Германия е фаворит в най-тъжния мач на всеки Мондиал


Т. Михайлов

Германия е фаворит в най-тъжния мач на всеки Мондиал

Уругвай - Германия
Стадион: "Нелсън Мандела Бей", Порт Елизабет
Дата: 10.07.10
Час: 21:30
Съдия: Бенито Арчундия (Мексико)

Германия и Уругвай излизат един срещу друг в Порт Елизабет, за да определят кой ще заеме трето и четвърто място на 19-ото световно първенство. Това по традиция е най-тъжният мач за отборите, които са били толкова близо до големия финал. Обикновено обаче именно в този сблъсък се получава красива и резултатна игра.

Уругвай достигна до тук, правейки най-доброто си представяне от 1970 година, когато също игра в малкия финал и срещна отново Германия, за да отстъпи с 0:1. “Урусите” напомниха в ЮАР за великата си история и малко шанс не им достигна, за да спорят за трета титла. Все пак те отсрамиха Южна Америка, стигайки по-далеч дори от колосите Бразилия и Аржентина.

Полуфиналът им с Холандия беше един от най-зрелищните мачове по терените на ЮАР и с положенията си и с резултата от 3:2. Мнозина твърдят, че първите два гола на “лалетата” срещу Ла Селесте са много спорни. Попадението на Ван Бронкхорст сякаш бе предшествано от фаул на Ван Бомел в центъра, а при голът на Снайдер Ван Перси беше в засада и пречеше на погледа на Муслера.

Гигантът Германия не беше слаган в сметките преди започването на турнира. Младите момчета на Йоаким Льов не вдъхваха доверие на специалисти и фенове. Но за пореден път немците доказаха, че са запазена марка на световните първенства и, че никога не трябва да бъдат подценявани.Историята ще запомни разгромите, които нанесоха на Англия и Аржентина, макар в първия случай да имаше и доста съдийски грешки.

В полуфиналът срещу Испания планът на Льов не сработи. “Ла Фурия” пое контрол над топката и рядко даваше шанс на германците да застрашават Касияс. Уникален шанс обаче при 0:0 изпусна Кроос. Имаше съмнения и за дузпа срещу Йозил, но решението на съдиите за пореден път в полза на иберийците. Изненадващо, но Германия се пропука по най-елементарен начин, допускайки ниския Пуйол да отбележи с глава след корнер.

8 срещи между двата тима помни историята, а в три случая те са именно на световни финали. През 1966 на ¼-финал в Шефийлд Маншафтът разбива “Ла Селесте” с 4:0, за да стигне по-късно до среброто. 4 години по-късно в Мексико спорът вече е за третото място, а немците триумфират с 1:0.  Минават нови 16 години, за да се стигне отново до Мексико. Този път мачът е в груповата фаза и завършва 1:1. Германия и в този случай достига финал, който губи от Аржентина с 2:3. Последната среща между съперниците е от 1993. В контрола европейците бият с 5:0.

Много контузии и наказания попречиха на Уругвай да излезе с най-доброто срещу Холандия. Няколко основни футболисти ще се завърнат в състава на Оскар Вашингтон Табарес. На първо място ще споменем голмайсторът на Аякс Луис Суарес, който получи червен картон в четвъртфиналната драма с Гана. На линия е и капитанът Диего Лугано, който имаше травма в коляното. Фусиле също изтърпя своето наказание. Срещу Холандия суперзвездата Диего Форлан беше сменен поради контузия в края, но се очаква да излезе срещу немците и да гони голмайсторския приз в шампионата.

В лагера на Германия има няколко играча, които са под въпрос за двубоя. На първо място трябва да споменем тарана Мирослав Клозе, който е с болки в гърба след мача с Испания. За родения в Полша футболист обаче срещата е много важна, тъй като при гол той ще излезе начело с Роналдо в класирането за най-резултатен играч на всички времена от световни първенства. При две попадения Клозе ще стане едноличен лидер. Халфовете Сами Кедира и Месут Йозил също са с проблеми. Марсел Йансен вероятно ще бъде предпочетен пред Жером Боатенг на левия бек, а откритието Мюлер се завръща след наказание.

Мачът за третото място има тази особеност, че не винаги и двата достигнали до него отбори са еднакво мотивирани. В случаят едва ли ще е така. Немците са млад тим с много хъс, за когото всяка позиция по-напред е добре дошла. Бъдещето е пред Германия. Уругвай вече направи нещо огромно, но ще иска да затвърди самочувствието си с победа и да покаже за пореден път чудесната си, непримирима игра. Статистиката е на страната на Германия и немците са фаворит в двубоя. Освен това октоподът Паул посочи, че именно те ще победят в Порт Елзиабет.

Последни 5 изиграни срещи:

Уругвай:

16 юни ЮАР - Уругвай 0:3 (СП 2010, Група А)
22 юни Мексико - Уругвай 0:1 (СП 2010, Група А)
26 юни Уругвай - Южна Корея 2:1 (СП 2010, 1/8-финал)
02 юли Уругвай - Гана 1:1 - 4:2 сл. дузпи (СП 2010, 1/4-финал)
06 юли Уругвай - Холандия 2:3 (СП 2010, 1/2-финал)

Германия:

18 юни Германия - Сърбия 0:1 (СП 2010, Група D)
23 юни Гана - Германия 0:1 (СП 2010, Група D)
27 юни Германия - Англия 4:1 (СП 2010, 1/8-финал)
03 юли Аржентина - Германия 0:4 (СП 2010, 1/4-финал)
07 юли Германия - Испания 0:1 (СП 2010, 1/2-финал)


Досегашни срещи:

Уругвай - Германия

8 мача
0 победи за Уругвай
2 равенства
6 победи за Германия
Голова Разлика: 23:5 за Германия


Коефициенти от bet365:
Уругвай - 4.50
Равен - 3.75
Германия - 1.80

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
143