УЕФА утвърди урните за световните квалификации


Н. Гавазов

УЕФА утвърди урните за световните квалификации

УЕФА утвърди урните за жребия за квалификациите за Световната купа в Катар. Събитието ще се проведе на 7 декември, поради пандемията на коронавируса и свързаните с него ограничения, церемонията ще се проведе онлайн без присъствието на представители на асоциациите-членки.

Първа урна: Белгия, Франция, Англия, Португалия, Испания, Италия, Хърватия, Дания, Германия, Нидерландия.

Втора урна: Швейцария, Уелс, Полша, Швеция, Австрия, Украйна, Сърбия, Турция, Словакия, Румъния.

Третата урна: Русия, Унгария, Ирландия, Чехия, Норвегия, Северна Ирландия, Исландия, Шотландия, Гърция, Финландия.

Четвърта урна: Босна и Херцеговина, Словения, Черна гора, Северна Македония, Албания, България, Израел, Беларус, Грузия, Люксембург.

Пета урна: Армения, Кипър, Фарьорските острови, Азербайджан, Естония, Косово, Казахстан, Литва, Латвия, Андора.

Шеста урна: Малта, Молдова, Лихтенщайн, Гибралтар, Сан Марино.

Европейската част от световните квалификации ще се проведе в традиционния формат на групова фаза. Ще бъдат сформирани пет групи от шест отбора и пет групи от по пет отбора. Всички отбори в групата ще играят помежду си два пъти, както у дома, така и на гости, между март и ноември 2021 г. Десетте победители в групите ще продължат директно за финалите на Световната купа през 2022 г., докато 10-те подгласници ще играят в плейофите.

В допълнение към 10-те подгласници в груповата фаза, в плейофите ще участват и първите два победителя в групата на Лигата на нациите, които няма да се класират за Световната купа. 12-те отбора ще бъдат разделени в три кръга на плейофите. Отборите ще играят елиминационни мачове през март 2022 г., за да определят последните три европейски държави, които ще пътуват до Катар.

Предвид нивото на футбола в България, което е далече дори от средните стандарти за Европа, както и отражението му върху  националния отбор, шансовете на "трикольорите" да участват на Мондиал 2022 се оценяват на нула.

  Сподели
270