futbol TV – Отпада в групата


Гана е вероятно най-непредвидимият африкански отбор на този шампионат. Преди 4 години в Германия “черните звезди” бяха приятната изненада, излизайки от тежка група заедно със световния шампион Италия, САЩ и Чехия. Сега отново потокът им е завързан – Германия, Сърбия и Австралия. Спокойно може да определим тази група като най-тежката, след група А.

Коефициент за краен успех на Гана в bet365 – 101,00
Прогноза на Futbol TV – Отпада в групата


Камерун е първият тим от Африка дръзнал да покаже силата на Черния континент. Това става през 1990, когато “неукротимите лъвове” стигат до ¼-финала, където измъчват Англия. Възможно е и тази година тимът да стигне далеч, още повече, че групата му е удобна и като изключим Холандия, Дания и Япония са преодолими съперници  за Ето’о и компания.

Коефициент за краен успех на Камерун в bet365 – 101,00
Прогноза на Futbol TV – осминафинал


Кот д’Ивоар е отборът, на когото се хвърлят най-големи надежди за добро представяне. Проблемът обаче е, че “слоновете” са в клещите на 3 държави изповядващи една и съща футболна философия – Бразилия и Португалия в Група G и вероятно Испания на 1/8-финал. Това обаче е и шанс Свен-Йоран Ериксон да нагоди играта на тима спрямо този стил и да постигне успехи. По-важното е, че суперзвездата Дидие Дрогба ще играе въпреки контузията в лакътя си.

Коефициент за краен успех на Кот д’Ивоар в bet365 – 51,00
Прогноза на Futbol TV – осминафинал

Азия изпрати 3 участника на световните финали. С най-големи традиции е тимът на Южна Корея , който през 2002 завърши на 4-то място, бидейки съдомакин с Япония . Футболът в страната се разви доста и всеки който подцени корейците може да сбърка. В група с Аржентина, Нигерия и Гърция те имат не лош шанс дори да мислят за преминаване в следващата фаза.

Коефициент за краен успех на Южна Корея в bet365 – 251,00
Прогноза на Futbol TV – Отпада в групата

Япония също стана редовен участник в световните първенства като през 2002 премина груповата фаза, стигайки 1/8-финал. И сега “самураите” имат шанс за прогрес в плейофите , тъй като групата им е удобна. Дания и Камерун са преодолими отбори.

Коефициент за краен успех на Япония в bet365 – 351,00
Прогноза на Futbol TV – Отпада в групата

Северна Корея е най-непознатата във футболно отношение държава, поради затворения си политически характер. През далечната 1966 отборът играе ¼-финал като това е и единственото му участие на световни финали. В компанията на Бразилия, Португалия и Кот д’Ивоар корейците са аутсайдер.

Коефициент за краен успех на Северна Корея в bet365 – 1501,00
Прогноза на Futbol TV – Отпада в групата


Едно от 4-те места на Зона Азия на Мондиала бе заето от страна, която географски е в Океания. Става дума за Австралия . “Кенгурата” бяха доста убедителни в квалификациите и безспорно заслужават мястото си в ЮАР. Със самочувствието на 1/8-финалист от Германия, тимът трябва да пребори именно Мааншафта, Сърбия и Гана за място в плейофите. С доста футболисти играещи в Европа предпоставките са налице. Ще е нужен и шанс.

Коефициент за краен успех на Австралия в bet365 – 176,00
Прогноза на Futbol TV – Отпада в групата


Нова Зеландия участва за втори път на Световно след 1982, когато отпада в групите. “Кивитата” имаха шанса големият им потисник Австралия да се премести в друга квалификационна зона и пробиха до ЮАР. Може би това е техният таван. Те играха тук преди година на Купата на Конфедерациите и резултатите им не бяха добри.

Коефициент за краен успех на Нова Зеландия в bet365 – 2001,00
Прогноза на Futbol TV – Отпада в групата


Северна, Централна и Южна Америка са региони, в които футболът е много популярен. Разбира се в най-малка степен това важи за САЩ, но пък “янките” стават все по-силни напоследък и преди година стигнаха финала на Купата на Конфедерациите. Традиционно те доминират в сблъсъците си с големия си регионален съперник Мексико. През 2002 година САЩ стигна четвъртфинал, където след съдийска тесла бе изхвърлен от Германия. През 2000 година там бе обявен проект, според който през 2010 тимът трябва да стане Световен шампион. Това едва ли ще се случи, но американците вероятно няма да имат проблем с класирането си на 1/8-финал.

Коефициент за краен успех на САЩ в bet365 – 81,00
Прогноза на Futbol TV – четвъртфинал


Мексико е най-стабилният участник на световните първенства поне в едно отношение – “ацтеките” имат 4 поредни осминафинала в последните 4 шампионата. страната, която два пъти е посрещала най-големия форум има големи амбиции а пробив, но обикновено изпуска парата в първия мач след груповата фаза.

Коефициент за краен успех на Мексико в bet365 – 67,00
Прогноза на Futbol TV – осминафинал

Хондурас е третият представител на Зона КОНКАКАФ в ЮАР. Специалистите не дават голям шанс на  тима на Рейналдо Руеда. Най-известните имена в тима са Давид Суасо и Уистън Паласиос. Това е второ участие на страната на световни финали след 1982.

Коефициент за краен успех на Хондурас в bet365 – 1001,00
Прогноза на Futbol TV – отпада в групата



Уругвай е двукратен първенец на планетата, разбира се в години, в които футболът е бил различен. Традициите обаче трудно се заличават. Отборът на Оскар Табарес разполага с две абсолютни машини за голове – Диего Форлан и Луис Суарес, а това гарантира проблеми за противниковите вратари. Уругвай има голям потенциал, но трябва да покаже характер.

Коефициент за краен успех на Уругвай в bet365 – 81,00
Прогноза на Futbol TV – осминафинал


Парагвай се класира доста спокойно за шампионата като дълго време водеше в квалификациите в Южна Америка. Групата на “гуараните” е удобна за атака на плейфоите. Италия е единственият силен съперник като дебютантът Словакия и аутсайдерът Нова Зеландия трудно ще се противопоставят на коравите южноамериканци.

Коефициент за краен успех на Парагвай в bet365 – 101,00
Прогноза на Futbol TV – осминафинал

Чили има амбицията за добро представяне и в група, където единственият изявен фаворит е Испания шансовете на тима не са никак лоши. Чили има 7 предишни участия на световни първенства като има 3-то място през 1962. Във всички останали случай чилийците отпадат в групите.

Коефициент за краен успех на Чили в bet365 – 67,00
Прогноза на Futbol TV – отпада в групите

 

За представянето на голяма част от европейските отбори дадохме прогноза в първата част на материала, квалифицирайки ги като фаворити. На Световно първенство обаче няма слаб тим от Стария континент. Квалификациите са достатъчна гаранция за качеството на участниците.

Гърция ще участва за втори път на Световно след 1994, когато попадна в идентична група. Тогава елините бяха разбити от Аржентина, Нигерия и България, като този път вместо “лъвовете” ще срещнат Южна Корея. Стилът, който Ото Рехагел практикува изненада съперниците му веднъж – на ЕВРО 2004. Този път шансовете за успех на гърците не са добри.

Коефициент за краен успех на Гърция в bet365 – 151,00
Прогноза на Futbol TV – Отпада в групата


Словения също е за втори път на световно като през 2002 се представи достойно, но не премина груповата фаза. На бараж в края на 2009 словенците изхвърлиха силния тим на Русия и вероятно са подготвили нови изненади за Англия и САЩ. Големият им шанс е да бъдат подценени. Фактът, че започват с Алжир им дава предимство, от което трябва да се възползват.

Коефициент за краен успех на Словения в bet365 – 401,00
Прогноза на Futbol TV – Отпада в групата


Сърбия е балканският представител, на когото се възлагат най-големи надежди за предстоящото първенство. Сърбите разполагат с млад и изключително мощен състав, който се разправи с Франция и Румъния в квалификациите и вече точи ножа на Германия. Западните ни съседи нямаха късмет при жребия и, макар че по всяка вероятност ще минат групата, вероятно ще се изпречат на Англия в осминафиналите.

Коефициент за краен успех на Сърбия в bet365 – 51,00
Прогноза на Futbol TV – осминафинал


Дания също се класира без проблем в трудна група с Португалия и Швеция. “Червеният динамит” винаги е готов да избухне, особено когато никой не го слага в сметките.  Стартът с Холандия обаче не идва в полза на момчетата на Мортен Олсен. Логично е те да водят равностойна битка с Камерун и Япония за втората позиция в групата.

Коефициент за краен успех на Дания в bet365 – 151,00
Прогноза на Futbol TV – Отпада в групата


Словакия е дебютант на Световни финали и това е логично, след като до 1990 страната е в съюз с Чехия. Силното представяне на тима в квалификациите именно срещу Чехия и Полша дава надежди на словаците. Фактът, че са дебютанти обаче не е за пренебрегване като се има предвид, че в групата са опитните парагвайци. Победа срещу Нова Зеландия на старта е задължителна за момчетата на Владимир Вайс.   

Коефициент за краен успех на Словакия в bet365 – 401,00
Прогноза на Futbol TV – Отпада в групата


Португалия определено е един от най-добрите отбори в Европа и макар, че се класира трудно за финалите има самочувствието на четвъртата футболна сила след шампионата в Германия. Проблемът е, че напоследък “мореплавателите” не са най-убедителният отбор, а и една от звездите Луиш Нани се контузи. Кристиано Роналдо е голямото оръжие на “червено-зелените”, но дали не е преуморен след тежкия сезон. Знаем, че той обикновено не разкрива потенциала си с националната фланелка. Все пак двубоят с Бразилия предполага да се превърне в спектакъл.

Коефициент за краен успех на Португалия в bet365 – 29,00
Прогноза на Futbol TV – Отпада в групата


Швейцария започна квалификациите с шокиращо поражение от Люксембург, но бързо се съвзе и ето, че е на Световно. Сравнително леката група, която се падна на “кръстоносците” им дава добра възможност за участие в плейофите, от която те вероятно ще се възползват.  

Коефициент за краен успех на Швейцария в bet365 – 251,00
Прогноза на Futbol TV – осминафинал

  Сподели
242