Купата на Конфедерациите - последна проверка преди Мондиал 2014


Н. Гавазов

Купата на Конфедерациите - последна проверка преди Мондиал 2014

Тази вечер в Бразилия ще стартира Купата на Конфедерациите. На практика, това е финална проверка на страните в навечерието на Световното първенство по футбол, което ще се проведе през следващата година в най-голямата южноамериканска държава.

УЧАСТНИЦИТЕ В ТУРНИРА

По традиция, на Купата на Конфедерациите участват осем отбора. Това е домакинът на предстоящия Мондиал, действащият световен шампион и победителите в континенталните първенства.

Група А

Тук играят домакините на Купата на Конфедерациите и на Мондиал 2014 Бразилия. За "селесао" това е седмо участие в подобно състезание. Трябва да отбележим, че за първи път в своята история Бразилия падна до 20 място в ранглистата на ФИФА, а към този негатив ще добавим загубения четвъртфинал на Мондиал 2010 и Купата на Америка 2011, както и финала на миналогодишната Олимпиада. Сегашният турнир е добра възможност за Бразилия да се завърне в елита, като вниманието ще бъде съсредоточено не само върху Неймар, който трябва да докаже, че не е поредният медиен балон, а също така върху Хълк, Оскар и Паулиньо.

В квартета се намира Япония. Победителят в Купата на Азия за четвърти път в историята ще се бори за трофея. АлбертоДзакерони изгради симпатичен отбор, главната гордост на който са полузащитниците Окадзаки, Хонда и Кагава. Япония първа се пребори за визи за Мондиал 2014 и е в състояние да създаде проблеми на всеки един съперник.

Победителят в Голд Къп Мексико участва на Купата на Конфедерациите за шести път. Това всъщност е един от трите отбора с най-много участия в състезанието. Интересното е, че в 8 от последните си 9 официални мача мексиканците постигнаха равенства, а в 5 от тях резултат 0:0. Лидер и голмайстор на тима е Хавиер Ернандес - един от малкото мексиканци, играещи в солиден европейски отбор, а не в богатата местна лига.

Четвъртият тим в групата е Италия. Както е известно, "адзурите" нямат никакви трофеи, но участват в състезанието, тъй като шампионът на Европа е Испания, който също така е действащ световен шампион. В крайна сметка, миналогодишното участие на Италия на финала на Евро 2012 даде право на "Скуадра Адзура" да играе в Купата на Конфедерациите.


Група В

Тук се намира победителят във всички състезания през последните години - Испания. Отборът пристигна в Бразилия без контузения Шаби Алонсо, но с мотивирания Икер Касияс, който заради травма и заради Жозе Моуриньо не игра половин година за Реал Мадрид. Това е второ участие на Испания в състезанието, а малко преди "Ла Фурия" да излети за Южна Америка, наставникът Висенте дел Боске се оплака, че не знае на кой нападател да разчита.

Един от съперниците на Испания е Уругвай, който е носител на Купата на Америка за 2011 година. За южноамериканския шампион това също е второ участие в турнира, но Уругвай повече трябва да мисли за това, как да се класира за Мондиал 2014, защото Суарес и компания се сблъскаха с трудности в световните квалификации и в момента дори не е гарантиран и плейофът с азиатския съперник. Главните звезди са в атаката - Форлан, Суарес и Кавани, но Оскар Табарес продължава да не пуска тримата заедно на терена.

В квартета се оказа и Нигерия, който спечели Купата на Африка през сегашната година. "Суперорлите" обаче можеха и да не пристигнат, което не само щеше да доведе до голям скандал, но вероятно би довело до санкции за страната. В крайна сметка нигерийските национали се съгласиха да се качат на самолета и така ще имат възможност за втори път в своята история да запишат участие в състезанието.

Единственият дебютант и главен сюрприз на Купата на Конфедерациите е националния отбор на Таити. След като Австралия напусна зона "Океания", на всички се струваше, че нищо не може да попречи на Нова Зеландия да установи господство в региона. В миналогодишното издание на Купата на нациите на Океания обаче се случи изненада. На полуфиналите новозеландците отстъпиха на Нова Каледония, който на свой ред загуби финала срещу "железните войни". Интересното е, че новоизпеченият шампион има в състава си само един професионален футболист - Марама Ваируа, който цялата си кариера прекара във Франция.


ИСТОРИЯ НА ТУРНИРА

Формално, смята се, че сегашното издание на турнира е девето в историята. Първите две състезания преминаха под името Купата на Крал Фахд I. През 1992 година в Саудитска Арабия пристигнаха само три отбора: Аржентина, САЩ и Кот д'Ивоар. Четирите отбора бяха действащи шампиони на континентите си, а финалът е спечелен от Аржентина, който побеждава домакините с 3:1.

След три години в Саудитска Арабия се събират вече шест отбора. Тук е и победителят на Европейското първенство Дания, както и шампионът на Япония. Състезанието е спечелено от скандинавците, които на финала побеждават Аржентина с 2:0.

През 1997 година турнирът за първи път преминава под името Купа на Конфедерациите. На него играят световният първенец, домакинът Саудитска Арабия и шампионите на континенталните първенства. Германия се отказва, така че мястото на немците е заето от чехите. На финала Бразилия помита Австралия с 6:0.

През следващите години състезанията се провеждат през две години и в сегашния формат. Четвъртият турнир през 1999 година се състои в Мексико и домакините побеждават на финала Бразилия с 4:3. След две години състезанието е в Япония и Южна Корея, и е спечелено от Франция, която на финала побеждава Япония с 1:0. През 2003 година "трикольорите" отново са победители, побеждавайки Камерун с 1:0 след продължения. Турнирът в Германия събира два участника от Южна Америка - Аржентина и Бразилия, като присъствието на "албиселесте" е по същата причина, по която Италия участва на сегашното състезание. Победител става "селесеао", който на финала разгромява с 4:1 Аржентина. Оттогава насам Купата на Конфедерациите се провежда през четири години. Предишният турнир, през 2009 година в Южна Африка донася трета победа на бразилците, които на финала постигнат труден успех с 3:2 над САЩ.


ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

Голмайстор за цялата история на турнира е Куатемок Бланко от Мексико и Роналдиньо от Бразилия, които имат по 9 гола в актива си

Първият футболист, печелил наградата за най-добър играч на турнира е Денилсон през 1997 година, а за последно "Златната топка" бе спечелена от Кака. Между двамата бразилци се нареждат Роналдиньо, Пирес, Тиери Анри и Адриано.

Носители на "Златната обувка" (голмайстор) на турнира са Ромарио (1997 година - 7 гола), Роналдиньо (1999 - 6), Пирес (2001 -2), Тиери Анри (2002 - 4), Адриано (2005 -5), Луиш Фабиано (2009 - 5).

Най-голяма посещаемост средно на мач е регистрирана през 1999 в Мексико - 60 625 зрители. Най-малка е в Саудитска Арабя през 1995 година - 20 625. В ЮАР един двубой бе наблюдаван средно от 36 556 зрители.

Ето и коефициентите на букмейкърите за краен победител в турнира:

От bet365:

Бразилия 2.40
Испания 2.62
Италия 8.00
Уругвай 9.00
Мексико 15.00
Нигерия 34.00
Япония 41.00
Таити 1501.00


От Offsidebet:

Бразилия 2.40
Испания 2.75
Италия 8.00
Уругвай 10.00
Мексико 15.00
Нигерия 41.00
Япония 41.00
Таити 1001.00

 

  Сподели
413