Главните интриги на Мондиал 2022


Н. Гавазов

Главните интриги на Мондиал 2022

Вчера бе даден стартът на Световното първенство по футбол в Катар. Милиони зрители по света са вперили поглед в малката близкоизточна страна, която ще остане в центъра на вниманието до 18 декември. Очакват ни страхотни емоции, сълзи на радост и мъка, усмивки, любопитни истории и със сигурност неща, които не сме виждали преди. FUTBOL TV се опитва да отгатне кои са главните интриги на турнира.

Ще отиде ли Световната купа при някой от дуото - Кристиано Роналдо - Лионел Меси?

Това дори може да се перифразира по следния начин - "как точно ще се представят тези изключителни футболисти?". Няма как да не зададем този въпрос в ерата на Меси и Роналдо. Смятаме, че почти никой не очаква да види португалеца и аржентинеца в Северна Америка, където ще се проведе следващото Световно първенство. Тогава Роналдо ще бъде над 40, Меси - 39. Разбира се, има примери като Златан Ибрахимович, който прави невероятни неща, но няма защо да очакваме такива чудеса.

В случая с Кристиано ситуацията изглежда малко по-ясна - играчът на Манчестър Юнайтед има нужда да докаже, че скандалите в Англия са само временни и краткотрайни. Подобряването на головия рекорд на Мирослав Клозе е много съмнително, защото му липсват 9 точни удара, за да бъде изравнено постижението на германеца. Но със сигурност Роналдо ще се бори за званието голмайстор на турнира. Що се отнася до световна титла, Португалия се представя доста слабо на Световни първенства след полуфиналите през 2006 г. - "селесао" достига най-много до 1/8-финалите. Сега обаче нещата са доста различни. Ако направим една дисекция на португалския национален отбор, ще видим, че във всяка една линия има много опит и в добавка много младост и талант. Да, букмейкърите не нареждат Португалия сред фаворитите за световна титла, но дали пък това няма да помогне на отбора и футболистите да играят без напрежение?  

Лионел има различен контекст. Аржентина под ръководството на Скалони най-накрая демонстрира стил на игра, който може да не е много атрактивен, но ефективен, който може да впечатли неприятно фаворитите. А самата легенда след неуспешен минал сезон набра традиционна мощна форма през тази кампания. Играчът на Пари Сен Жермен успя да спечели Копа Америка и вече има трофей с националния си отбор, но от друга страна наследството му в националния отбор ще бъде оценено от много хора през призмата на Диего Марадона и неговите постижения и този факт вероятно седи в главата на лидера на "албиселесте". Имайки предвид злополучното поражение от Германия на финала на Световното първенство в Бразилия, аржентинецът определено ще даде всичко от себе си за желания триумф.

Написаното по-горе означава, че двата флагмана на съвременния футбол ще направят всичко възможно, за да поставят още един трофей във витрината си. Меси и Роналдо имат майсторството, разполагат с мотивацията, притежават авторитета в съблекалнята, за да поведат своите.  В добавка, двамата имат и опита, който би им помогнал да преследват целите си.

Само лаик би отписал Португалия или подценил Аржентина.

 

Кой ще даде сериозна заявка за "Златната топка"?

Правилата на "Златната топка" най-накрая станаха поне малко по-адекватни - след дълги години на компрометиране и скандали, сега тази награда се дава за постижения през клубен сезон, а не през календарната година.

Световното първенство обаче ще се проведе точно сега в средата на друга кампания и това определено ще повлияе на избора на следващия претендент.

Трудно е да се посочи някой в ​​момента, но може да има много кандидати, от Меси, ако Аржентина стигне до късните етапи на плейофите, до Килиан Мбапе, ако футболистът на ПСЖ успее да изведе французите до победа. Но защо трябва да пренебрегваме Кристиано Роналдо, който може да предизвика фурор с Португалия, а през втората част на сезона да се бори за спечелване на Шампионска лига с друг отбор? А Хари Кейн и Англия?

Интригата е много голяма, още повече, че Крим Бензема няма да участва в турнира, което само засилва въпросите. Но определено това Световно ще даде своя отпечатък върху избора на най-добрия футболист на планетата.

 

Кой ще успее да спечели Световната купа - отбор от звезди или отбор-звезда?

Друг важен въпрос в контекста на турнира и същата "Златна топка".

В момента футболът е доминиран предимно от отбори, които имат ясна и фиксирана система, където всеки си знае ролята на терена и изпълнява брилянтно инструкциите на треньора. Отборът трябва да е истинско семейство. Просто изглежда, нали?

Не е изненадващо, че например последното Евро бе спечелено от италианците, които нямат гръмки звезди, но са невероятно силни като отбор.

В момента Аржентина и Испания са очевидните кандидати за звездни отбори. "Албиселесте" откриха рецепта за брилянтна химия в съблекалнята, която вече им донесе желания трофей. "Фурия" пък сътвори истински фурор на Евро-2020, защото малцина очакваха да видят момчетата на Луис Енрике на полуфинал. Да, има определени въпроси в някои позиции, но брилянтната преса и отборна структура позволяват да определим испанците като скрит фаворит за триумф. В добавка, начело на испанците е треньор, който знае как да мотивира, подрежда, разпределя силите и да готви хората си конкретно за всеки съперник, а това е много ценно на турнири като Световното.

Германия също може да бъде причислена в тази категория, макар ситуацията да е малко спорна. Ханси Флик все още не е определил оптималната единайсеторка на терена, а контузията на Тимо Вернер само добавя проблем, защото в момента позицията "9" е свободна, а "маншафтът" не вярва на Кевин Фоланд и други немски нападатели. Не можем да си представим, че талантливите, но неопитни младежи Джамал Мусиала и Юсуф Мукоко биха повели своите съотборници. Лерой Сане е друг играч, така че германските фенове ще се надяват на Томас Мюлер и Серж Гнабри.  Имайки предвид потенциала на германците, както и историята, има основание да се надяваме на краен успех на Бундестима.

В тази група бихме добавили и колективите на Португалия и Нидерландия, които никой не смята за фаворити, но при добро стечение на обстоятелствата, плюс дисциплина и работоспособност, тези отбори могат да избухнат. А звездното белгийско поколение?

Бразилия буквално се набива в очи със своя опитен и мощен състав, в който няма място дори за такъв изключителен майстор като Фирмино. Въпросът е в дефанзивното звено на отбора, където има много възрастни играчи (Алвеш, Силва), но има и свежи кадри (Бремер, Милитао). А офанзивната линия като цяло е невероятна. Някой се бе пошегувал, че Тите няма да успее да се справи с тази галактика от звезди. Разбира се, това не е истина, защото треньорът на бразилците има опита от работа със звездите, но има и авторитет сред играчите си. В добавка Неймар изглежда по-зрял, по-спокоен и съответно по-амбициран да поведе съотборниците си към шеста титла.

Англия и Франция също са отбори от звезди. Едните вече знаят как се стига до финала на голям турнир, а другите имат опита от триумфа. И двата отбора разполагат с отлични треньори и футболисти от световна величина, с много талант и глад за успехи. На практика "Трите лъва" и "трикольорите" имат всички предпоставки да стъпят на световния връх. И да се провалят, ако звездите се самозабравят, както се е случвало през годините.

 

Кой от фаворитите ще се провали този път?

На почти всяко Световно първенство публиката наблюдава оглушителните отпадания на определени фаворити.

През 1998 г. Испания с Йеро, Раул и други звезди в отбора заема едва трето място в квартет с Парагвай и България. През 2002 г. французите и аржентинците се разминаха с плейофите.

2010 година ще бъде запомнена с провалите на Франция и Италия, а на Световното в Бразилия през 2014 се провалиха Испания, Италия, Англия и Португалия.

Разбира се, засега няма явни кандидати, може би трябва да се изиграят първите мачове в групите и едва тогава да се прецени, а е напълно възможно фаворитите да вземат своето и с лекота да преодолеят груповата фаза на Мондиал 2022.

 

Кой футболист ще е откритието на Мондиал 2022?

Федерико Валверде е първият кандидат. Уругваецът е във фантастична форма и с всеки мач става все по-голям лидер на Реал Мадрид. Прогресът на футболиста най-накрая може да стане още по-видим за широката публика и тук е мястото да припомним думите на Карло Анчелоти, който веднъж каза, че ще отнеме треньорския си лиценз, ако халфът не вкара поне десет гола този сезон. Дали това няма да се случи сега?

По принцип има много талантливи млади играчи в почти всички отбори, но е ясно, че изгряването на звездата им  е свързано с представянето на самия тим. Разбира се, със сигурност на турнира присъства и цяла армия от скаути, които ще следят всеки футболист от всички колективи, независимо от медийните образи и коментарите.

Други футболисти, които заслужават внимание са  Джамал Мусиала и Карим Адейеми от Германия, Нико Уилямс от Испания, Букайо Сака и Джуд Белингам от Англия, Хави Симонс от Нидерландия, а защо не и Тиаго Алмада от Аржентина?

 

Каква ще бъде лебедовата песен на това златно поколение белгийци?

Върхът на това поколение белгийци с фантастични имена се състоя преди четири години, когато отборът успя да спечели бронза. Гладни ли са обаче белгийците или се примириха с това, че няма да спечелят нищо? Ако трябва да се вярва на думите на Ромелу Лукаку, Еден Азар, Тибо Куртота и Аксел Витсел, тимът пристигна в Катар, за да покори световния връх.

Възможно ли е това обаче?

Ако погледнем нивото на представянето на белгийците след Мондиал 2018, ще видим, че по-голямата част от играчите продължиха да поддържат стабилно ниво и отвяха конкуренцията в квалификациите. Но за разлика отпреди четири години, сега хората на Роберто Мартинес са по-опитни, а техният прагматизъм се видя на Евро 2020, където бяха спрени от Италия. Дали обаче този прагматизъм няма да се окаже ключът към успеха?

 

Ще продължат ли негативните прецеденти на Световното първенство?

Един от ключовите въпроси на Световното първенство, който надхвърля футбола, но ще бъде неразделна част от Световното първенство. По време на подготовката за турнира Катар успя да се натъкне на множество истории за нарушения на човешките права и катастрофални условия на труд и живот на работниците, които строиха стадиони и подготвяха инфраструктурата на азиатската страна десетки или дори стотици пъти.

На всичкото отгоре два дни преди старта на турнира Катар публикува списък с правила и забрани, които чуждестранните туристи ще бъдат задължени да следват. Сред другите се открояват такива незаменими атрибути, характерни за такива мащабни състезания, като употреба на алкохол, шумни и буйни празненства с музика и поток от нецензурни песни и изрази и др. Освен това ще бъдат санкционирани туристи, които ще правят секс, без да са женени, като една стая няма да могат да споделят дори двойки, които нямат писмен граждански брак.

И въпреки че местните монархически власти се опитват да отклонят градуса на негативизма, почти е сигурно, че ще видим няколко инцидента с местните органи на реда, които ще бъдат на първите страници на вестниците. Не са изключени и шумни скандали с журналисти, които ще се опитат да покажат другата страна на Катар, която е различна от образа, граден от ФИФА и зависимите медии.

Най-вероятно със стиснати зъби местните жители и силите за сигурност ще се опитат да бъдат възможно най-лоялни към чуждестранните фенове, но е трудно да се предвиди нещо.

Надяваме се събитията, свързани с футбола, да не развалят впечатлението на феновете по стадионите и пред екраните на телевизорите.

 

Ще падне ли проклятието?

Най-важният въпрос е как ще се представят настоящите шампиони. От 2002 г. носителите на Световната купа са под проклятие, което им пречи да излязат от групата. Тази негативна традиция бе започната именно от французите. Тогава "сините" успяха да вземат само една точка от Уругвай, губейки от Дания и Сенегал.

Между другото, през 2010 г., вече без статут на победители, "трикольорите" отново се провалиха в групата, като също заеха последното място и загубиха от Мексико и Южна Африка. Интересното е, че и тогава направиха реми с уругвайците. Отборът на това първенство беше ръководен от опозорения Раймон Доменек, който събра състава благодарение на хороскопите, а редеше състава, разговаряйки със звездите. В добавка, френският колектив бе раздиран от скандали, включително от конфликт между треньора и Никола Анелка и Тиери Анри.

Връщайки се към други примери за шампионското проклятие, това са още Италия през 2010 г. (на последно място със Словакия и Нова Зеландия), Испания през 2014 г. (при 1:5 в мача срещу нидерландците). А помните ли последното място на Германия, след Швеция, Мексико и Южна Корея на Мондиал 2018?

Отсъствието на Н'Голо Канте, Карим Бензема и Пол Погба няма как да не притеснява почитателите на френския национален отбор. От друга страна Дидие Дешан има от кого да избира, защото "трикольорите" разполагат с достатъчно качествени играчи поне за няколко силни състава. А и групата изглежда преодолима. Дали не е време да падне проклятието? Нещо повече. С такъв потенциал Франция може да стане първият отбор след Италия и Бразилия, който печели Световната купа два пъти поред.

  Сподели
974