Мондиал 2022. Уругвай


FUTBOL-TV

Мондиал 2022. Уругвай

УРУГВАЙ (№14 в класацията на ФИФА)

(Небесносини)

Пътят на отбора към Световното първенство през 2022 г.

Уругвай проведе спорна квалификационна кампания, спечелвайки 16 точки в първите си 14 мача и под въпрос да попадне директно на финалите на Световното. "Небесносините" обаче спечелиха последните си 4 срещи и в крайна сметка завършиха на трето място, на 2 точки пред четвъртия Еквадор.

Подготовка за Световното първенство през 2022 г.

Уругвай проведе два приятелски двубоя в края на септември, губейки с 1:0 от Иран и побеждавайки Канада с 2:0.

Треньор: Диего Алонсо  (Уругвай)

47-годишният специалист е бивш нападател, състезавал се за над 10 клуба, за които има 114 гола в 325 мача. Занимава се с треньорска дейност от 2011 година, когато оглавява родния си Бела Виста. Стига и до местните грандове Пенярол и Олимпия, но без особени успехи. За последно води Интер Маями, който напуска по взаимно съгласие на 7 януари 2021 г. Назначен е за наставник на националния отбор на Уругвай на 14 декември 2021 г., заменяйки Оскар Табарес. До момента има 9 мача с "небесносините", записвайки 7 победи и 1 загуба.

Главна звезда: Луис Суарес (Насионал)

Трудно бихме определили главната звезда на Уругвай, защото тук има няколко емблематични фигури. Да, някои ще посочат Луис Суарес, но други имат пълното право да спрат вниманието си на Единсон Кавани. А други да посочат и легенди като Фернандо Муслера и Диего Годин.

Спираме се на Суарес защото той има 10 гола в повече от Кавани, освен това бившият играч на Ливърпул вкара решаващи голове за победите като гост на Чили и Парагвай, които помогнаха на уругвайците да вземат директен билет за Катар.

Капитан: Диего Годин (Велес Сарсфийлд)

36-годишният защитник е в зенита си, но със своите 159 мача за националния отбор е и с най-голям опит на международно ниво. Годин е известен с играта си за Атлетико, с който печели 8 трофея, включително титлата в Ла Лига, Купата на Испания и два пъти Лига Европа. Последният европейски клуб на Годин бе Каляри, който напусна на 12 януари 2022 година. Преминаването му в Атлетико Минейро се оказа пълен провал и той напусна бразилците през юни тази година. На 21 юни Диего подписа с Велес Сарсфийлд, за който има 6 мача и 1 гол.

Млада надежда:

Трудно можем да посочим футболист от тази категория, защото има трима играчи под 23-годишна възраст. Може би Мануел Угарте заслужава повече  внимание, а вероятно турнирът в Катар ще даде по-ясна представа за младите надежди на уругвайския футбол. Иначе вниманието със сигурност ще е насочено към Дарвин Нунес, Федерико Валверде, а защо не и към Родриго Бетанкур.

Съставът на националния отбор на Уругвай на Мондиал 2022 (3-2-3-1):

Роше (Насионал) — Араухо (Барселона), Годин (Велес), Коатес (Спортинг), Виня (Рома) — Торейра (Галатасарай), Бентакур (Тотнъм) - Де Ла Крус (Ривър Плейт), Валверде (Реал Мадрид), Нунес (Ливърпул) - Луис Суарес (Насионал).

Прогноза на FUTBOL TV: 2-ро място

Програма на мачовете от група Н:          

Кръг 1

24 ноември

15:00 Уругвай - Корея

18:00 Португалия - Гана

Кръг 2

28 ноември

15:00 Корея-Гана

21:00 Португалия - Уругвай

Kръг 3

2 декември

17:00 Гана-Уругвай

17:00 Корея - Португалия

  Сподели
719