Уругвай - Гана: Неочакваният четвъртфинал


Н. Гавазов

Уругвай - Гана: Неочакваният четвъртфинал

Уругвай - Гана
Стадион: "Сокър Сити", Йоханесбург
Дата: 02.07.2010
Час: 21:30
Съдия:Oлежарио Бенкуеренса (Португалия)

 

В четвъртфинален двубой от Световнот първенство по футбол излизат малко неочаквано два отбора, които малцина специалисти слагаха в сметките, че биха могли да достигнат  до тук, а още по-малко, че ще излязат един срещу друг на тази фаза на шампионата.


След 40 годишно отсъствие от четвъртфиналите на Световната купа, Уругвай - световен шампион през 1930 и 1950 година прави отново своето грандиозно завръщане към последните и най-важни етапи на Мондиала. 90 минути срещу Гана стоят между „урусите" и първият полуфинал за отбора от 1970 година насам. След това тима 4 пъти въобще не се класира за световните финали или пък, ако го прави, отпада рано-рано.

Сега обаче 63-годишния селекционер Оскар Вашингтон Табарес разполага с отбор, който може да поднесе още по-големи изненади до края на шампионата. Треньорът има нападатели като Диего Форлан и Луис Суарес, които са способни да накажат всеки тим. „Селесте" се представя до този момент с много добре организирано нападение и още по-добра защита, след като заедно с Португалия бе единственият отбор в груповата фаза на Световното, който не допусна гол в своята врата и чак на осминафинала Лий Чун Йон успя да я разпечати. Въпреки, че полуфиналът е толкова близо, старши треньора на отбора си остава скромен и призова футболистите си да не се самозабравят.


"Дълго чакахме този момент. Отборът показа дисциплинираност, зрелост и класа. Преди да започне това първенство, видях тази хармония и казах на играчите си: Хората у нас имат стремежи, мечти и ние сме длъжни да им ги дадем. Ние също имаме своите цели и те са да достигнем далеч. Но нека слезем на земята и не се самозабравяме", заяви Табарес.

Има защо да се безпокои специалистът, защото представянето в групите срещу отбори като Франция, Южна Африка и Мексико бе много добро, но „петлите" не бяха в никакъв случай боеспособен отбор, а класата на домакините изобщо не подлежи на сравнение с тази на съперника им в петък вечер.

Гана стана едва третата африканска страна, която достига до четвъртфинал на Световно първенство. През 1990 година това стори Камерун, а 12 години по-късно Сенегал направи същото в Япония и Южна Корея. Разликата сега е, че Черните звезди могат да пренапишат историята на футбола в Африка, след като само 90 минути срещу Уругвай дели хората на Милован Райевац да станат първата африканска страна достигнала до полуфинал на Мондиал.

Както своя противник в петък, така и Гана демонстрира добра организация в защитата си и допусна само два гола в своята врата. За разлика от останалите африкански отбори, Черните звезди пристигнаха без гръмки имена, но за разлика от останалите тимове от континента, показа много всеотдайност, борбеност, сполотеност, патриотизъм и най-вече как се работи в екип. Точно за това днес наставникът на тима, сръбският специалист Райевац призова играчите си да продължат работата си в същия дух.

„Ще направим всичко възможно за да сътворим история. Дойдохме тук с много нови играчи в отбора и смятаме да продължим да играем по същия начин, както го направихме досега. Няма да коригираме стила си и ще се опитаме да се възползваме от всяка една слабост на нашия опонент", заяви на пресконференция днес старши треньора на Гана.

Със сигурност ще го послушат неговите футболисти, които изпълнени с желание за победа и съчетаващи в себе си прагматизма със забавлението, при всички положения ще бъдат конкурентноспособни на своя противник в петък вечер.


Най-вероятно Оскар Табарес няма да промени нищо в своя състав от мача с Южна Корея. Малко вероятно е Диего Годин да бъде използвам поради травма, очаква се в средата на терена Фернандес да замени Перейра. Така при схема 4-3-1-2, на върха на атаката ще видим Суарес и Кавани, а зад тях ще застане Форлан, който при атаките на своя отбор ще се вклинява между двамата.

За Гана отпадат Джон Менса и Андре Аю поради натрупани жълти картони. Все още не се знае дали Кевин Принс Боатенг ще бъде ли включен в стартовия състав. Информациите са противоречиви и най-вероятно ще знаем със сигурност дали ще играе или не преди мача. При положение, че не бъде включен в групата, той ще бъде заменен от Дерек Боатенг или Рахим Айеу. Схемата на игра ще бъде различна от последната която използва сръбският наставник и вместо с трима нападатели ще заложи на игра с един, като постройката ще е 4-4-1-1. Така атаката ще се води от Гиян, а зад него ще застане Асамоа. Очевидно е, че Райевац ще разчита на много сигурност в средата на терена, взаимодействие между защитата и полузащитата, и със сигурност футболистите му ще търсят пролуки и грешки в отбраната на съперника си.


Очаква ни много интересен мач, а и няма как да бъде другояче, след като и двата отбора, които бяха считани за аутсайдери в началото на първенството достигнаха до тук, а на всичкото отгоре техният темперамент преобладава в действията им. Предположенията са за сърцата игра, себераздаване на терена и много борбеност в средната зона. На пръв поглед по-класни играчи притежава тимът на Уругвай и логиката е те да победят. На тази фаза на турнира обаче, аз трудно бих търсил логика и съм убеден, че Гана ще надскочат себе си и ще дадат повече отколкото в другите мачове. Освен това, встрани остава един фактор, който ще бъде в тяхна полза - подкрепата на публиката. Милован Райевац вече благодари, че южноафриканците подкрепяха отбора му в досегашните им мачове и призова отново за помощ от публиката. Дали отново ще им благодари и помоли за помощ на полуфинала ще разберем в петък вечер. Лично аз бих използвал знак за равенство именно поради горните доводи, а и коефицентът за това е повече от великолепен.


Последни 5 изиграни срещи:

Уругвай:

27 май Уругвай - Израел 4:1 (Приятелски мач)
11 юни Уругвай - Франция 0:0 (СП 2010, Група А)
16 юни ЮАР - Уругвай 0:3 (СП 2010, Група А)
22 юни Мексико - Уругвай 0:1 (СП 2010, Група А)
26 юни Уругвай - Южна Корея 2:1 (СП 2010, 1/8-финал)

Гана:

05 юни Гана - Латвия 1:0 (Приятелски мач)
13 юни Сърбия - Гана 0:1 (СП 2010, Група D)
19 юни Гана - Австралия 1:1 (СП 2010, Група D)
23 юни Гана - Германия 0:1 (СП 2010, Група D)
26 юни САЩ - Гана 1:2 сл. прод. (СП 2010, 1/8-финал)


Досегашни срещи:

Уругвай - Гана

НЕ СА СЕ СРЕЩАЛИ ДОСЕГА


Коефициенти от bet365:
Уругвай - 2.10
Равен - 3.10
Гана - 4.00

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
161