Символичен отбор на осминафиналите на Световното


Н. Гавазов

Символичен отбор на осминафиналите на Световното

Плейофите на Световното първенство по футбол започнаха по прекрасен начин. Всички видяхме невероятни двубои, като по-голяма част от тях се превърнаха в истински трилъри. Доказателство за това е факта, че за първи път в историята на Световните първенства пет мача завършиха без победител в редовното време. Трудно е в "такава обстановка" да бъдат определени най-добрите играчи, но все пак се опитахме да го направим.


Тим Хауърд (САЩ)

Още първата позиция в нашия отбор предизвика затруднения. Нека само да припомним играта на Беналио, който отбиваше удар след удар на аржентинците. А чудесата на Венсан Ениама, Кейлор Нава, който подари на отбора си още 30 минути футбол. А спасените дузпи на Сесар? Избрахме Тим Хауърд по една-единствена причина - американецът постави нов световен рекорд по отразени удари. По-рано бе съобщено, че те са 15, но след това ФИФА поясни, че ударите са 16 и дори публикува схема на всяко едно спасяване на Хауърд в мача с Белгия.

 


Марко Рохо (Аржентина)

Известно е, че най-слабото звено на аржентинците е отбраната. Срещу Швейцария обаче именно защитата на "албисеелсте" направи силен мач, особено що се отнася до Сабалета. Гарай и Фернандес също бяха добри, но ако трябва да отличим някого, това ще е Рохо, който навъртя най-много километри, активно помагайки и на нападателите. Нашият герой можеше да вкара и гол, но Беналио приложи цялото си майсторство, за да не може Марко да влезе в списъка на голмайсторите.

 

Сократис Папастатопулос (Гърция)

Сократис Папастатопулос се превърна в една от звездите на мача между Гърция и Коста Рика. В отбрана играчът бе непреодолим, спечелвайки 100% от единоборствата си. Апогея в представянето на гърка бе в в края на мача, когато се оказа най-съобразителен в наказателното поле на костариканците, пращайки мача в допълнителните полувремена.

 

Давид Луис (Бразилия)

Колкото и изненадващо да звучи, но Давид Луис бе най-добрият играч от Бразилия в мача срещу Чили. Лидер по отнети топки, лидер от защитниците по включвания в атаките, освен това се замеси в гола на своите, а при рулетката на дузпите не остави никакви въпросителни при своя удар.

 

Пол Погба (Франция)

Погба се представи великолепно срещу нигерийците. Полузащитникът не позволи на съперника да се развърне в центъра на терена, а относно помощта му за нападателите няма смисъл да говорим. Погба вкара и гол, с който постави "черешката" на доброто си представяне.


Хуан Куадрадо (Колумбия)

Някои специалисти останаха недоволни от играта на Куадрадо срещу Уругвай. Но нека първо отчетем факта, че срещу играча на Фиорентина уругвайците играха много твърдо, често и грубо, освен това, нужно ли е един играч да направи спектакъл, за да намери място сред най-добрите? Нека погледнем статистиката на Хуан - 97% точни паса. За неимоверния му запас от сили вече стана думи в предишни наши коментари, а остава да подкрепим нашия избор с второто попадение на колумбийците, когато Куадрадо започна атаката по десния фланг, а след това успя в завършващата фаза да сложи топката на крака на Родригес. Получи се фантастичен гол.

 

Софиан Фегули (Алжир)

Алжирците се представиха невероятно срещу Германия и трябва да кажем, че "пустинните лисици" бяха на прага да сътворят най-голямата сензация на турнира. Впечатляваща бе играта на африканците в средата на терена, където за първи път от началото на Световното германците изпитваха проблеми. Най-добър в средната линия на алжирците пък се представи именно Фегули.

 

Кевин де Брюйне (Белгия)

За първи път от началото на Световното белгийците показаха футбола, който очаквахме от тях. "Червените дяволи" атакуваха мощно и разнообразно, отправяйки невъобразимо количество удари за турнир от ранга на Световното. Ако трябва да определим най-добрия в състава на Белгия в мача срещу американците, това е Де Брйюне. Кевин взе участие във всички атаки на своите, освен това се отчете с гол и асистенция, които изпратиха "червените дяволи" на четвъртфиналите на Мондиал 2014.


Хамес Родригес (Колумбия)

Мачът Колумбия - Уругвай е единственият, в който победителите не изпитаха особени затруднения при преодоляването на своя противник. Разбира се, футболът е отборна играч, но колумбийците трябва задължително да поднесат своите благодарности към Хамес Родригес. През първото полувреме той сътвори истински шедьовър, пращайки топката под гредата, а след почивката успешно завърши атаката на своя отбор, снемайки всички въпросителни относно победителя в мача.

 

Алексис Санчес (Чили)

Нападателят направи всичко по силите си за победата на Чили срещу Барзилия и трябва да кажем, че "Ла Роха" бе близо до това да изхвърли домакините на Световното от по-нататъшно участие на турнира. Именно Санчес изравни резултата и бе най-голямата опасност за Сезар. Относно пропуснатата дузпа, ние сме ставали свидетели не един път, когато и други големи имена по една или друга причина не са били точни от "бялата точка". Едва ли има отбор в света, който заради това нещо би се отказал от услугите на Санчес.

 

Лионел Меси (Аржентина)

Относно този пост също имахме трудности, защото няма как да оставим без внимание играта и на Ромелу Лукаку. В крайна сметка се спряхме на Меси, за когото каквото и положително да кажем - няма да сгрешим. Излишно е да изпадаме в подробности, само ще напомним, че Лео както обикновено бе най-креативният футболист в състава на "албиселесте", сътвори най-опасните моменти пред Беналио, а асистенцията му трябва да влезе в учебниците по футболно майсторство и да бъде пример за етично поведение в най-популярния спорт на планетата.

 


СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Луис ван Гаал (Холандия)

Вероятно много хора няма да се съгласят с нашия избор и може би трябва да напишем отделен материал за наставника на холандския национален отбор, за да обосновем решението си. Ако трябва с две думи да опишем работата на Ван Гаал, те са "разнообразие и ефективност".

Може да е изненадващо, но на груповата фаза холандците бяха на 29-то място по владеене на топката (пред Иран и Хондурас), като само в мача срещу Чили процентът нарасна на 56, което не е чак толкова много. Изненадани ли сте тогава, че "оранжевите" вкараха най-много голове до тук? А ще останете ли още по-изненадани от факта, че холандците на всеки 120 паса вкарват по един гол. "Анти-тики-така"? Може и така, но ние сме на мнение, че става дума преди всичко за ефективност. Просто Ван Гаал заложи на ефективността, а не на ефектността.

В подкрепа на нашата теза идват другите цифри: от всички осминафиналисти холандците са с най-слаб показател по отношение на точността на паса в чуждата половина на терена. Момент. Процентът на точност (64%) по чуждата врата обаче е най-голям при Холандия.

Последното, което говори в полза на Луис Ван Гаал е това, че в папката на Адмирала винаги се намира някоя схема, с която противникът може да бъде изненадан. Припомняме, че специално заради Испания той проведе последните контроли преди Световното по схема 5-3-2, която използва в мача с "Ла Фурия". Шедьовърът бе срещу Чили. Холандците започнаха с 5-2-1-2, а в процеса на играта преминаха към 4-3-3. Единственият специалист, който на това Световно може да си съперничи с подобно безболезнено тактическо преустройство в хода на мача е Йоахим Льов.

Последният коз в полза на Ван Гаал е умението му да използва резервната скамейка. Кой треньор на света би заменил Робин ван Перси в края на мач, в който губиш в резултата?

 

  Сподели
204