В плен на октопода


Н. Гавазов

В плен на октопода

Едномесечната футболна ванкхалия наречена Световно първенство по футбол завърши! Месецът който премина под знака на футболните битки по терените на Южна Африка ни подари много емоции, а изводите за представянето на отборите тепърва предстоят да се правят. Ние, от Futbol - TV ще се опитаме да обърнем внимание, разбира се не окончателно, на някои ярки моменти от изминалото 19 - то Световно първенство по футбол.

В ЮАР се изиграха 64 срещи. В първите дни на Мондиала често се говореше за слабата резултатност в срещите, за липсата на сензации, многочислените грешки на арбитрите и излишните грубости на футболистите. Ако разделим тези 64 срещи на 4 части (по 16 всяка: първи, втори, трети кръг на груповата фаза и плейофите) ще видим всъщност, че общото количество на вкараните голове в един мач е под "букмейкърската черта" от 2,5 гола и във всеки следващ етап ставаше все по-малко. В първия кръг от 16 мача бяха вкарани 14 гола, в следващия 9, в третия 8 и само 7 в мачовете на елиминациите!

Имаше обаче и някои любопитни моменти в груповата фаза. Така например направи впечатление отпадането на финалистите от предишния Мондиал. Причините за неудачните представяния на двата велики европейски отбори вече ги разгледахме, но нека припомним, че хората на Марчело Липи успяха да вкарат четири гола, докато французите отбелязаха само един гол в последния си мач срещу ЮАР. Следващото интересно е, че девет отбора успяха да съберат по четири точки в груповата фаза на турнира, но само Мексико, Южна Корея, Гана и Словакия се класираха за осминафиналите. Останалите - ЮАР, Словения, Австралия, Кот д'Ивоар и Швейцария отпаднаха от плейофите.

Най-безкомпромисната група се оказа квартетът на Холандия, Япония, Дания и Камерун. В нея нямаше среща без да бъде отбелязан гол и да не бе излъчен победител, а разпределението на точките бе класическо: 9 за първия, 6 за втория, 3 за третия и 0 за четвъртия. Най -"невзрачна" се оказа група F, където от шест мача четири завършиха с равенство. Любопитното е, че тук се намира и единственият отбор, който се прибра в родината си без загуба - Нова Зеландия! И в трите си срещи хората на Хърбърт завършиха наравно.

Най-впечатляващата разлика в графа "вкарани/допуснати" голове се намира срещу абревиатурата на КНДР. Отборът от комунистическата държава отбеляза само един гол, но вратарят извади цели 12 пъти топката от своята врата. И последното от груповата фаза бе, че единственият африкански отбор, който прескочи първото препятствие е Гана.

По-интересното се случи в етапа на директните елиминации. На осминафиналите "златното поколение" на английския футбол пое обратно към Британия. Почти сигурно е, че на следващия Мондиал Джерард, Лампард, Джеймс, Фърдинанд, Тери, Ашли Коул и Карагър няма да ги видим. Отпадна и Португалия, която въпреки седемте отбелязани гола, в три от срещите си не успя да вкара нито един. Досадно отпадна и САЩ, които станаха любимци на по-голямата част от запалянковците, но само силен характер не е достатъчен за да успееш.

Драматичният край на четвъртфинала Уругвай - Гана поклонниците на футбола ще запомнят дълго - такива моменти остават завинаги в паметта на запалянковците. Четвъртфиналите ни дадоха повод за размисъл и върху действителната сила на южноамериканския футбол, и по специално този на Аржентина и Бразилия. Двата фаворита за титлата при първите си по сериозни препятствия излетяха от Мондиала и предизвикаха национален траур в страните си. Хората на Марадона (който впрочем заяви, че европейския футбол бил мъртъв) цял мач срещу Германия не знаеха на къде да ритат топката. Дунга пък даде да се разбере, че не може да влияе на отбора си, който в първата сложна ситуация не успя да пренастрои играта си. В резултат - 75% от полуфиналистите бяха представители на "умиращия футбол". А нека припомним, че Уругвай, който зае четвъртото място не успя да победи нито един европейски отбор.

Хауърд Уеб стана първия съдия, ръководел финалите на Шампионската лига и Световното в една и съща година. Няма да обсъждаме работата му, но спорните моменти бяха налице. Холандците можеха да завоюват титлата със 100 - процентови показатели, но октоподът Паул не сбърка...Великият Кройф пофилософства: "Щяха ли да се носят легенди за нас ако бяхме станали шампиони?". Нека отбележим само, че въпросът с "оранжевите" остава открит, тъй като отборът на Холандия не се изчерпа в ЮАР, а и хората на Марвийк в 26 мача претърпяха само едно поражение.... В най-важния си мач. Седмият европейски финал за цялата история на Мондиалите ни даде името на новия шампион. Рогът на мощния испански бик дълго ще се чува, но Испания стана най-малко вкарващия голове световен шампион.

Денят след финала. Възможно е някои да чувстват празнота, опустошение и незнание какво да правят. Възможно е някои да са огорчени, други доволни. Възможно е Мондиал 2010 да донесе видеоповторенията във футбола. Но Световното в ЮАР се получи такова каквото беше и аз смятам, че винаги е интересно да го наблюдава човек. Нека тогава благодарим на всички, че живяхме месец с емоциите на Играта!.... Здравей Бразилия 2014 - толкова си близо!

 

  Сподели
225