Мондиал 2022. Полша


FUTBOL-TV

Мондиал 2022. Полша

ПОЛША (№26 в класацията на ФИФА)

(Червено-белите)

Пътят на отбора към Световното първенство през 2022 г.

В квалификациите Полша попадна в трудна група с Англия, Албания, Унгария, Андора и Сан Марино, в която зае второ място, след настоящия финалист от Евро-2020.

Така поляците трябваше да играят плейофи срещу Русия. След началото на агресията на Руската федерация срещу Украйна, полският национален отбор категорично отказа да играе срещу агресора, като веднага се класира за финала на плейофите, където се справи с уморена Швеция, която няколко дни преди това имаше тежък мач срещу националния отбор на Чехия.

Така отборът се класира за световното първенство.

Подготовка за Световното първенство през 2022 г.

Националният отбор на Полша ще изиграе приятелски мач срещу Чили на 16 ноември, след което заминава за Катар.

Треньор: Чеслав Михневич (Полша)

Михневич бе носен на ръце след успешното завършване на квалификациите за Световното. На пресконференцията след мача с Швеция треньорът с ентусиазъм разказа тактическите детайли на тази среща и изрази голяма доза оптимизъм.

С течение на времето обаче картината се промени. В Лигата на нациите поляците не се представиха много добре, като останаха в елитната дивизия само благодарение на присъствието на откровено слабия Уелс там.

Критиките към Чеслав започват да нарастват все повече и повече. Има обаче известни съмнения, че треньорът ще издържи на напрежението. Поне във варшавската Легия, в която работеше преди националния отбор, натискът не бе по-малък, а работата на Михниевич все пак даде резултат, и то какъв! Под негово ръководство столичният клуб изхвърли Будьо/Глимт и Славия от Шампионска лига, а в груповата фаза на Лига Европа победи Спартак и Лестър.

Като цяло Чеслав е привърженик на по-затворения футбол, с бързо преминаване в атака при овладяване на топката.

Главна звезда и капитан: Роберт Левандовски (Барселона)

Извадете Левандовски от националния отбор и ще видите реалното му ниво.

Отборът на Михневич е много зависим от формата и настроението на своя капитан. Предвид проблемите с нападателите (например загубата на Якуб Шверчок заради допинг скандал), контузията на нападателя на испанския Барселона означава крах на надеждите за излизане от групата. Настоящата форма на Лева вдъхва оптимизъм на феновете на отбора. Освен това той има 9 гола в квалификациите, като повече имат само Хари Кейн и Мемфис Депай.

Млада надежда: Никола Залевски (Рома)

Наскоро Никола Залевски влезе в топ 20 на претендентите за титлата Golden Boy, което никак не е малко. Не се учудвайте, защото играчът на Рома наистина заслужи много комплименти.

Залевски е възпитаник на римския клуб, преминал през няколко юношески нива. Той дебютира през сезон 2020/21, по време на мандата на португалеца Фонсека, а през следващата кампания, вече при Жозе Моуриньо, Никола започва да играе все по-голяма роля в отбора.

Никола може да покрива цялото ляво крило и също да играе по-близо до центъра на терена. Такъв универсален състезател определено ще бъде полезен на Чеслав Михневич, защото кариерата на Гжегож Криховяк върви надолу, а Гуралски няма да отиде на Световното.

Освен това Залевски наистина се е изградил и винаги е мечтал да стане професионален футболист. За това активно му помага баща му, който почина наскоро, което бе тежък удар за футболиста. Основната мечта на бащата на футболиста бе да го види с фланелка на националния отбор, а в квалификациите срещу Сан Марино това желание бе изпълнено. Една трагична история, която обаче допълнително калява характера на Никола.

Съставът на националния отбор на Полша за Световното първенство през 2022 г:

Шчесни (Ювентус) – Кеш (Астън Вила), Беднарек (Астън Вила), Глик (Беневенто), Кивор (Специя), Залевски (Рома) – Журковски (Фиорентина), Криховяк (б/к), Шимански (Фейенорд) – Зелински (Наполи), Левандовски (Барселона).

Прогноза на FUTBOL TV: 3-то място.

ПРОГРАМА НА МАЧОВЕТЕ В ГРУПА С:

Кръг 1

22 ноември

12:00 Аржентина – Саудитска Арабия

18:00 Мексико – Полша

Кръг 2

26 ноември

15:00 ч. Полша – Саудитска Арабия

21:00 Аржентина – Мексико

Кръг 3

30 ноември

21:00 Саудитска Арабия - Мексико

21:00 Полша – Аржентина

  Сподели
603