Мартин Шкрътел - от нападател до централен защитник в Ливърпул


П. Пенков

Мартин Шкрътел - от нападател до централен защитник в Ливърпул

Ливърпул се представи на ниво в последните няколко кръга от Висшата лига, а в последните  два от тях се противопостави на класни противници каквито са Челси и Манчестър Сити. Срещу лондончани мърсисайдци успяха да вземат трите точки, но не и срещу Сити, с които поделиха по една точка. Част от доброто представяне на тима се дължи и на бранителят Мартин Шкъртел, който изигра своя роля при спечелването на тези важни точки. Ето какво сподели самия той в интервю за "FootballFancast.com".

- Мартин, каква е реалната цел на клуба през настоящия сезон?
- Мисля, че главата цел е да завършим в четворката, но разбира се желая и по-горна позиция в класирането, но всичко зависи от това как ще се развият нещата околко Коледа, но мога да бъда сигурен за Топ 4.

- Клубът привлече много нови футболисти през летния трансферен прозорец. Според теб в кои зони от играта Ливърпул бележи прогрес в сравнение с миналата кампания?
- Целият отбор прогресира, тъй като началото на миналия сезон не беше особено добро за нас, но след появата на Кени Даллиш доста неща в Ливърпул се промениха. Бяха привлечени нови играчи и започнахме да играем като отбор. Мисля, че сега сме по-силни и това може да се забележи на терена.

- Спомена Кени Далглиш. Какво е вдъхновението за вас легенда като Кени да бъде треньор на отбора?
- Мисля, че всеки познава Кени и знае какво е направил за тима, така че той е вдъхновение за нас играчите, опитвайки се да сторим това, което той е направил през своят футболна кариера.

- Имаш доста конкуренция в центъра на защитата в лицето на Карагър, Агер, Коатес и Мартин Кели, смяташ ли, че някой ден Ливърпул ще може да играе само с 3 човека в защита?
- Смятам, че този въпрос трябва да го зададе на нашия треньор, но съм на мнението, че трябва да разполагаме с повече играчи за дадена позиция.

- Носиш номер 37 на фланелката си в Ливърпул. Сам ли си избра този номер и ако е така, има ли някаква конкретна причина за това?
- Да(усмихва се). Знаете, че преди в Зенит играх с номер 3, а и в националния отбор също носих този номер. Но, когато дойдох в Ливърпул Стивън Финън носеше моя номер, така че избрах да нося 37, тъй като тройката е моето щастливо число, а седмицата е това на приятелката ми.

- Откакто се присъедини в отбора в коя област мислиш, че си успял да се развиеш най-много?
- Тук научих доста неща, но главно се развих тактически и психически. Когато Рафаел Бенитес беше треньор всеки ден работихме над тактиката, като това ми помогна доста. Футболът в Англия е много по-бърз от този в родината ми Словакия, а както и Русия, така че научих доста неща тук.

- През следващият месец навършваш 27 години. Смяташ ли, че навлизаш в най-добрите години в кариерата си?
- Мога да кажа, че с всеки изминал ден ставам все по-добър, а за един защитник, колкото повече остарява, то толково повече опит придобива, което ще се отрази на играта му.

- Наскоро изигра 100-я си мач в английската Висша лига с фланелката на Ливърпул. Разкажи ни за най-важните ти моменти от кариерата ти на острова?
- В Англия? Трудно е ми да спомена само един, тъй като през последните четири години изиграхме доста паметни срещи. Винаги ще помня първия си мач, в който успя да отбележа гол за Ливърпул, като се надявам да печелим трофеи в бъдеще.

- Кой е най-добрият нападател срещу който си се изправял досега?
- Хмм..има доста добри нападатели в Англия, тъй като за мен Висшата лига е най-доброто първенство в света, така че е нормално тук да са събрани най-добрите, каквито са Дрогба, Рууни или Адебайор, но това са само част от всичките. Във всеки отбор може да посочиш един страхотен играч и една голяма звезда.

- Мартин Кели, Джон Фланагън и Джак Робисън успяха да си проправят път то титулярния състав на Ливърпул в последните няколко месеца. Има ли други млади момчета, които ще успят да сторят това в близко бъдеще?
- Забравихте да споменете и Джей Спиъринг и Нейтън Екълстоун. Мисля, че момчетата в Академията вършат страхотна работа. Когато се играем с тях на тренировка се вижда, че няма голяма разлика между младите таланти и вече наложените играчи в състава.

- Вярно ли е, че си започнал да играеш футбол като нападател? Тогава как взе решението да се върнеш в центъра на отбраната?
- Да(усмихва се отново). Започнах да играя като крило, но тогава пораснах и се връщах само назад. Когато бях вече на 16 години играх за националния отбор срещу Португалия, мач в който един от нашите централни защитници се контузи, така че аз трябваше да заема неговата роля и от тогава досега съм на тази позиция.

- Вярно ли, че като малък си започнал първо да тренираш хокей на лед?
- Да, когато бях по-малък играех редовно, но сега нямам достатъчно време за това, а освен това мисля, че този спорт е доста опасен и не може да се комбинира с футбола. Най-вече гледам хокей по телевизора и наистина се забавлявам.

- А на национално ниво, според теб кой е най-добрият ти съотборник в отбора на Словакия?
- Трудно ми е да кажа име. Хмм...ако трябваше да посоча само един...мисля, че това е Владимир Вайс.

- Ти участва на Световното първенство през 2010 година. Какви са най-добрите ти спомени от тогава?
- Беше страхотно лято, тъй като това беше първия форум, в който Словакия участва като независима държава. Можеше да победим Холандия, но в крайна сметка се предсатвихме добре.

- Кои други защитници в света те впечатляват с играта си?
- Винаги съм харесвал Фабио Коентрао, тъй като за мен той е един от най-добрите централни защитници в света.

- Словакия за жалост не успя да се класира за Европейското първенство през 2012 година, така че кой отбор ще подкрепяш през следващата година?
- Германия са силни в момента, но Испания са моите фаворити, както и Англия. Това са трите отбора, които смятам, че ще спечелят първенството. 

Добре Мартин, нека да ти зададем няколко кратки въпроса:

- Първият мач, който гледа като зрител на стадиона?
- (Смее се). Хммм, не мога да си спомня, тъй като съм бил доста малък, но със сигурност е бил от първенството на Словакия.

- Най-добрият игра, с/срещу си играл?
- Най-добрият, с който съм играл е Стивън Джерард, а срещу е Зинедин Зидан.

- Кой е най-добрият гол, който си вкарвал?
- (Смее се отново). Ами? Може по попадението, което отбелязах срещу Кипър, което помогна на Словакия да победи с 2:1.

- Най-добрият стадион, на който си играл?
- Сантяго Бернабеу в Мадрид

- Ако не беше футболист, какъв мислеше, че ще станеш?
- Трудно ми е да кажа. Надявам се да бъда футболист колкото се може по-дълго, така че не знам какво бих правил без футбола.

Джими Ареаби - FootballFancast.com

  Сподели
214