Дилемите пред Гарет Саутгейт преди Световното


FUTBOL-TV

Дилемите пред Гарет Саутгейт преди Световното

Отборът на Англия е един от фаворите преди всеки голям форум и Световното в Катар не прави изключение. "Трите лъва“ не са вдигали трофей от 1966-та насам и преди всяко голямо първенство англичаните таят надежда, че това може да е онзи специален турнир, който да донесе купата у дома. През тази година купа имаше. Женският отбор на Англия донесе златото на Европейското първенство през юли и това беше възприето като глътка свеж въздух на острова. Все пак, това не отнема от огромните очаквания към мъжкия отбор. Изобилието от талант в него е огромно, а Гарет Саутгейт се носи с отлична репутация и само лошият късмет в дузпите го лиши от това да донесе така жадувания трофей на Европейското миналата година. Въпреки разочароващата загуба във финала от Италия, емоциите след турнира бяха по-скоро положителни, предвид качеството на футбола и достойното представяне на отбора. Феновете показаха огромната си подкрепа към мениджъра и играчите, а в четвъртфинала, при победата срещу Германия, Уембли кънтеше под текста на емблематичната песен "Sweet Caroline". 14 месеца по-късно на Уембли настроението е доста по-различно. След гола на Кай Хаверц за 0-2, на трибуните скандиранията "So good, so good", бяха сменени с освирквания от част от феновете. "Трите лъва“ направиха зрелищно равенство с Германия, но то идва на фона на 6 мача без победа и безславно отпадане от Лигата на нациите. 

Лошите резултати преди Световното първенство са от една страна притеснителни, но от друга са възможност за Саутгейт и компания да се изправят пред проблемите в отбора и да ги разрешат на време. Огромният избор в състава на Англия е едновременно дар и главоболие за мениджъра. От Европейското насам, английският специалист се лута между формации с 3-ма и 4-ма в отбрана и често залага на футболисти, които не са в оптимална форма. 

Отдясно на защитата

Позицията на десен "уинг-бек“ е една от най-големите дилеми пред Гарет Саутгейт и екипа му. По традиция в системата 3-4-3 крилата са изключително активни и там се търси човек, който да дава нужната острота в атака, но и да помага достатъчно в защита. Търсенето на подобен баланс от мениджъра, оставя почти винаги Трент Александър-Арнолд извън сметките. Десният бек на Ливърпул е силно критикуван за слабата си игра в защита от началото на сезона, а контузията му в глезена почти сигурно ще го остави извън състава. Кайл Уолкър е друг логичен избор и един от незаменимите играчи на Гарет Саутгейт. Футболистът на Манчестър Сити има 50 мача под ръководството на мениджъра, а способността му да играе на различни позиции и да изнася топката, заедно със скоростта му, го правят толкова важен за "трите лъва“. Уолкър лекува травма и се подложи на операция и все още не е ясно дали ще се върне на време, за да пътува до Катар. Когато говорим за баланс, Рийс Джеймс и Киърън Трипиер веднага изпъкват като опции за десния фланг. Трипиър бе избран да започне като титуляр на финала на Евро 2020, а след завръщането си от Испания, футболистът блести по терените във Висшата лига. Не на последно място е и Рийс Джеймс, който вчера напусна принудително заради контузия в мача на Челси срещу Милан. През последните два сезона той се превърна в един от най-добрите играчи на клуба, където играе идентична роля. Способността му да вкарва и да създава положения, заедно с добрата му физика и игра 1 на 1 в защита го правят идеален кандидат за тази позиция. 

Центъра на отбраната  

Големият въпрос в центъра на отбраната е свързан с Хари Магуайър. Футболиста на Юнайтед се превърна в изкупителна жертва за лошото представяне на "червените дяволи“ и всяко негово действие се гледа под лупа. Не му помогна особено и мачът срещу Германия, където негова грешка доведе до първия гол на противника. За разлика от Саутгейт, Тен Хаг извади Магуайър от стартовите единадесет на Манчестър Юнайтед. Напрежението около футболиста и липсата на игрово време преди турнира поставят сериозен въпрос дали трябва да се разчита на него. Потенциалната липса на Кайл Уокър  може да отвори и позицията на дясно стоящия централен защитник. Алтернативи могат да се търсят както в Конър Коуди, така и в Бен Уайт, който се представя отлично за лидера в Англия-Арсенал.  

Създаване на положения и голове

Една от основните критики към отбора на Англия е липсата на достатъчно креативност и голове. Самият Гарет Саутгейт призна проблема, споделяйки, че се надява атакуващите футболисти да пренесат головете за клубните си отбори в националния. Формата на Хари Кейн остава от основно значение за представянето на Световното първенство. Изглежда сякаш проблемите идват от хората около него и цялостната липса на хармония в атаката. В този отбор на Англия, след Хари Кейн (45) и Рахийм Стърлинг(17), човекът с най-много голове под ръководството на Саутгейт е Хари Магуайър (7). Очаква се за Катар да замине и Маркъс Рашфорд, който не е попадал в състава на "трите лъва“ от Европейското насам. Футболистът се възстанови от дългата серия от контузии и ако продължи да намира добрата си форма под ръководството на Тен Хаг, може да се превърне в решението за липсата на голове в тима. 

С малко повече от месец оставащ до началото на Световното първенство в Катар напрежението се покачва. Въпросите около отбора на Англия са много, а работата на Гарет Саутгейт никак не изглежда лесна. С какъвто и състав да замине за Катар отборът, очакванията са огромни, а всеки фен на острова се надява футболистите да се върнат като герои и да приберат купата у дома. 

ХРИСТО ХРИСТОВ

  Сподели
1711