Идеален отбор на Мондиал 2010


Т. Михайлов

Идеален отбор на Мондиал 2010

19-ото световно първенство вече е в историята, но отзвукът от него няма да отмине бързо. Испания спечели купата, Германия, Уругвай и Холандия забавляваха зрителите, Гана отсрами Африка, титани като Италия, Франция, Англия, Бразилия и Аржентина си тръгнаха с подвити опашки,  но зад всички тези впечатления стояха живи хора. 736 футболиста взеха участие в шампионата на планетата, а Futbol TV избра 11-те най-добри, подреждайки ги в схема 4-4-2.

Вратар:

Икер Касияс
– За този пост едва ли има две мнения по-въпроса. Сан Икер поведе с капитанската лента своята Испания до първи триумф. За целият турнир “Ла Фурия” допусна едва два гола, а на няколко пъти стражът на Реал Мадрид спаси вратата си и запази мечтите на цялата си страна. Решителни за трофея ще останат намесите му при дузпата на Кардосо в мача с Парагвай, при спасяването на удара на Тони Кроос срещу Германия и двете смразяващи намеси очи в очи с Ариен Робен. Сякаш Касияс бе най-щастливият човек от спечелената титла и я посрещна със сълзи в очите. Достойно за един голям капитан.

Подгласници – Мануел Нойер, Мартин Стекеленбург и Фернандо Муслера, Райс Мболи

Десен бек:

Дъглас Майкон – За Бразилия всичко освен титлата е провал и макар че “селесао” си тръгна едва на ¼-финалите на световния шампионат не може да се забравят добрите изяви на някои от звездите на Карлош Дунга. В идеалния ни отбор ще попадне Дъглас Майкон, който безспорно е най-добрият десен бек в света и доказа класата си на шампионата в ЮАР. Майкон реализира феноменален гол срещу КНДР, а беше и един от най-дейните в атаките на 5-кратния шампион. Истинска перла в селекцията на всеки наставник.

Подгласници – Серхио Рамос, Грегори ван дер Виел, Филип Лам и Ханс Сарпей


Централни защитници:

Карлес Пуйол - Още един представител на новия световен шампион. Спокойствието пред Касияс бе гарантирано именно от един от най-опитните в целия испански тим. Защитата на “Ла Фурия” допусна твърде малко грешки и спокойно може да се нареди в целия идеален тим. За да има колорит ще включим само Пуйол като най-заслужил. Той отбеляза решителния гол в полуфинала срещу Германия след центриране от корнер, макар и да не е най-ръстовият играч. Във финала попречи на Робен да реализира в критичен момент, въпреки че можеше да бъде изгонен при по-прецизно отсъждане от страна на Хауърд Уеб.



Джон Менса – Капитанът на Гана бе с основен принос за ярката диря, която ”черните звезди” оставиха в Южна Африка. Перфектното ръководене на защитата от страна на Менса позволи на ганайците да прогресират въпреки не особено резултатното им нападение. Менса нямаше шанс при рулетката с дузпите срещу Уругвай в ¼-финала, но това не омаловажава приноса му.

Подгласници – Жерард Пике, Рафа Маркес, Арне Фридрих,  Маркус Тулио Танака, Антолин Алкарас, Мартин Шкъретл, Лусио, Рикардо Карвальо



Ляв бек:

Джовани ван Бронкхорст – капитанът на Холандия контролираше събитията в целия турнир и благодарение на това “лалетата” достигнаха до финала. Въпреки възрастта си GIO бе един от най-дейните като не пропускаше всяка възможност да се включва в атаките на сребърните медалисти. Голът за Испания във финала падна, след като Ван Бронкхорст бе сменен. Той отбеляза и едно от най-красивите попадения на шампионата, пращайки снаряд от 35 метра в горния ъгъл на Муслера в полуфинала с Уругвай.

Подгласници – Габриел Хайнце, Жоан Капдевила, Фабио Коентрао и Жером Боатенг



Десен халф:

Томас Мюлер – новата звезда на германския футбол е и голямото откритие на това световно първенство. Едва на 20 футболистът на Байерн спечели Златната обувка, отбелязвайки 5 попадения допълнени с 3 асистенции. Мюлер беше човекът, който липсваше в схемата на Мааншафта за полуфинала с Испания и това се отрази. Ще се запомнят обаче двата му гола срещу Англия, които изпратиха “трите лъва” рано-рано към дома. Благодарение на Мюлер Германия вече мисли за атака на световната титла през 2014. 

Подгласници – Джовани дос Сантос, Макси Перейра, Лендън Донован и Елано



Дефанзивен халф:

Чаби Алонсо – заедно със Серхио Бускетс осигуряваше спокойствието за разиграващите халфове Шави и Иниеста, което спомогна за твърде малкото на брой опасни атаки към испанската врата. Пропусна дузпа срещу Парагвай, тъй като бе принуден да изпълни повторно, след като при първия опит бе точен. На няколко пъти обстрелваше вратарите като срещу Швейцария можеше да разцепи горната греда. Получи тежък удар в гърдите във финала, но продължи играта без излишните превивания характерни за повечето му съотборници, при доста по-безобидни нарушения.

Подгласници – Оскар Перес, Хавиер Масчерано, Бастиян Швайнщайгер и Марк ван Бомел



Офанзивен халф:

Уесли Снайдер – един от най-креативните футболисти в съвременни футбол. Отбеляза 5 красиви гола в ЮАР и изведе Холандия до финала в Йоаханесбург. Най-много от всички в “оранжево” заслужаваше Световната купа, но подобно на великия си предшественик Йохан Кройф не можа да я донесе в Ниската земя. Снайдер обаче е сред фаворитите за Златната топка на “Франс Футбол” и ще поведе Холандия към нови успехи още на ЕВРО 2012.

Подгласници – Шави Ернандес, Андрес Иниеста, Кейсуке Хонда и Майкъл Брадли



Ляв халф:

Ариен Робен – изборът на тази позиция бе най-тежък. От една страна има няколко равностойни претенденти, а от друга треньорите често прибягват до ротации и един футболист в един момент е ляво крило в друг дясно. Все пак макар и контузен Робен направи феноменални мачове и само шансът му попречи да донесе световната титла на своята страна. Заедно със Снайдер той беше най-опасното холандско оръжие и реализира два гола.

Подгласници – Лукаш Подолски, Сифибе Чабалала, Дирк Каут, Владимир Вайс, Парк Джи-Сун



Нападатели:

Давид Вия – голмайсторът на шампионите отбеляза 5 попадения, някой от които много ценни. Страхотен бе голът, с който откри резултата срещу Чили в групите. Изпусна дузпа срещу Хондурас, но елиминира Португалия и Парагвай, макар срещу “мореплавателите” да бе в тънка засада. В полуфинала и финала бе добре пазен от защитниците на Германия и Холандия, но пък това даде шанс на други негови съотборници да решат мачовете.



Диего Форлан
– най-добрият футболист на шампионата. Напълно заслужено получи Златната топка. Подобно на другите трима голмайстори вкара 5 прекрасни гола и бе вдъхновителят на Уругвай за великия успех, който постигна тази малка страна. Попаденията на Форлан винаги идваха в труден момент за “урусите”. В дузпите срещу Гана изпълни брилянтно, а в 90-ата минута на Малкия финал гредата му попречи, да вкара мача в продължения.

Подгласници – Гонсало Игуаин, Хавиер Ернандес, Асамоа Гиян, Витек, Луиш Фабиано, Луис Суарес, Нелсон Валдес, Карлос Тевес



Старши-треньор:

Висенте Дел Боске
– Разбира се тук трябва да отличим треньора на победителите. Висенте Дел Боске приложи скучен, но изключително печеливш стил на игра и в крайна сметка постиган голямата цел с едно прекрасно поколение испански футболисти. Затова и не може да се сърдим на наставника за липсата на забавление в повечето срещи на “Ла Фурия” – факт е, че отборът играе правилно и е почти непобедим.

Подгласници – Берт Ван Марвайк, Йоаким Льов, Оскар Табарес и Рики Хърбърт



Очаквайте 11-те издънки на Мондиал 2010!

  Сподели
225