Настъпи моментът за Четвъртата


FUTBOL-TV

 Настъпи моментът за Четвъртата

Германия - Аржентина
Стадион: "Маракана", Рио де Жанейро
Дата: 13.07.2014г.
Час: 22:00
Съдия: Никола Рицоли (Италия)

Настана време за кулминацията на поредното четиригодишно чакане! В неделната вечер на митичния "Маракана" в Рио де Жанейро националните отбори на Германия и Аржентина ще определят новия футболен крал на планетата във финала на двадесетите световни футболни финали. Най-очакваното спортно събитие за годината ще определи дали Германия ще стане заедно с Италия вторият най-титулуван отбор в историята на световните първенства или Аржентина ще завоюва своята трета купа. Световната титла носи освен огромна слава и престиж, но и огромен финансов бонус. Шампионът ще получи 35 милиона щатски долара от наградния фонд на ФИФА, а загубилият ще трябва да се утеши с 10 милиона по-малко.

Германия върви славно към своята четвърта световна титла, а повечето специалисти са на мнение, че именно Бундестима е фаворит преди финала. "Маншафта" буквално помете домакина Бразилия със 7:1 на полуфиналите и даде сериозна заявка за своите амбиции. Възпитаниците на Йоаким Льов водеха с 5:0 на полувремето срещу "селесао", като само в рамките на шест минути немската "машина" уби всякакви надежди на бразилците с цели четири гола , а Мирослав Клозе задмина бразилеца Роналдо и вече е човекът с най-много попадения на Мондиали - 16. "Кариоките" пък инкасираха най-срамната си загуба на световни първенства, тъй като никога преди това не бяха допускали седем гола. Сензационната загуба е най-голямата за "селесао" в цялата история, като досега това бе 0:6 от Уругвай преди цели 96 години в Чили. Това е и първо поражение на петкратните световни шампиони в официален мач пред своя публика от далечната 1975 година.

Сега цяла Германия очаква националният отбор да се завърне в Берлин със световната купа, която ще бъде четвърта в историята на Бундестима след титлите през 1954, 1974 и 1990 г. Любопитен е фактът, че през 1986 г. германците губят финала именно от сегашния опонент Аржентина с 3:2, но само четири години по-късно "гаучосите" и Диего Марадона трябва да преклонят глава пред Германия, тъй като този път са на страната на губещите за крайното 1:0. Вече 24 години маншафтът не може да стъпи на световния връх. Отборът бе най-близо през 2002 г., но тогава Бразилия спря устрема на Бундестима на финала в Йокохама. На мондиалите през 2006 и 2010 г. Германия на два пъти се окичи с бронзовите медали, завършвайки на трето място.

Иначе първото препятствие по пътя на Германия до битката за трофея бе Португалия, но немците размазаха Кристиано Роналдо и компания с 4:0, като Бундестима стана първият отбор, който изигра 100 мача на световни първенства. Във втория си двубой трикратният световен шампион бе на косъм от това да допусне шокираща загуба от Гана. Двата отбора предложиха истински спектакъл, който завърши без победител за крайното 2:2. В последния си мач в груповата фаза Германия надви с 1:0 САЩ.

На осминафиналите Бундестима се поизпоти, но в крайна сметка успя да отстрани коравия отбор на Алжир с 2:1 след продължения. На четвъртфиналите Германия победи Франция с минималното 1:0. Единственото попадение в срещата падна в самото начало, когато след центриране от фаул на Кроос Матс Хумелс се пребори с Рафаел Варан и с глава заби топката в горната греда и мрежата.

На полуфиналите, както вече стана ясно, бе погромът над Бразилия. Като стана ясно, че немските национали дори се разбрали на полувремето да не унижават допълнително своя опонент.

За финала селекционерът Йоаким Льов няма да може да разчита на контузения Шкодран Мустафи, а добрата новина е, че стожерът в отбраната Матс Хумелс тренира наравно със своите съотборници и ще е на линия за решителния мач.

В навечерието на финала великият Франц Бекенбауер заяви, че Германия може да не разполага с играчи като Меси или Неймар, но пък за сметка на това Бундестима играе като единен отбор.

Аржентина, подобно на своя опонент, след почти четвърт век чакане отново ще играе за най-ценния футболен трофей. Както стана ясно, за последно "Ла албиселесте" игра на финал на Световното в Италия през 1990 г., но тогава тимът загуби именно от Германия с 1:0 финала в Рим. В следващите пет мондиала "гаучосите" не успяваха да се класират дори и на полуфиналите, като три пъти отпадаха на четвъртфиналите (1998, 2006 и 2010 г.), един път на осминафиналите (1994 г.), а през 2002 г. крахът беше пълен след позорното отпадане в груповата фаза.

Аржентинците се класираха за финала по не чак толкова убедителен начин. На полуфиналите тимът победи Холандия след изпълнение на дузпи, а в редовното време и продълженията на срещата 22-мата на терена не предложиха особено качествен футбол. В герой за своята родина при изпълнението на наказателните удари се превърна стражът Серхио Ромеро, който парира изстрелите на Влаар и Снайдер, а в същото време неговите съотборници реализираха всичките дузпи.

Пътят на двукратния световен шампион до финала бе изпълнен с доста трудности, тъй като играта, която "гаучосите" демонстрираха в голяма част от мачовете си бе неубедителна. Първият им двубой бе победата с 2:1 Босна и Херцеговина. Колебливото представяне на "Ла албиселесте" продължи и срещу аутсайдера Иран. Аржентинците стигнаха до измъчена победа с гол в добавеното време на срещата, когато Лео Меси за пореден път измъкна родината си от срамен резултат. Въпреки футбола, който Аржентина демонстрира, южноамериканците завършиха със 100%-ов точков актив в своята група F, след като постигнаха победа и в последния си мач, като отново над всички бе Лео Меси, като вкара за първи път две попадения в мач на световно първенство за крайното 3:2 срещу Нигерия. С четирите си попадения до момента звездата на аржентинския национален отбор повтори постижението на Диего Марадона, който вкара четири гола поред за "гаучосите" на световното първенство през 1986 година в Мексико, когато за последно "Ла албиселесте" триумфира с титлата.

На осминафиналите Аржентина за пореден път се поизпоти, но отново триумфира. Този път южноамериканците победиха състава на Швейцария с 1:0 след продължения. Единственото попадение падна в 118-ата минута, а в герой за "гаучосите" се превърна крилото на Реал Мадрид Анхел Ди Мария.

В четвъртфиналния сблъсък "Ла албиселесте" се изправи срещу коравия отбор на Белгия, а срещата завърши с минимален успех за Аржентина с 1:0 след гол на Игуаин в самото начало на мача.

Добрата новина за селекционерът на тима Алехандро Сабея е, че крилото Анхел Ди Мария продължава да се надява да играе във финала на световното първенство срещу Германия утре. Халфът започна тренировки с топка под наблюдението на физиотерапевтите и постепенно увеличава натоварванията, след като получи травма в двубоя срещу Белгия и пропусна полуфинала с Холандия. Иначе в състава няма други кадрови проблеми. В същото време стана ясно, че треньорът Сабея ще напусне поста след финала на световното първенство срещу Германия в неделя. Специалистът планира да си почива след световното първенство, преди да поеме ново предизвикателство. По думите на агента му ръководството на Аржентинската футболна федерация иска да го задържи на поста, но самият Сабея има други планове.

Съперничеството между двата отбора датира от далечната 1958 г. До този момент Германия и Аржентина са изиграли общо 20 срещи помежду си, като южноамериканците имат леко предимство със своите 9 победи срещу 7 за Бундестима. Четири от двубоите пък са завършвали наравно. Иначе мачовете на ниво световни финали са шест, в които предимството този път е на страната на "маншафта". В груповата фаза на мондиала през 1958 г. Германия, състезаваща се под името ФРГ, побеждава с 3:1. На световното в Англия през 1966 г. срещата завършва 0:0. На финала в Мексико през 1986 г. Аржентина печели втората си и последна до момента световна купа, побеждавайки с 3:2, но само четири години по-късно, на финала на следващото световно първенство, Германия триумфира с третата си купа, печелейки с 1:0. На четвъртфиналите през 2006 г. Бундестима елиминира "гаучосите" с 4:2 след изпълнение на дузпи, а на последния форум в ЮАР преди четири години, отново на четвъртфиналната фаза, немците размазват "Ла албиселесте" с 4:0.

Прогнозата за финала на двадесетите световни футболни първенства е победа за Германия. Бундестима играе най-впечатляващия футбол и с играта си до момента показа, че заслужава повече титлата от Лео Меси и компания.

Прогноза: Германия - Аржентина 3:1

 

Последни 5 изиграни срещи:

Германия:

21 юни Германия - Гана 2:2 (СП 2014, Група G)
26 юни САЩ - Германия 0:1 (СП 2014, Група G)
30 юни Германия - Алжир 2:1 сл. прод. (СП 2014, 1/8-финал)
04 юли Франция - Германия 0:1 (СП 2014, 1/4-финал)
08 юли Бразилия - Германия 1:7 (СП 2014, 1/2-финал)

Аржентина:

21 юни Аржентина - Иран 1:0 (СП 2014, Група F)
25 юни Нигерия - Аржентина 2:3 (СП 2014, Група F)
01 юли Аржентина - Швейцария 1:0 сл. прод. (СП 2014, 1/8-финал)
05 юли Аржентина - Белгия 1:0 (СП 2014, 1/4-финал)
09 юли Холандия - Аржентина 0:0 - 2:4 сл. дузпи (СП 2014, 1/2-финал)


Досегашни срещи:

Германия - Аржентина

20 срещи
6 победи за Германия
5 равенства
9 победи за Аржентина
Голова Разлика: 28:28

НИКОЛАЙ АНАСТАСОВ

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
186