Мондиал 2022. Иран


FUTBOL-TV

Мондиал 2022. Иран

ИРАН (№20 в класацията на ФИФА)

(Тийм Мели, Лъвовете на Персия)

Пътят на отбора към Световното първенство през 2022 г.

Системата на квалификациите в зона "Азия" е най-сложната и преминава през три етапа. Във втория кръг Иран спечели групата си, в която се намираха още Ирак, Бахрейн, Хонг Конг и Камбоджа, записвайки 6 победи и две загуби в осем мача. Изненадващо, Иран спечели и групата си в третия кръг. Изненадата е от това, че тук се намираше големият фаворит Южна Корея. "Лъвовете на Персия" завършиха с 25 точки (8 победи, 1 равенство и 1 загуба), на два пункта пред втория Южна Корея и на 13 точки пред третия ОАЕ. На практика иранците прогресираха в представянето си и се представиха по-добре във финалната част на квалификациите, където по презумпция са по-силните отбори.

Подготовка за Световното първенство през 2022 г.

Иран проведе два мача като част от подготовката си за Мондиал 2022. В края на септември иранците победиха Уругвай с 1:0 с гол на Мехди Тареми. три дни по-късно "Лъвовете на Персия" направиха 1:1 със Сенегал. И двете срещи се проведоха в Австрия.

Треньор: Карлош Кейрош (Португалия)

69-годишният специалист е един от най-опитните в света по отношение на треньорската дейност. Той е работил с няколко национални отбора - Португалия, ОАЕ, Южна Африка, Колумбия и Египет, класирайки Южна Африка ( 2002 ), Португалия ( 2010 ) и Иран ( 2014 и 2018 ) до финалите на Световното първенство по футбол. Кейрош печели няколко трофея като треньор на юношеско ниво, а на по-високо ниво е известен като помощник мениджър на Сър Алекс в Манчестър Юнайтед.

Малко хора знаят, че португалският специалист е и теоретик. През 1998 година той е автор на Q - Report, което е план за подобряването на футбола в САЩ и по-късно служи като основа на Проект 2010 на Федерацията на САЩ, който има за цел да направи американците пълноправни претенденти за спечелване на Световната купа.

Главна звезда: Сардар Азмун (Байер Леверкузен)

27-годишният нападател има 41 гола в 65 мача за националния си отбор, където е безспорна звезда. Интересното е, че на Азмун не е играл за ирански клуб на мъжко ниво, тъй като през януари 2013 година, на 17-годишна възраст преминава в Рубин Казан, отхвърляйки предложения от местните грандове Персеполис и Естеглал. През януари 2022 година Сардар подписа с Байер Леверкузен петгодишен договор.

По време на протестите срещу Махса Амини през 2022 г. Азмун зае публична позиция срещу иранското правителство. Той посочи, че публичните му възгледи могат да му костват възможността да играе на Световното първенство, но каза, че "това си струва да се жертва за един кичур коса на всяка иранска жена“. Въпреки това му беше позволено да играе в приятелския мач срещу Сенегал, в който отбеляза изравнителен гол, който отказа да празнува.

Капитан: Ехсан Хайсафи (АЕК)

32-годишният защитник е със 121 участия за Иран, представлявайки родината си на Мондиал 2014, Мондиал 2018, както и на турнирите за Азиатската купа на Азиатската футболна федерация през 2011 , 2015 и 2019 г., а в допълнение и на Световното клубно първенство по футбол през 2007 г. в състава на Сепахан. Хайсафи може да играе и като ляв халф, дефанзивен полузащитник и крило, което го прави универсален играч.

Млада надежда: Саман Фалах (Пайкан)

21-годишният защитник има 35 мача на клубно ниво и получи първа повиквателна за националния отбор.

Силата на Иран е в треньорския щаб и тактическата дисциплина на играчите. Но основният проблем е, че повечето футболисти не играят в големи европейски отбори, а не всички от тези, които играят в такива, са основни футболисти. Като цяло защитата е слабото звено в представянето на тима и ще е интересно да видим доколко Кейорш е работил в това направление. По принцип иранците действат по схема 4-3-3, но много често и в постройка 4-5-1.

Съставът на националния отбор на Иран на Мондиал 2022 (4-3-3):

Хосеин Хосейни (Естеглал) - Милад Мохамеди (АЕК), Мортеза Пуралиганджи (Персеполис), Маджид Хосейни (Кайсериспор), Ехсан Хайсафи (АЕК) - Ахмад Нуролахи (Шабаб Ал-Ахли), Саид Езатолахи (Вайле), Милад Сарлак (Персеполис) - Сардар Азмун (Байер Леверкузен), Мехди Тареми (Порто), Карим Ансирафард (Омония).

Прогноза на FUTBOL TV: 4-то място.

ПРОГРАМА НА МАЧОВЕТЕ В ГРУПА В:

Кръг 1

21 ноември

15:00 Англия - Иран

21:00 САЩ - Уелс

Кръг 2

25 ноември

12:00 Уелс - Иран

21:00 Англия - САЩ

Кръг 3

29 ноември

21:00 Иран - САЩ

21:00 Уелс - Англия

  Сподели
549