Мондиал 2022. Гана


FUTBOL-TV

Мондиал 2022. Гана

ГАНА (№61 в класацията на ФИФА)

(Черните звезди)

Пътят на отбора към Световното първенство през 2022 г.

Гана пропусна Мондиал 2018 и бе много близо да повтори неуспеха, след като завърши квалификационната си група с равен брой точки и еднаква голова разлика с Южна Африка. Дори двата тима си размениха по една победа с 1:0. "Черните звезди" обаче заеха първото място заради отбелязан един гол в повече. Така Гана се класира за плейофите, където в два мача с Нигерия трябваше да се бори за билета. Първият двубой в Кумаси завърши 0:0 и мнозина отписаха ганайците, но реваншът завърши при резултат 1:1 и така "черните звезди" получиха правото да заминат за Катар.

Подготовка за Световното първенство през 2022 г.

Гана ще играе с Швейцария на 17 ноември.

Треньор: Ото Адо (Германия)

Роденият в Германия специалист започва кариерата си на футболист в Хамбургер, след това играе за Хановер 96 в трета дивизия, но е факт, че става шампион на Германия с Борусия Дортмунд през 2002 година. След края на игровата си кариера Адо работи основно като скаут и помощник -треньор. Ото поема Гана през февруари тази година, преди плейофите с Нигерия, така че засега се справя с работата си.

Главна звезда: Томас Парти (Арсенал)

Трудно бихме определили звездата на Гана. Ако гледаме най-опитния, това е Андре Аю, който има 23 гола в 107 мача за тима, но 32-годишният футболист се състезава за Ал Сад и точно по тази причина го оставяме на страна. Приблизително такива са мотивите ни и за Джордан Аю, макар че Кристъл Палас не е толкова спокойно място. Спряхме се на Парти въпреки неговите 14 гола в 40 мача по две причини. Първо, голът му срещу Нигерия изпрати Гана в Катар и освен това Томас играе за лидера в английската Висша лига.

Капитан: Андре Аю (Ал Сад)

Андре може да предизвиква спорове по отношение на това дали е звезда, но е безспорно едно - той е авторитетът в съблекалнята.

Млада надежда: -

Има много млади футболисти в състава на Гана, които са готови да изгреят, но и може бързо да залязат, което затруднява нашия избор, още повече, че не е ясно точно кой от младите надежди ще замине за Катар. Все пак внимание заслужават Абдул Исахаку (18 г., Спортинг), Феликс Афена -Гаян ( 19 г., Кремонезе), Камалдин Сулемана (20 г.. Рен), Едмънд Адо (22 г., Шериф Тираспол) и други.

Съставът на националния отбор на Гана за Световното първенство през 2022 г. (4-2-3-1):

Джо Уолакът (Чарлтън) - Джонатан Менса (Кълъмбъс Крю), Александър Джику (Страсбург), Даниел Амартей (Лестър), Денис Одой (Брюж) - Томас Парти (Арсенал), Идриса Баба (Майорка) - Джордан Аю (Кристъл Палас), Мохамед Кудус (Аякс), Даниел-Кофи Кирех (Фрайбург) - Ричмънд Боаки (Ламия).

Прогноза на FUTBOL TV: 4-то място.

Програма на мачовете от група Н:          

Кръг 1

24 ноември

15:00 Уругвай - Корея

18:00 Португалия - Гана

Кръг 2

28 ноември

15:00 Корея-Гана

21:00 Португалия - Уругвай

Kръг 3

2 декември

17:00 Гана-Уругвай

17:00 Корея - Португалия

  Сподели
695