УЕФА възнамерява да организира нов турнир


Н. Гавазов

УЕФА възнамерява да организира нов турнир

УЕФА предложи идеята за реформа на приятелски мачове на европейските отбори, обединяването им в един турнир наречен на Лига на нациите. Според информацията, 54 отбори ще бъдат разделени в пет групи според класацията. Първата група включва най-силните тимове в света - Испания, Германия, Холандия, Италия, и т.н. Победителят от всяка една група ще бъде обявен за шампион на Лигата на нациите и ще получи парична награда.

Отборите заели първото място в групите си, ще бъдат включени в дивизия от по-висок ранг. Съответно, тимовете, разположени на по-долните места, ще образуват дивизия с по-нисък ранг

По замисълът на УЕФА, първата и втората дивизия ще се състои от осем отбора, а трета и четвърта от по 16. В последната дивизия ще има само шест отбора. Самите групи вътре ще бъдат разделени на няколко подгрупи.

По този начин УЕФА възнамерява да предизвика по-голям зрителски интерес към приятелските мачове на националните отбори. Турнирът ще се провежда на всеки две години, между Европейските и Световни първенства. Реализирането му ще започне от 2016 година.

Ето и разпределението на групите:

Група А: Испания, Германия, Италия, Белгия, Холандия, Хърватия, Португалия, Гърция.

Група B: Швейцария, Русия, Англия, Босна и Херцеговина, Швеция, Дания, Франция, Украйна.

Група C: Черна гора, Словения, Унгария, Румъния, Чехия, Норвегия, Сърбия, Албания, Австрия, Турция, Уелс, Исландия, Армения, Финландия, Ирландия, Словакия.

Група D: Шотландия, България, Полша, Израел, Македония, Беларус, Северна Ирландия, Естония, Грузия, Азербайджан, Латвия, Литва, Люксембург, Молдова, Казахстан, Кипър.

Група E: Малта, Лихтенщайн, Фарьорските острови, Андора, Сан Марино, Гибралтар.

 

  Сподели
118