Мондиал 2022. Сенегал


FUTBOL-TV

Мондиал 2022. Сенегал

СЕНЕГАЛ (№18 в класацията на ФИФА)

(Лъвовете от Теранга)

Пътят на отбора към Световното първенство през 2022 г.

В квалификациите Сенегал спечели група H от Африка без загуба и с 16 точки от 6 мача, повече от два пъти повече от най-близкия си преследвач Того. Освен това в груповата фаза съперници на Сенегал бяха още Намибия и Република Конго.

Това обаче не бе достатъчно за директно класиране за Мондиал 2022 и Сенегал трябваше да се бори за билет за турнира в конфронтация от два мача срещу Египет, което успешно направи.

Подготовка за Световното първенство през 2022 г.

Националният отбор на Сенегал проведе два мача като част от програмата за подготовка за Мондиал 2022 - победа с 2:0 над Боливия на 24 септември и равен 1:1 с Иран три дни по-късно.

Треньор: Алиу Сисе

През 2012 г. Алиу Сисе се присъедини към треньорския щаб на националния отбор на Сенегал. След неуспешната Купа на африканските нации през 2012 г. Сисе временно изпълняваше задълженията на старши -треньор през февруари-април, след което отново става помощник. Сенегал обаче се провали на следващата Купа на африканските нации през 2015 г., след което Сисе бе назначен за старши -треньор на националния отбор през март. Специалистът изведе отбора до финалната част на Мондиал 2018.

Главна звезда: Садио Мане (Байерн)

Звезда на Байерн Мюнхен, най-добрият голмайстор на Сенегал за всички времена. Има ли нужда от още коментари? Проблемът е, че Садио се контузи и към момента не е ясно дали ще може да играе, въпреки че попадна в заявката на тима. 

Капитан: Калиду Кулибали

Бившият лидер на Наполи, основен играч на Челси, един от най-добрите защитници в света. Тук, както и в случая с Мане, коментарите са излишни.

Млада надежда: Исмаила Сар

Сар е на 24 години и може би не е съвсем коректно да се говори за него като за "млада надежда", но в Сенегал няма кой друг да посочим. В момента той играе доста успешно за Уотфорд в Чемпиъншип, като успя да запише 12 мача, в които отбеляза пет гола и направи три асистенции.

В момента Сенегал може да се нарече най-силният африкански отбор, както се вижда от титлата им на шампиони на КАН 2021. За седем години Алиу Сисе изгради отбор около такива силни изпълнители като Менди, Кулибали, Гийом, Куяте и Мане.

Характерното за сенегалците е, че трудно допускат голове, умеят да се бранят, но и знаят как да рушат играта на съперниците. Тимът допусна повече от едни гол през юли тази година срещу Либерия в Купата на африканските нации, а преди това го направи през октомври 2020 г.  Като цяло защитата и средната линия действа много компактно, а напред се разчита на Мане, който обаче няма да играе, така че към момента не е ясно какъв футбол и резултати ще покаже Сенегал.

Очакван състав: Едуар Менди - Салиу Сисе, Калиду Кулибали, Абду Диало, Юсеф Сабали - Идриса Гуейе, Нампалис Менди, Шейха Куяте - Исмаила Сар, Фамара Дидиу, Садио Мане (под въпрос).

Прогноза на FUTBOL TV: 2-ро място

 

Програма на мачовете от група А:           

Кръг 1

20 ноември

18:00 КатарЕквадор

21 ноември

18:00 Сенегал - Нидерландия

Кръг 2

25 ноември

15:00 Катар - Сенегал

18:00 Нидерландия - Еквадор

Кръг 3

29 ноември

17:00 Еквадор - Сенегал

17:00 Нидерландия – Катар

  Сподели
689