Мондиал 2022. Мексико


FUTBOL-TV

Мондиал 2022. Мексико

МЕКСИКО (№13 в класацията на ФИФА)

(Ел Три, Ацтеките)

Пътят на отбора към Световното първенство през 2022 г.

Националният отбор на Мексико се пребори за правото да играе на Световното първенство през 2022 г. в квалификационния турнир на КОНКАКАФ, който се проведе от март 2021 г. до март 2022 г.

"Ел Три" започнаха квалификационния си път от финалния, трети кръг, където събраха еднакъв брой точки като Канада (28), но отстъпиха на лидера в групата по допълнителни показатели (обаче получиха директен билет за Световната купа), оставяйки след себе си Съединените щати, Коста Рика, Панама, Ямайка, Ел Салвадор и Хондурас.

Подготовка за Световното първенство през 2022 г.

Националният отбор на Мексико ще проведе два приятелски мача преди да отпътува за Световното първенство:  победа с 4:0 срещу Ирак (9 ноември) и Швеция (16 ноември).

Треньор: Херардо Мартино (Аржентина)

По времето, когато Мартино бе футболист, той игра само веднъж за отбор от Европа. Авантюрата с Тенерифе обаче се оказва кратка и не особено успешна. По подобен начин се развива и неговият треньорски път. Има обаче няколко изключения.

От 1998 до 2013 г. треньорът работи само в Южна Америка, където дори успя да получи наградата за най-добър треньор в една от годините, но след това бе изкушен от предложението да бъде треньор на Барселона. Специалистът подписа с каталунците на 7 юли 2013 година. Има мнение, че кандидатурата на Херардо е била популяризирана от неговия сънародник Лионел Меси. Но дори протекциите на легендата не помогнаха на "Тата" да запази поста си. След като "блаугранас" не спечели нищо, освен Суперкупата на Испания, Мартино напусна "Камп Ноу" само година след пристигането си.

Пътищата на треньора и Лионел по-късно се пресякоха в националния отбор, който Мартино подхвана на вълната на недоволството срещу Алехандро Сабела след финала на Световното през 2014 година. Мартино ще бъде запомнен в "албиселесте" с двата загубени от Чили финала на Копа Америка, като Меси след поредното поражение през 2016 г. бе пред напускане на отбора.

Херардо възстанови репутацията си в Атланта Юнайтед, спечелвайки златото на МЛС. Плодотворната работа в Северна Америка доведе до назначаването в националния отбор на Мексико през 2019 година и още същата година спечели Златната купа на КОНКАКАФ, а две години по-късно взе и сребърните медали.

Главна звезда: Ървинг Лосано (Наполи)

Това е най-скъпият играч в отбора на Мексико.

На Мондиал 2018 Лосано бе само със статута на бъдеща звезда, а цената и престижът му скочиха до небесата след гола срещу германския национален отбор. Гол, който донесе победата на "Ел Три"

Играчът обаче се превърна в световна суперзвезда в Неапол, където постоянно е под светлината на прожекторите. Лучано Спалети се доверява на мексиканеца, който успя да вкара важни голове срещу Кремонезе и Болоня.

Капитан: Андрес Гуардадо (Бетис)

Андрес Гуардадо има над 170 мача за националния отбор на страната си!

Настоящият играч на Бетис игра в първия голям турнир в живота си през 2006 г. на Световното първенство в Германия! Тогава той получи повече от час игрово време в мач срещу...Аржентина. Участието на четири световни първенства обаче го прави много ценен с опита си за младите играчи.

Интересна подробност е, че Гуардадо с над 500 мача е мексиканецът с най-много двубои в Европа, оставяйки зад себе си легендата Уго Санчес.

Млада надежда: Диего Лайнес (Брага)

Диего е дясно крило, възпитаник на мексиканския Америка, известен със своите красиви и уникални екипи. Футболистът не изигра толкова много мачове за родния си отбор, но заинтересува Бетис, който го купи през 2019 г. за 12 милиона евро. В Севиля мексиканецът най-често получаваше шанс в купите, а в Примера понякога губеше конкуренция на Хоакин. След пристигането на Луиш Енрике от Флуминензе през миналото лято, Бетис даде Диего под наем на Брага, където мексиканецът се превърна в основен играч.

Съставът на националния отбор на Мексико на Мондиал 2022 (4-3-3):

Очоа (Америка) - Санчес (Аякс), Монтес (Монтерей), Араухо (Америка), Гаярдо (Монтерей) - Родригес (Крус Азул), Алварес (Аякс), Гутиерес (ПСВ) - Лосано (Наполи), Хименес (Уулвърхемптън) , Вега (Гуадалахара).

Прогноза на FUTBOL TV: 2-ро място.

Да не забравяме, че от 1994 г. мексиканците винаги са играли в плейофите на Световното първенство.

ПРОГРАМА НА МАЧОВЕТЕ В ГРУПА С:

Кръг 1

22 ноември

12:00 Аржентина – Саудитска Арабия

18:00 Мексико – Полша

Кръг 2

26 ноември

15:00 ч. Полша – Саудитска Арабия

21:00 Аржентина – Мексико

Кръг 3

30 ноември

21:00 Саудитска Арабия - Мексико

21:00 Полша – Аржентина

  Сподели
514