Мондиал 2022. Португалия


Н. Гавазов

Мондиал 2022. Португалия

От 20 ноември до 18 декември 2022 г. в Катар ще се проведе финалният етап от двадесет и второто Световно първенство по футбол. Това Световно първенство ще бъде първото в историята не само за самия Катар, но и за Близкия изток.

Поради силните летни горещини в страната домакин, турнирът ще се състои от края на ноември до средата на декември, което го прави и първият Мондиал, който се провежда във време, различно от лятото. И последно, турнирът е предвиден да се проведе в по-кратък срок – за 29 дни.

FUTBOL TV, по стара традиция, представя отборите, които ще участват на Световното първенство.

Група Н

 

ПОРТУГАЛИЯ (№9 в класацията на ФИФА)

(Селесао, Навигаторите)

Пътят на отбора към Световното първенство през 2022 г.

Португалия се намираше в квалификационна група А, в компанията на Сърбия, Ирландия, Люксембург и Азербайджан. Всички специалисти определяха "селесао" за безапелационен фаворит, но португалците започнаха трудно кампанията и я завършиха с провал. Спорните успехи над Азербайджан и Ирландия само загатваха какво предстои. И то се случи на 14 ноември миналата година, когато Португалия загуби с 2:1 от Сърбия у дома и остана на второ място в групата. Така хората на Фернандо Сантош трябваше да преминат през ситото на баражите, където успешно се справиха с Турция, а във финалния мач победиха Северна Македония, която сензационно бе отстранила Италия.

Подготовка за Световното първенство през 2022 г.

Португалия ще има един приятелски мач с Нигерия на 17 ноември.

Треньор: Фернандо Сантош (Португалия)

Това е един от най-опитните треньори в света. След като записва 161 мача в португалския елит, той слага край на кариерата си на футболист и се захваща с треньорска дейност през 1988 г. Сантош е с богата визитка - водил е трите големи в Португалия, с които печели пет титли, а в началото на века се премества в Гърция, където тренира АЕК и ПАОК. Любимец на гръцките фенове, а симпатиите се засилват, след като застава начело на националния отбор на южната ни съседка през 2010 г. Успехите тук са свързани с класиране на тима за финалите на Евро 2012, където играе осминафинал и участие на Мондиал 2014, където Гърция за първи път достига до плейофите.

Сантош поема националния отбор на Португалия на 23 септември 2014 година, замествайки провалилия се Пауло Бенто. Тук е и апогеят в кариерата на Фернандо - европейска титла през 2016 година и победа в Лигата на нациите през сезон 2018/19. Също така португалците под негово ръководство играят на осминафиналите на Мондиал 2018 и Евро 2020.

Главна звезда: Кристиано Роналдо (Манчестър Юнайтед)

Едва ли има нужда да говорим за Роналдо - всеки уважаващ себе си футболен фен би трябвало да е запознат с визитката на един от великите играчи на нашето съвремие.

"Краката му са хипнотизиращи на моменти и ако успее да съчетае това с някакво постоянно добро центриране, бъдещето изглежда плашещо", заявява Алан Хансен след първия сезон на Кристиано в Манчестър Юнайтед.

Понастоящем Роналдо има 191 мача за Португалия (рекорд) и 117 гола (рекорд). Освен това португалецът е голмайстор за всички времена на Европейските първенства, първият футболист с голове на пет поредни Европейски първенства, а също така е първият футболист с десет хетрика на национално ниво.

Капитан: Кристиано Роналдо (Манчестър Юнайтед)

Роналдо за първи път слага капитанската лента на 6 февруари 2007 година в мач с Бразилия и според слуховете, това е станало по настояване на президента на Португалската футболна федерация Карлос Силва, който умира два дни по-рано. От юли 2008 година Роналдо е неизменен капитан на португалския национален отбор.

Млада надежда: Гонсало Рамош (Бенфика)

В националния отбор на Португалия има много талантливи футболисти и заслужава да споменем защитниците Нуно Мендеш (20 г., ПСЖ) и Антонио Силва (19 г., Бенфика), както и полузащитника Витиня (22 г., ПСЖ).

Специално внимание обаче трябва да бъде отделено на Рамош, който трябва да направи дебюта си за мъжкия национален отбор на Португалия на това Световно първенство. Възпитаникът на Бенфика има 18 гола в 44 мача за мъжкия тим на "орлите", а също така и 14 гола в 18 мача за младежите на Португалия.

"Магьосникът" е известен със своята гъвкавост, способен е да играе на няколко офанзивни позиции, много често се изтегля назад, помагайки в изграждането на атаките, обича да създава шансове на съотборниците си, чувства се комфортно в наказателното поле и постоянно търси топката. Футболист, за когото ще се говори в бъдеще. А какво пречи приказката да започне още в Катар?

Съставът на националния отбор на Португалия за Световното първенство през 2022 г. (4-3-3): Диого Коща (Порто) - Жоао Кансело (Ман Сити), Рубен Диаш (Ман Сити), Данило Перейра (ПСЖ), Нуно Мендеш (ПСЖ) - Бруно Фернандеш (Ман Юнайтед), Витиня (ПСЖ), Бернанрдо Силва (Ман Сити) - Андре Силва (РБ Лайпциг), Кристиано Роналдо (Ман Юнайтед), Жоао Фелиш (Атлетико).

Прогноза на FUTBOL TV: 1-во място.

Програма на мачовете от група Н:          

Кръг 1

24 ноември

15:00 Уругвай - Корея

18:00 Португалия - Гана

Кръг 2

28 ноември

15:00 Корея-Гана

21:00 Португалия - Уругвай

Kръг 3

2 декември

17:00 Гана-Уругвай

17:00 Корея - Португалия

  Сподели
755