Мондиал 2022. Англия


FUTBOL-TV

Мондиал 2022. Англия

От 20 ноември до 18 декември 2022 г. в Катар ще се проведе финалният етап от двадесет и второто Световно първенство по футбол. Това Световно първенство ще бъде първото в историята не само за самия Катар, но и за Близкия изток.

Поради силните летни горещини в страната домакин, турнирът ще се състои от края на ноември до средата на декември, което го прави и първият Мондиал, който се провежда във време, различно от лятото. И последно, турнирът е предвиден да се проведе в по-кратък срок – за 29 дни.

FUTBOL TV, по стара традиция, представя отборите, които ще участват на Световното първенство.

Група В

 

АНГЛИЯ ((№5 в класацията на ФИФА)

(Трите лъва)

Пътят на отбора към Световното първенство през 2022 г.

В квалификационния кръг на Световното първенство през 2022 г. Англия оглави група I с 26 точки от 10 мача и без загуба (8 победи и 2 равенства). Второто място в този квартет бе за Полша, а Албания, Унгария, Андора и Сан Марино очаквано се класираха по-надолу.

Заслужава да се отбележи и разликата в отбелязаните и пропуснатите голове от отбора на "Трите лъва". Момчетата на Гарет Саутгейт отбелязаха 39 гола и допуснаха само три пъти (2 - от Полша и 1 - от Унгария). Да, не трябва да се забравя, че националният отбор на Англия бе критикуван заради изпадането си от елитната дивизия на Лигата на нациите, но на предстоящото Световно първенство в Катар англичаните ще имат възможността да докажат, че скорошният провал е просто съвпадение.

Подготовка за Световното първенство през 2022 г.

Последните мачове преди Световното първенство в английската Висша лига ще се проведат на 13 ноември, т.е. седмица преди старта на Мондиал 2022. На този етап отборът на "Трите лъва" няма нито една уговорена приятелска среща и изглежда малко вероятно такива да се проведат въобще.

Треньор: Гарет Саутгейт (Англия)

След споменатото изпадане от елитната дивизия на Лигата на нациите, бъдещето на Гарет Саутгейт като старши- треньор на националния отбор на Англия бе под голяма въпросителна. Британците типично в свой стил създадоха истерия около представянето на тима в Лигата на нациите, но все пак от Футболната асоциация проявиха благоразумие и решиха, че именно Саутгейт ще води отбора на Световното първенство в Катар.

Наскоро английският специалист доказа, че с прагматичния си подход е в състояние да изведе отбора до финалната фаза на кратко разстояние. Така на ЕВРО 2020 националният отбор на "Трите лъва" стигна до финала, където загуби от Италия след изпълнение на дузпи. В случай на пълен провал на Световното първенство през 2022 г., разбира се, Саутгейт или ще напусне сам, или ще подаде оставка.

Главна звезда: Хари Кейн (Тотнъм)

"Играчът на един сезон“ Хари Кейн демонстрира индивидуална висока класа повече от година, но до момента голмайсторът на английския национален отбор не е спечелил нито един отборен трофей нито с Тотнъм, нито с националния отбор на Англия. Вместо това Кейн стана голмайстор на Висшата лига три пъти, а през тази кампания е на второ място след норвежеца Ерлинг Холанд от Манчестър Сити (17) по брой отбелязани голове (10).

Капитан: Хари Кейн (Тотнъм)

Хари Кейн вече е и капитан на Англия, въпреки че този статут преди това принадлежеше на централния защитник на Манчестър Юнайтед Хари Магуайър. Като част от "Трите лъва", 29-годишният централен нападател на Тотнъм проведе 75 мача, в които отбеляза 51 гола и направи 14 асистенции. Предвид възрастта на Кейн, Световното първенство през 2022 г. няма да бъде последната, а една от последните възможности за него да донесе важен трофей в Англия.

Млада надежда: Фил Фодън (Манчестър Сити)

Всъщност отборът на Англия е много млад отбор. Не само атакуващият полузащитник Фил Фодън, но и 21-годишното крило на Арсенал Букайо Сака, 19-годишният централен халф на Борусия Дортмунд Джуд Белингам, 23-годишният защитник на Уест Хем Деклан Райс, 23-годишният лидер на Челси Мейсън Маунт и много други могат да бъдат отбелязани тук.

Но специално внимание трябва да се обърне на 22-годишния Фил Фодън, който за първи сезон е основен играч на най-добрия клуб в Англия - Манчестър Сити и въпреки възрастта си успя да спечели абсолютно всички вътрешни трофеи.

През настоящия сезон халфът на Ман Сити изигра 18 мача, в които отбеляза 7 гола и направи 3 асистенции. Съмнително е, че на Световното първенство в Катар Фодън няма да играе важна роля в отбора на Англия, въпреки че Саутгейт определено не е лишен от подбор на играчи и то за почти всеки пост.

Основното мъчително главоболие за треньорския щаб на "Трите лъва" ще бъде позицията на десния бек поради контузията на Рис Джеймс и лошата форма на Трент Александър-Арнолд.

Съставът на националния отбор на Англия на Мондиал 2022 (4-2-3-1, може и 3-4-3):

Аарън Рамсдейл (Арсенал) - Кийрън Трипиър (Нюкасъл), Хари Магуайър (Манчестър Юнайтед), Джон Стоунс (Манчестър Сити), Бен Чилуел (Челси) - Деклан Райс (Уест Хем), Джуд Белингам (Борусия Дортмунд) - Фил Фодън (Манчестър Сити), Мейсън Маунт (Челси), Рахим Стърлинг (Челси) — Хари Кейн (Тотнъм).

Прогноза на FUTBOL TV: 1-во място.

 

ПРОГРАМА НА МАЧОВЕТЕ В ГРУПА В:

Кръг 1

21 ноември

15:00 Англия - Иран

21:00 САЩ - Уелс

Кръг 2

25 ноември

12:00 Уелс - Иран

21:00 Англия - САЩ

Кръг 3

29 ноември

21:00 Иран - САЩ

21:00 Уелс - Англия

  Сподели
894