Дузпите пак ще помогнат на Германия срещу Англия


Т. Михайлов

Дузпите пак ще помогнат на Германия срещу Англия

Германия - Англия
Стадион: "Фрий Стейт", Блумфонтейн
Дата: 27.06.2010
Час: 17:00
Съдия: Хорхе Ларионда (Уругвай)


Една от най-големите футболни класики ще се изиграе едва в 1/8-финалите на 19-тото Световно първенство. Един срещу друг ще застана отборите на Германия и Англия, чиято история е преплетена в свирепо съперничество на зеления терен.

Германци и англичани са изиграли 27 мача помежду си като островитяните са записали 12 победи срещу 10 за Маншафта. Едва 5 срещи не са излъчили победител. Още през 30-те години дата състава изиграват няколко приятелски мача с предимство за англичаните, които са най-силният национален тим по онова време, но не взимат участие в първите три световни шампионата.

Постепенно балансът се поизравнява, за да се стигне до Световното първенство през 1966, когато двата колоса се изправят един срещу друг на финала на “Уембли”. Редовното време завършва 2:2 като немците изравняват в 89-ата минута чрез Вебер. В продълженията Джеф Хърст бележи нови две попадения. В 101-ата минута пада един от най-спорните голове в историята като след удара на Хърст топката среща горната греда и тупва някъде около голлинията. Дали пред или зад нея още никой не е доказал.

По-новите мачове между съперниците, които са с легендарна стойност са 4. През 1990 в Торино, Италия Англия и Германия трябва да определят кой ще играе срещу Аржентина във финала на Мондиал’90. След 1:1 в редовното време се стига до дузпи, в които немците печелят с 4:3.   Историята се повтаря на ЕВРО’96 и то пак в полуфиналите. Пак 1:1 в редовното време и 6:5 за Германия при дузпите. През 2000 година двата тима са в една група на ЕП в Белгия и Холандия. Алън Шиърър носи победа на “трите лъва”, но и те и Маншафта отпадат безславно.  Година по-късно квалификациите за СП 2002 събират съперниците. Германия печели с 2:1 на “Уембли”, но това което се случва на реванша в Мюнхен ще се помни винаги – 5:1 за Англия и унижение за немците.

Германците достигнаха до този 1/8-финал без да покажат най-доброто от себе си. Те започнаха вихрено с 4:0 над Австралия, но след това катастрофираха срещу Сърбия. Стигна се до там, че мачът им с Гана бе решителен, а началните му минути не предвещаваха нищо добро. Тупалка на Йозил обаче приведе нещата в ред и Германия спечели Група D с6 точки. Второто място обаче щеше да вкара Бундестима в поток, който най-вероятно му гарантираше поне полуфинал.

Пътят на Англия обаче бе по-трънлив. Удобен старт с равенство срещу САЩ, което предполагаше, че до края албионците ще спечелят групата си. Само, че играта която показаха срещу Алжир породи съмнения дали въобще ще продължат. Последва тотална мобилизация, спокойна победа над Словения, но само с 1:0, което позволи на САЩ да излезе начело с повече отбелязани голове. За да стигне тимът на Капело до мечтания финал сега трябва да мине през месомелачката.

Наставникът Йоаким Льов няма проблеми с наказани футболисти. С контузия обаче е халфът Бастиян Швайнщайгер. Неговото участие в сблъсъка не е сигурно. Тони Кроос би трябвало да го замести. Левият бек Жером Боатенг не е в най-добрата си форма и може да отстъпи мястото си на Холдер Бадщюбер. За жалост бабата на героя срещу Гана Месут Йозил почина в петък, но той вероятно ще играе.

Защитникът на Ливърпул Джейми Карагър е на линия, след като изтърпя наказанието си от натрупани картони. Не е ясно обаче дали Фабио Капело ще заложи на него тъй като Карагър бе колеблив в мачовете, в които игра, а Матю Ъпсън се представи доста добре срещу Словения. Ледли Кинг отново тренира. Джърмейн Дефоу и Джеймс Милнър придадоха нов облик на Англия в последния мач и пак ще са титуляри вместо Арън Ленън и Емил Хески.

Ако има европейски отбор, който знае как да спре немската машина то това е Англия. Положителният баланс срещу вечния съперник дава самочувствие на “трите лъва”. Рууни и компания засипаха немците със заплахи.  Но на големи първенства Германия е запазена марка.Рядко Бундестимът си тръгва едва на 1/8-финалите и едва ли това ще се случи и сега. Англия едва ли ще загуби мача, но при дузпите везните се накланят твърдо в полза момчетата на Льов.

Последни 5 изиграни срещи:

Германия:

29 май Унгария - Германия 0:3 (Приятелски мач)
03 юни Германия - Босна и Херцеговина 3:1 (Приятелски мач)
13 юни Германия - Австралия 4:0 (СП 2010, Група D)
18 юни Германия - Сърбия 0:1 (СП 2010, Група D)
23 юни Гана - Германия 0:1 (СП 2010, Група D)

Англия:

24 май Англия - Мексико 3:1 (Приятелски мач)
30 май Япония - Англия 1:2 (Приятелски мач)
12 юни Англия - САЩ 1:1 (СП 2010, Група С)
18 юни Англия - Алжир 0:0 (СП 2010, Група С)
23 юни Словения - Англия 0:1 (СП 2010, Група С)

Досегашни срещи:

Германия - Англия

27 мача
10 победи за Германия
5 равенства
12 победи за Англия
Голова Разлика: 47:34 за Англия

Коефициенти от bet365:

Германия - 2.87
Равен - 3.10
Англия - 2.62

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
148