Пулсът на Африка


Н. Гавазов

Пулсът на Африка

Франция си отдъхна - националният тим загуби и последната си среща и повече няма да срами със скандалите си честта на нацията, Южна Африка пък станаха първият отбор - домакин в историята на Световните първенства, който не успява да се класира за плейофите, фаворитите ще треперят до последно, докато пък южноамеранците мачкат съперниците си - всичко това в нашия обзор на случващото се на Мондиал 2010. 


И така, това което мнозина предвиждаха, но Доменек и неговия щаб отказаха да чуят се случи - Франция излетя от Световното първенство по футбол, записвайки едно от най-срамните си представяния. Дългата ръка на Анри прати "измамниците на Европа" незаслужено в Южна Африка, за да се убедят и най-заклетите фенове на "трикольорите", че Ирландия заслужаваше повече да бъде на мястото на любимците им. След първия кръг на груповата фаза на Мондиал 2010, Франция записа две загуби - срещу Мексико с 0:2 и снощи от Бафана Бафана с 1:2, и остана на последно място в своята група, а времето между двата мача бе белязано със скандали и изгонването на Анелка.

Другият отбор, който отпадна от групата - този на домакините, си пролича, че не е готов напълно за голям пробив. И ако в първата среща ентусиазма и подкрепата на вувузелите помогнаха за равенството (отделно от това, изглежда Мексико бяха се стреснали), то срещу Уругвай номера не мина и Бафана Бафана отнесе три гола. В същото време, в другия мач чест прави пък на отборите зад океана, мъжката битка в която влязоха за трите точки, опровергавайки по този начин твърденията за съществуването на някакви уговорки.

В група В хората на Марадона минаха като на парад през своите съперници и не оставиха никакви съмнения за превъзходството си, а "суперорлите" от Нигерия разочароваха тотално с представянето си, както впрочем го направиха почти всички африкански отбори. Гръцкият бетон се пропука срещу "албиселесте", но нямаше и как да бъде иначе, след като южните ни съседи играха по-скоро да не загубят, отколкото да победят. Приятната изненада (дали наистина е така) в тази група е Южна Корея, чиито футболисти се класираха за осминафиналите на турнира съвсем заслужено.

В група С лидер е Словения, а големият фаворит Англия втори мач е без победа. "Трите лъва" не успяха да изреват срещу Алжир и след края на срещата напуснаха с наведени глави. Резултатът срещу смятаните за аутсайдери "пустинни лисици" се счита за катастрофа в родината на футбола, а единственият шанс, който имат англичаните за да не катастрофират окончателно е да победят Словения. Американците ще се надяват на благоприятен резултат в другата среща, но задължително ще търсят своя шанс срещу Алжир, което впрочем се отнася и за африканската страна.

Бундестима, след като отнесе Австралия с четири гола в първия мач, излезе срещу притиснатите до стената сърби и противно на очакванията загуби, което изкара по улиците на Белград хиляди "навиячи". Какво ли ще бъде в сряда вечер ако Сърбия победи Австралия? От своя страна, Германия трябва да гони задължително победата срещу Гана, които пък "въртележката" остави на гребена на вълна та и равният резултат устройва напълно африканците. Дали ще станем свидетели на първата сензация? Такава не е изключено да видим в четвъртък, когато "червеният динамит" се нуждае от победа срещу Япония. Всеки друг резултат оставя Дания извън осминафиналите, за сметка на "самураите".

В група F невъзможното се случи - Нова Зеландия завърши наравно с Италия и сега надеждите на "скуадрата" за излизане от групата минават през победа над Словакия. Едва ли тифозите са спокойни, въпреки, че са свикнали националният им тим да се представя лошо в началото на всеки Мондиал. Лидер в групата е Парагвай, който след равенството в първия мач победи бившата чехословашка република и вече има четири точки. Едно равенство срещу "кивитата" със сигурност ще изпрати южноамериканците напред, които напълно го заслужават.

В "групата на смъртта" все още няма умрели, въпреки, че Португалия разгроми Северна Корея със 7:0. Бразилия постигна поредна победа, но не без помощта на ръката на Фабиано, която съдията не видя. На всичкото отгоре, Дунга скочи срещу рефера, но той си знае защо. В последните мачове и тук може да станем свидетели на изненада: при загуба на Португалия от Бразилия и победа на "слоновете" над КНДР с разлика от осем гола, ще заминат африканците. Това е малко вероятн о да стане, тъй като азиатският отбор допусна голове за три мача напред, но все пак отговорът ще научим в петък вечер. 

В последната група на Световното първенство по футбол, Чили победи Швейцария след скандално съдийство на Халил Ибрахим Ал-Хамди и помощниците му, а Испания не срещна съпротива от страна на Хондурас. Едва ли ще видим и чуем повече за арбитъра от ОАЕ, но ако "Ла фурия" иска да продължи напред, ще търси задължителна победа срещу Чили в последния мач, защото не се знае как ще завършат помежду си Швейцария и Хондурас.

И така, остават още няколко дни в които ще стане ясно кои са отборите, имащи честта да продължат участието си на Мондиал 2010. Пулсът на Южна Африка започва да бие със все по-голяма скорост, хвърляйки една част от феновете в екстаз, а друга в дълбоко разочарование. За нас - страничните любители на случващото се, някак си встрани остава шумът на вувузелите и атмосферата на стадионите, но за да вземе връх насладата от тази велика игра Цар Футбол.

 

 

  Сподели
223