Мондиал 2022. Сърбия


FUTBOL-TV

Мондиал 2022. Сърбия

СЪРБИЯ (№9 в класацията на ФИФА)

(Орлите, плавите)

Пътят на отбора към Световното първенство през 2022 г

Сърбия може би е отборът, който изненада най-много в квалификациите за Световното. Тимът попадна в група А с Португалия, Република Ирландия, Люксембург и Азербайджан, като всички анализатори предвиждаха максимум 2-ро място за съседите.

Сърбия започна квалификациите с победа с 3:2 срещу Република Ирландия в Белград през март 2021 г. След равенство 2:2 срещу Португалия, Сърбия спечели срещу Азербайджан в Баку с 2:1. В крайна сметка се стигна до там, че Сърбия се нуждаеше от победа срещу Португалия, за да се класира директно от групата. На 14 ноември 2021 г. Сърбия се изправи срещу Португалия на "Де Луж"  и "оправда" очакванията, като изоставаше с гол. Въпреки това, изравняване на Душан Тадич и решаващ гол на Александър Митрович в последните минути на второто полувреме осигуриха директен билет за сърбите за финалите на Мондиал 2022.

Подготовка за Световното първенство през 2022 г.

Сърбия ще проведе един приятелски мач с Бахрейн, който ще се проведе в арабската държава.

Треньор: Драган Стойкович (Сърбия)

Любиша Тумбакович бе уволнен от поста старши-треньор на националния отбор на Сърбия след загуба с дузпи срещу Шотландия в плейофите за квалификациите за Евро 2020 и заменен с Драган Стойкович. Мнозина се усъмниха в това решение на Федерация, защото 57-годишният специалист има треньорски опит само с два клуба и то не в Европа - Нагоя Грампус и Гуанджоу. Но както виждаме, Драган се справи със задачата, сега обаче специалистът трябва да докаже, че това не е случайно.

Главна звезда: Александър Митрович (Фулъм)

Митрович има 50 гола в 76 мача за сърбите и е едно от оръжията на съседите. Надежда, че нападателят ще блесне дава представянето му на старта на сезона - два гола срещу Ливърпул, попадение срещу Арсенал, гол срещу Тотнъм и общо шест точни удара в първите шест мача. След това футболистът се контузи, но след завръщането си успя дам напомни за себе си, поразявайки вратата на Борнемут. 

Капитан: Душан Тадич (Аякс)

Това е най-възрастният футболист в състава на "орлите". Известен е със своята скорост, точен пас и интелект. Пробва се и във Висшата лига, но се оказа, че мястото му е в Ередивизе, където заблестя за Аякс и дори бе определен за Играч на сезон 2020/2021.

Млада надежда: Душан Влахович (Ювентус)

Националният отбор на Сърбия разполага с няколко млади футболисти, които дават признаци, че ще вдигнат много шум по европейските терени, но

има едно име, което вече предизвика фурор и чиято цена е 100  милиона евро. Става дума за Душан Влахович, който подписа първия си професионален договор с Фиорентина, превръщайки се в първия футболист, роден през този век, който играе за "виолетовите".По-нататък кариерата на Душан се разви стремглаво нагоре. През 2021 г. е определен за Най-добър млад играч на Серия А. През декември 2021 г. вкарва своя 33-ти гол в Серия А за календарната година, като това правят само той и Кристиано Роналдо. Освен това той е единственият футболист, роден след 2000 г.,  заедно с Ерлинг Холанд, който е отбелязал поне 40 гола в топ 5 на първенствата на Европа. На 28 януари Ювентус плаща 70 милиона евро за Влахович, което прави сделката най-скъпа през зимата в Серия А.

Съставът на националния отбор на Сърбия за Световното първенство през 2022 г. (3-5-1-1): Предраг Райкович (Майорка) - Никола Миленкович (Фиорентина), Милош Велкович (Вердер), Страхиня Павлович (РБ Залцбург) - Андрия Живкович (ПАОК), Саша Луикич (Торино), Неманя Гудел (Севиля), Сергей Милинкович- Савич (Лацио), Филип Костич (Ювентус) - Душан Тадич (Аякс), Душан Влахович (Ювентус).

Прогноза на FUTBOL TV: 2-ро място.

Програма на мачовете от група G: 

Кръг 1

24 ноември

12:00 Швейцария - Камерун

21:00 Бразилия - Сърбия

Кръг 2

28 ноември

12:00 Камерун - Сърбия

18:00 Бразилия - Швейцария

Kръг 3

2 декември

21:00 Сърбия - Швейцария

21:00 Камерун - Бразилия

  Сподели
600