Мондиал 2022. Швейцария


FUTBOL-TV

Мондиал 2022. Швейцария

ШВЕЙЦАРИЯ (№9 в класацията на ФИФА)

(Червени кръстове, кръстоносци, Нати)

Пътят на отбора към Световното първенство през 2022 г.

Българските фенове добре си спомнят за този отбор, защото България бе в една група с Швейцария в квалификациите за финалите за Мондиал 2022. За съжаление, загубихме и двата мача срещу швейцарците, получихме 6 гола, но утехата е, че това се случи срещу тим, който спечели групата. Отбелязваме, че тук бе и Италия, която завърши на две точки след "кръстоносците".

Подготовка за Световното първенство през 2022 г.

Швейцария ще проведе един приятелски мач с Гана, който ще се състои утре.

Треньор: Мурат Якин (Швейцария)

Якин оглави националния отбор на Швейцария на 9 август 2021 година, заменяйки Владимир Петкович на поста. Мнозина бяха скептично настроени към това назначение, на фона на успехите на Петкович, който не само успешно преведе тима през трите квалификационна турнира, но и три пъти класира отбора за плейофите във финалните части на две Европейски и едно Световно първенство. Но Мурат се справи със задачата и сега ще води тима на пети пореден голям турнир.

Главна звезда: Гранит Джака (Арсенал)

Тук можем да споменем и Харис Саферович, Джердан Шакири, а защо не и някой друг. Характерното за швейцарците е, че това е компактен тим, без ярки звезди, но все пак не може да не посочим Джака, който прави добър сезон и помогна на Арсенал да е лидер във Висшата лига на Англия.

Капитан: Гранит Джака (Арсенал)

Безспорен авторитет. Ще припомним малко известен факт за Джака - през септември 2019 година той предложи капитанската лента на Джердан Шакири в опит да го накара да се върне в националния отбор. Респект.

Млада надежда: Ноа Окафор (РБ Залцбург)

Едва ли са много европейските фенове, които са чували това име. 22-годишното крило обаче "избуя" след трансфера си (януари 2020 г.) от Базел в РБ Залцбург, където вече има 64 мача. И 25 гола. Що се отнася до българските почитатели на футбола, те трябва да знаят, че Окафор вкара първия си гол за националния отбор на Швейцария на 15 ноември 2021 г. в мач срещу България.

Съставът на националния отбор на Швейцария за Световното първенство през 2022 г. (4-2-3-1): Ян Зомер (Борусия Мьонхенгладбах) - Силван Видмер (Майнц 05), Фабиан Шер (Нюкясъл), Нико Елведи (Борусия Мьонхенгладбах), Рикардо Родригес (Торино) - Ремо Фойлер (Нотингам Форест), Гранит Джака (Арсенал) - Джердан Шакири (Чикаго Файър), Джибрил Соу (Айнтрахт), Рубен Варгас (Аугсбург) - Брил Емболо (Монако).

 

Прогноза на FUTBOL TV: 2-ро място.

Програма на мачовете от група G: 

Кръг 1

24 ноември

12:00 Швейцария - Камерун

21:00 Бразилия - Сърбия

Кръг 2

28 ноември

12:00 Камерун - Сърбия

18:00 Бразилия - Швейцария

Kръг 3

2 декември

21:00 Сърбия - Швейцария

21:00 Камерун - Бразилия

  Сподели
668