Мондиал 2010 - повече вувузели и по-малко голове


Н. Гавазов

Мондиал 2010 - повече вувузели и по-малко голове

Началото на Световното първенство по футбол започна със сигурност грандиозно - още в четвъртък вечер организаторите се постараха да проведат тричасов концерт на който пяха соул певицата Лира, а след това сцената украсиха Алиша Кийс, Шакира, Black Eyed Peas и много други международни звезди, които в сътрудничество с големите африкански артисти накараха публиката на стадион „Орландо" в Совето да изпадне в екстаз, обединявайки се около двете универсални страсти - футбол и музика.

Нямаше как да бъде другояче, след като за първи път Африка бе домакин на спортно събитие от подобен мащаб. Но милионите запалянковци по целият свят се вълнуваха и тръпнеха от началото на същинската част на Мондиала - тази, която е венеца на подготовката на играчите и треньорските щабове, и в която отборите трябваше да премерят силите си.

Първите дни на Световното първенство можем да определим с две думи: без особени сътресения. Малко голове, по-скоро липса на острота в атаките, отколкото обратното, много грешки на вратарите... и още повече вувузели. Като цяло разочарова една Франция, която явно е изправена пред необходимостта за смяна на поколенията.... и треньора ( да се чуди човек какво търси Доменек начело на „петлите", при условие, че поне французите имат възможност за избор на по-добри специалисти). Аржентина постигна победа срещу винаги трудния си опонент Нигерия, но останаха някои резерви относно отбраната, която със сигурност ще изпита затруднения срещу по-класни съперници.

Англия пристигна като фаворит и изглеждаше, че ще изпита радостта от победата срещу Съединените щати, ако разбира се Грийн не бе допуснал тази ужасна грешка, заради която таблоидите на Острова го разпънаха на кръст. Новата топка „Джабулани" е виновна? Едва ли. Просто „Трите лъва" явно плащат данък на лошата подготовка на вратарите си, или по-скоро липсата на такава в своите школи.

Сърбия също не си свърши работата добре, въпреки класните футболисти които притежава, както и „английско - италианската" си защита, което си е предпоставка за непробиваемост. Виж - Гана показа добро чувство на ориентация и стана първият африкански тим в Южна Африка, изпитал радостта от победата.

Най-убедителен е стартът на Германия, което впрочем не е изненада, защото се получава при почти всеки старт на Бундестима. Четири гола срещу Австралия, което накара наставникът на другия фаворит Испания Висенте дел Боске да възкликне „Впечатлен съм!".

Положителни са оценките и за Южна Корея. Много тичане, пресиране и добро взаимодействие между различните зони. В резултат - азиатците постигнаха сравнително лека победа над тромавите гърци. Другият азиатски отбор Япония, с един двигател в лицето на Хонда постави на колене пък „лъвовете" от Камерун и също заслужава положителни оценки. Може „самураите" да не успеят да достигнат до полуфинал, но като цяло хората на Окада направиха добро впечатление.

Дали трябва да споменем това, че „датският динамит" се взриви в собственото си наказателно поле? И накрая, Италия започна както винаги досега се е показвала на старта на Световните финали - неубедително и слабо, но все пак отърва кожата срещу Парагвай. Този път без съдийски намеси, но явно Провидението е на страната на Световните шампиони. Но и двата отбора трябва да бъдат спокойни с оглед на играта, която показаха техните конкуренти Нова Зеландия и Словакия в мача помежду си.

"Групата на смъртта"? Португалия и Кот д'Ивоар показаха, че не искат да умират, но интересно защо Роналдо заяви, че африканците се били изплашили от неговия отбор, след като имаха много повече идея в атака от европейския? Бразилия пък срещна неочакваната съпротива на Северна Корея, че дори и получи гол, но все пак стигна до победата. А Роналдо е добре да помисли как ще вкара на тима от комунистическата държава.

Първият кръг на груповата фаза на турнира завърши с мачовете в последната група. В "Битката за Америка" Чили пестеливо и очаквано достигна до победата срещу Хондурас. По-интересното се случи в другия мач, преди който Висенте дел Боске заяви, че не очаква неговите момчета да вкарат гол през първия половин час. Верните фенове на "Фурия Роха" дочакаха да мине този половин час, след това втория и накрая последния, но гол така и иберийците не можаха да вкарат. Но пък допуснаха такъв и в крайна сметка бомбата с "часовников" механизъм, която заложиха швейцарците избухна - победа срещу Испания!

Мондиал 2010 е само в началото си и пулсът в ЮАР все още е слаб. За сега сме свидетели на много шум от вувузели и малко голове. Всичко по-нататък може да се промени и във втория кръг да видим други отбори, с други постройки и схеми на игра, което всъщност би могло да доведе до някои изненади. Но не е ли прекрасен Цар Футбол именно поради своята непредсказуемост?

Пулсът на Африка започва да бие все по-силно, а за нас остава единствено да се насладим на шоуто. Добро утро Африка! Добро утро Мондиал 2010!

 

  Сподели
230