Испания ще отмъкне световната титла


Т. Михайлов

Испания ще отмъкне световната титла

Холандия - Испания
Стадион: "Сокър Сити", Йоханесбург
Дата: 11.07.2010
Час: 21:30
Съдия: Хауърд Уеб (Англия)


Финалът на 19-ото световно първенство в ЮАР ще противопостави на “Сокър Сити” в Йоханесбург два отбора, които никога не са печелили най-ценното отличие във футбола. Един измежду Испания и Холандия ще е новият шампион и така със сигурност победителите в историята ще станат 8, а европейски тим за пръв път ще триумфира далеч от Стария континент.

Холандия вероятно е най-заслуженият финалист на този шампионат, след като помете всичко по пътя си без да се церемони. И не става дума само за това, че “лалетата” взеха 6 победи в ЮАР. Те се класираха за Мондиала след като записаха 8 победи в 8 срещи в квалификациите, в които допуснаха само два гола. Разбира се на финалите съперниците им бяха далеч по-опасни и двата най-славни мача на “оранжевите” до тук бяха ¼-финала с Бразилия и полуфинала с Уругвай. Срещу “селесао” момчетата на Берт Ван Марвайк постигнаха обрат за едно полувреме, а срещу “урусите” наложиха своята воля, въпреки непримиримостта на съперника.

Историята на Холандия на шампионати на планетата е далеч по-славна от тази на съперника им. Това ще бъде трето участие на “лалетата” в мача за титлата. Предишните две са през 1974 и 1978. Ив двата случая Холандия отстъпва срещу домакина, съответно Германия и Аржентина. В първия случай немците постигат пълен обрат за 2:1 срещу Йохан Кройф и компания. 4 години по-късно легендата не играе, “оранжевите” стигат до продължения, където са сломени от Аржентина с Марио Кемпес.  

Испания успя да стигне до мечтания от поколения финал след доста мъки и по начин, по-скучен от този на Холандия, но също толкова убедителен. “Ла Фурия” се превърна от отбор, който забавлява, но си заминава някъде около ¼-финала, във тим който играе изключително прагматично и печелившо. В това се увериха германците, които отстъпиха в полуфиналите, след като по никакъв начин не съумяха да покажат това, което видяхме от тях в предишните кръгове. Причината бе именно солидната игра на съперника. Преди това Испания преодоля Португалия и Парагвай – много трудно и с малка съдийска помощ, но по-скоро заслужено.

Най-доброто постижение на иберийците до този финал беше едно четвърто място през 1950 година. Тогава схемата е с финална група, при която всеки играе срещу всеки. При система на плейофи “Ла Фурия”никога не бе преминавала четвъртфинала. Обикновено в световните шампионати испанците тръгваха с гръм и трясък в групите, за да катастрофират преди финалната четворка, спрени от някой прагматичен съперник. И все пак по брой големи трофеи Испания има предимство срещу Холандия, печелейки две европейски титли, срещу една за “лалетата”.

Само 8 пъти тези големи футболни сили са се срещали помежду си. Статистиката е на страната на Холандия с 4 победи срещу 3 за Испания и едно равенство. Нито един от тези мачове не е за световно първенство – било то във фазата на финалите или в квалификациите. През 1983 те се срещат в предварителните кръгове на ЕВРО’84 и си разменят по една победа, но Испания продължава с повече голове на чужд терен. В другите 6 случая се касае за контроли, последната от които е през 2002 в Ротердам – 1:0 за домакините.

Положението в състава на Берт Ван Марвайк от гледна точка на контузиите е добро. Няколко играчи получиха почивка в петъчната тренировка, но никой не е под въпрос.  Мартин Стекеленбург имаше проблеми в бедрото. Деми Де Дзеув ес няколко избити зъба след задната ножица на Кавани, която нацели главата му в полуфинала с Уругвай. Той така или иначе ще е резерва, тъй като Найджел де Йонг се завръща след наказание. Халид Буларуз също ще седне на пейката, защото и наказанието на Грегори ван дер Виел изтече.

И Висенте Дел Боске ще може да заложи на най-доброто. Контузен е единствено Раул Албиол. Наказани няма. Тук вече проблемът е наставникът да избере намиращите се в най-добра форма и да не се пречупи пред натиска да заложи повече на имена, отколкото на такива, които ще помогнат за постигането на голямата цел. Дел Боске е опитен специалист и вероятно ще видим Фернандо Торес отново сред резервите за сметка на Педро, който изтормози Германия в полуфинала. 

Мачовете на Испания не са особено трудни за прогнозиране. И сега всичко ще зависи от това кой ще отбележи пръв. Засега само Швейцария успя да удари иберийците, чийто футбол не е много подходящ в случай, че тимът изостава в резултата. Във този финал едва ли ще видим чак такова смазващо предимство на испанците във владеенето на топката, тъй като и Холандия се слави като отбор, обичащ да играе с кълбото. Съдията Хауърд Уеб може би ще е от полза за “лалетата”. Не защото ще е пристрастен, а защото ще пусне по-свободна игра. Един от приомите, с които Испания надлъгва физически по-здрав съперник е, честото падане при единоборства, в които повечето рефери виждат нарушения. В Англия важат други правила.  Холандците имаха ден повече за почивка, но това едва ли ще е от значение при съвременните методи за възстановяване. Предстои завързан финал, в който вероятно Ла Фурия ще победи минимално, точно както в предишните си три мача. 

Последни 5 изиграни срещи:

Холандия:

19 юни Холандия - Япония 1:0 (СП 2010, Група Е)
24 юни Камерун - Холандия 1:2 (СП 2010, Група Е)
28 юни Холандия - Словакия 2:1 (СП 2010, 1/8-финал)
02 юли Холандия - Бразилия 2:1 (СП 2010, 1/4-финал)
06 юли Уругвай - Холандия 2:3 (СП 2010, 1/2-финал)

Испания:

21 юни Испания - Хондурас 2:0 (СП 2010, Група Н)
25 юни Чили - Испания 1:2 (СП 2010, Група Н)
29 юни Испания - Португалия 1:0 (СП 2010, 1/8-финал)
03 юли Парагвай - Испания 0:1 (СП 2010, 1/4-финал)
07 юли Германия - Испания 0:1 (СП 2010, 1/2-финал)


Досегашни срещи:

Холандия - Испания

8 мача
4 победи за Холандия
1 равенство
3 победи за Испания
Голова Разлика: 12:10 за Испания


Коефициенти от bet365:
Холандия - 3.75
Равен - 3.25
Испания - 2.10

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
154