Манчестър Сити срещу всички?


Н. Гавазов

Манчестър Сити срещу всички?

Новият сезон на Висшата лига стартира тази вечер с мача между действащия шампион Манчестър Сити и Бърнли. FUTBOL TV, верен на традицията, както винаги прави своята прогноза за най-популярното и комерсиално първенство в света.

 

Кой ще спечели Висшата лига през 2023/24?

През последните години Висшата лига, от гледна точка на предсказуемостта на надпреварата за титлата, бързо се приближава Бундеслигата и Лига 1, където ПСЖ и Байерн Мюнхен здраво са се закрепили на трона. Засега Манчестър Сити има три поредни титли, но "гражданите" спечелиха титлата пет пъти през последните шест сезона, а през миналогодишната кампания взеха златния требъл, спечелвайки Висшата лига, ФА Къп и Шампионска лига.

Не е изненадващо, че Сити е основният фаворит във всички прогнози за следващия сезон във Висшата лига. Суперкомпютрите на статистическата компания Opta проведоха 10 000 симулации на кампания 2023/24, като Манчестър Сити се оказа шампион през 90% от времето. Дори Байерн, който царува в Бундеслигата, тази цифра е много по-ниска - само 69.3%. Апропо, ако тези прогнози се сбъднат, то клубът от "Етихад" ще стане първият в историята с четири последователни титли от Висшата лига на Англия.

Да, отборът на Пеп Гуардиола претърпя загуби през лятото - един от ключовите играчи през миналия сезон Илкай Гюндоган напусна, Риад Марез отиде в Саудитска Арабия. Съмнения има и за бъдещето на Бернардо Силва, Кайл Уокър, Жоао Кансело и Калвин Филипс. Но привлеченият от Челси Матео Ковачич трябва да замени германеца в центъра на терена, а купеният от Лайпциг за рекордните 90 милиона евро Йошко Гвардиол ще подсили защитата. Сити на практика не е станал по-слаб и няма конкуренти по пътя към следващата титла.

Разбира се, Арсенал ще се опита да оспори горните предположения. Отборът на Микел Артета през кампания 2022/23 направи най-добрия си сезон от 19 години и сериозно принуди Сити да се бори за шампионската титла. През по-голямата част от дистанцията "артилеристите" водеха, но на финала не им стигнаха сили, опит и дълга скамейка.  През лятото лондончани се укрепиха, харчейки £200 милиона за Деклан Райс, Юриен Тимбер и Кай Хаверц, докато единствената забележителна загуба е напускането на Гранит Джака в Леверкузен. Всички новодошли повече или по-малко успешно преминаха бойното си кръщение в мача за Суперкупата на ФА, в който Арсенал победи Ман Сити, грабвайки трофея след дузпи, което ще даде увереност на хората на Артета. Нека обаче предупредим, че не бива да се изпада в излишна еуфория, защото през миналия сезон Ливърпул победи Сити в мача за Суперкупата и в края на сезона дори не влезе в Шампионска лига. И наистина, само веднъж от 2011 г. отборът победител спечели и шампионската титла.

Иначе Ливърпул, който сам успя да прекъсне хегемонията на Сити през 2019/20, преминава през основна реконструкция това лято след провала през миналата година. От отбора си тръгнаха редица по-възрастни футболисти, с част от които мърсисайдци не подновиха договорите си - Джеймс Милнър, Наби Кейта, Алекс Окслейд-Чембърлейн, Роберто Фирмино. Талантливи младежи, включително Фабио Карвальо, бяха пратени под наем. Но напускането на Джордан Хендерсън и Фабиньо от отбора, съблазнен от саудитските пари, се оказа неприятна изненада за Юрген Клоп, оставяйки дупка в халфовата линия. Алексис МакАлистър и Доминик Собослай са призовани да я затворят, но това няма да е достатъчно, така че мърсисайдци обсаждат Саутхемптън, опитвайки се да свалят цената на талантливия млад белгиец Ромео Лавия. Ако Ливърпул успее да организира средна линия, съставена от новаци, може да се опита отново да предизвика Сити. Помощ тук ще бъде липсата на Шампионска лига. Ако мърсисайдци се откажат от Лига Европа и заложат на борбата в първенството, те ще имат известно предимство под формата на икономисани сили. Но както виждате, тук има много "ако" и като цяло Ливърпул изглежда като "скрита лимонка" от грандовете - може да гръмне, а може и да не се задейства детонаторът.

Не на последно място е Манчестър Юнайтед. Под ръководството на Ерик тен Хаг "червените дяволи" започнаха доста неравностойно сезона, което в резултат им донесе първият трофей от шест години - Купата на Лигата. В допълнение, те стигнаха до финала за ФА Къп, като загубиха от съседите Сити там и завършиха на трето място във Висшата лига. Нидерландският специалист продължава да развива проекта си "Юнайтед" и работата далеч не е завършена. През лятото вратарят Давид де Хеа напусна отбора и Андре Онана бе привлечен да го замести. Манчестър Юнайтед напуснаха и Антъни Еланга, Фил Джоунс, Алекс Телес и Аксел Туанзебе. Манкунианци подсилиха защитата си, като привлякоха Джони Еванс от Лестър, Мейсън Маунт бе привлечен от Челси в халфовата линия, а датският вундеркинд Расмус Хьойлунд влезе в челните позиции на атаката от Аталанта. Въпреки това, поради продължаващите проблеми със собствениците, този отбор не е много по-силен от миналия сезон, а самият Тен Хаг призна, че тимът все още не е готов да се бори за титлата. А и едва ли има здравомислещ фен на Юнайтед, който да вярва, че любимците му могат да сложат ръка на Короната...

 

Кой ще завърши в топ 4 на Висшата лига?

Отговорът е прост - всички горни команди. Кой обаче ще успее да им даде битка, за да се сдобие с желания билет за Шампионска лига? Особено като се вземе  предвид, че с разширяването на Шампионска лига през следващия сезон, едно пето място може да е достатъчно, за да си осигури квалификация за най-големия клубен турнир в Европа.

Челси, който смени собствениците, се провали напълно миналия сезон - хвърли огромна сума пари, смени трима мениджъри по време на кампанията, завърши на 12-то място и отбеляза най-ниския брой точки от изпадането през 1988 г. Нищо чудно, че лондонският клуб претърпява голяма промяна това лято. Отборът бе оглавен от Маурисио Почетино, който започна да разчиства Авгиевите обори. Почти две дузини играчи вече напуснаха Челси, най-известните от които, в допълнение към вече споменатите Хаверц, Ковачич и Маунт, са Кристиан Пулишич, Рубен Лофтъс-Чийк, Н'Голо Канте, Едуар Менди, Калиду Кулибали, Сезар Аспиликуета, Пиер-Емерик Обамеянг и Тиемуе Бакайоко. Но няма как да мине без нови попълнения. Крилото Кристофър Нкунку бе привлечен от Лайпциг, атакуващият полузащитник Никълъс Джаксън бе привлечен от Виляреал, а младият талант на Монако Аксел Дисаси бе поканен да подсили защитата. Освен това млади таланти бяха разгледани в перспектива - полузащитникът на Рен Чимуаня Угочукву и нападателят на Сантос Анджело Габриел. Като се има предвид, че Челси няма да трябва да харчи време и енергия за евротурнири, Почетино ще има достатъчно време на тренировъчната площадка, за да създаде един отбор от тази разнообразна група от играчи, които ще се опитат да се вкопчат за място в топ 4.

През миналия сезон Нюкасъл завърши в топ 4 за първи път от 20 години и стигна до Шампионска лига. Разбира се, успехът на "свраките" се свързва преди всичко с новите собственици от Близкия изток. Но не подценявайте заслугите на мениджъра Еди Хау и неговия списък с играчи - Киърън Трипиър, ​​Ник Поуп, Фабиан Шер, Свен Ботман и Дан Бърн са играли повече от 3000 минути в лигата. Нюкасъл вече започна да губи героите от миналия сезон - Алън Сен Максимен беше продаден на Ал Ахли, но бяха похарчени големи пари за привличането на Сандро Тонали от Милан и Харви Барнс от Лестър в клуба. През следващия сезон Нюкасъл ще се опита да докаже, че този успех не е случаен, но ще трябва да го направи, като играе в Шампионска лига. Като тим от четвърта урна, Нюкасъл почти сигурно ще се изправи срещу поне два топ клуба в груповата фаза, така че успешното взаимодействие между Висшата лига и главния европейски клубен турнир ще бъде жизненоважно.

Тотнъм е поредният лондонски клуб, който за първи път от много години (по-точно 14) остана без европейски турнири. След катастрофална кампания под ръководството на Антонио Конте, "шпорите" завършиха осми през май и отчаяно се нуждаят от ново начало.

Човекът, натоварен със задачата, е австралиецът Ангелос Постекоглу, който изведе австралийците до победа в Купата на Азия през 2015 г. и спечели пет трофея за два сезона, докато ръководеше Селтик, включително требъл през миналия сезон. След скучния футбол на Конте, енергичният атакуващ стил на игра на Постекоглу ще се хареса на феновете на Спърс. Основният проблем за новия мениджър е, че най-голямата му звезда Хари Кейн изглежда вече е на половината път до Мюнхен. Тимът няма по-сериозни загуби - Лукас Моура се завърна в родината си, а Хари Уинкс отиде в Лестър. Но Деян Кулушевски (Ювентус), Джеймс Мадисън (Лестър), Педро Поро (Спортинг), Гулиелмо Викарио (Емполи) и Манор Соломон (Шахтьор) се присъединиха към отбора на Тотнъм. Викарио ще бъде новият номер едно, заменяйки Уго Лорис, докато Мадисън и Соломон ще се стремят да запълнят офанзивната дупка, оставена от Кейн. Без ангажименти за европейската купа, "шпорите" имат шанс да влязат в челната четворка или да спечелят Купа.

 

Отбори, които могат да изненадат

Унай Емери наистина преобрази Астън Вила, когато пое управлението от Стивън Джерард на 17-ия отбор в Лигата през ноември. В резултат на това бирмингамци се изкачиха до седмо място, което си осигуриха, като победиха Брайтън в последния ден. В резултат на това Вила се завърна в европейското състезание, а Емери, който спечели Лига Европа със Севиля и Виляреал, може да изведе отбора от Бирмингам до победа в Лигата на конференциите. Разбира се, Висшата лига не бива да се пренебрегва, въпросът е, дали Емери ще се справи на два фронта с този състав. По принцип Вила се подсили с Юри Тилеманс, който идва от изпадналия Лестър. Освен това Емери привлече Пау Торес, когото познаваше добре от Виляреал, за да подсили защитата и Муса Диаби, който пристигна от Леверкузен , ще добави огън към атаката. Подсилената Вила ще бъде готова да се бие с всеки, въпросът е къде бирмингамци ще хвърлят главните си сили.

Същото може да се каже и за Брайтън след миналия сезон. Роберто Де Дзерби дойде на мястото на Греъм Потър миналия септември и веднага остави своя отпечатък. В една отлична кампания 2022-23, "чайките" завършиха на шесто място и си осигуриха място в Лига Европа този сезон. Ще успее ли Брайтън да се справи с европейския футбол в средата на седмицата и натоварения график на Висшата лига? Особено като се има предвид, че отборът вече започна да губи ключови играчи - МакАлистър се премести в Ливърпул, а по всичко изглежда, че Мойсес Кайседо също ще си тръгне - към "Анфийлд" или "Стамфорд Бридж". Впрочем, черните краски трябва да ги оставим настрана, защото "чайките" похарчиха големи пари за нападателя на Уотфорд Жоао Педро, защитника на Фиорентина Игор Хулио и вратаря на Андерлехт Барт Вербрюген, като Махмуд Дахуд и Джеймс Милнър идват безплатно, за да добавят опит. Ще бъде интересно как отборът на Де Дзерби ще се представи в европейските турнири и във Висшата лига.

Мнозина може би няма да се съгласят с нас по отношение на мястото на Бърнли в тази група. Но преди година Венсан Компани пое тима, заменяйки 4-4-2 на Шон Дайк с тики-така, и "червените" се втурнаха към титлата, превръщайки се в едва шестия отбор, който надмина границата от 100 точки в историята на Чемпиъншип. Да, Ашли Барнс напусна отбора през лятото, но големи пари бяха похарчени за суперзвездата нападател Зеки Амдуни, защитника Джордан Бейер и героя на Европейското първенство за младежи, вратаря Джеймс Трафорд, а Нейтън Редмънд пристигна от Бешикташ със свободен трансфер. Като цяло, Бърнли не е заплашен от изпадане, но хората на Компани са в състояние да вдигнат много шум.

 

Кой ще изпадне от Висшата лига през 2023/24?

Разбира се, на първо място гледаме към новаците във Висшата лига, като Лутън, който ще прекара първия сезон във висшия дивизион след 1991-92, има най-лоши шансове тук. Да напомним, че преди девет години "шапкарите" бяха полупрофесионален клуб. Успехът на отбора се дължи на Роб Едуардс, който пое управлението през ноември, след като бе уволнен след само 11 мача начело на конкурента Уотфорд, който той пое два месеца по-рано. Едуардс направи чудо, като заведе Лутън във Висшата лига, но ще бъде още по-голямо чудо, ако успее да остане там. Особено като се има предвид, че собствениците не възнамеряват да харчат пари за укрепване на отбора - всички новодошли идват от клубове от Чемпиъншип и по-ниски дивизии. Карлтън Морис беше най-добрият голмайстор на Лутън през миналия сезон с 20 гола в лигата, така че дали той може да отбележи на ниво Висша лига ще бъде ключов фактор за техния успех.

Последният път, когато Шефилд Юнайтед стигна до Висшата лига през 2019 г., тимът направи голям фурор, завършвайки девети под ръководството на Крис Уайлдър. Шефилд се класира за Висшата лига с цели 11 точки пред Лутън, до голяма степен благодарение на невероятното представяне по време на  Световната купа, спечелвайки 11 от 14 мача през зимата. Но надеждите за успех във Висшата лига получиха сериозен удар, когато звездното крило Илиман Ндиайе се присъедини към Марсилия за £15 милиона. Като се има предвид, че клубът е собственост на принц Абдула, можеше да се очаква "остриетата" ще окупират трансферния пазар, но това не се случи. Левият защитник Ясер Ларуси бе нает от Троа, докато защитникът Остън Тръсти, нападателят Бени Траоре и халфът Анис Бен Слиман пристигнаха за общо £10 милиона. А това означава, че Шефилд ще се изправи пред тежка битка за оцеляване.

Перспективите на Уулвърхемптън бяха ужасни и през миналия сезон, но Хулен Лопетеги, който оглави отбора на Boxing Day, успя да сътвори чудо и да изведе Уулвс до 13-то място в таблицата. Проблемът е, че оттогава нещата не са се подобрили, а точно обратното. През лятото имаше масово напускане на играчи от "ерата Нуну" - напуснаха Рубен Невеш, Адама Траоре, Конър Коди, Жоао Моутиньо и Раул Хименес. Нейтън Колинс също беше продаден на Брентфорд, като единственото попълнение досега беше Мат Дохърти, който се завърна като свободен агент от Атлетико Мадрид. Лопетеги не се свенеше да изрази недоволството си от финансовите затруднения, които спъват клуба и всичко завърши с факта, че той напусна поста си в навечерието на началото на новия сезон. И новият наставник Гари О'Нийл, ще трябва да направи чудо, за да спаси "вълците" от изпадане.

Миналогодишният новак Нотингам Форест избегна изпадането, въпреки че събра нов тим от нулата. Клубът направи общо 31 трансфера. Не всички бяха еднакво полезни - Джеси Лингард, Андре Ая, Кафу напуснаха отбора безплатно. Но това лято феновете на клуба от Нотингам, напротив, са загрижени за липсата на трансфери - Антъни Еланга и Ола Айна са единствените новодошли досега, плюс предоставеният под наем Крис Ууд беше закупен от Нюкасъл. През миналия сезон Форест спечели само една победа като гост през целия сезон, срещу евентуалното отпадане на Саутхемптън, а домакинската форма на отбора отново ще остане ключова. Би било голяма изненада, ако Нотингам Форест отново не се свлече в дъното на таблицата.

Евертън успя да остане във Висшата лига през миналия сезон само благодарение на топовния удар на Абдулайе Дукуре в мача от последния кръг срещу Борнемут. Шон Дайк успя да спечели пет мача в лигата, откакто пое отбора през февруари, четири от които бяха на "Гудисън". През лятото отборът не се подсили много - Ашли Йънг дойде безплатно, а Арнаут Данжума бе под наем. Засега нищо не гарантира, че "сините" ще заемат значително по-предно място в таблицата. "Карамелите" се нуждаят от последователност и надеждите се свързват отново с Дайк, но дали специалистът ще успее този път? Като цяло, очакванията са статутът на Евертън във Висшата лига отново да бъде застрашен.

Борнемут е интересен колектив. Тимът бе новак през миналия сезон и бе смятан за главен кандидат за изпадане. Отборът обаче си осигури място в елита след уволнението на Скот Паркър и няколко покупки през зимата. Изненадващо за всички "черешките" се разделиха с Гари О'Нийл и на негово място назначиха Андони Ираола. Това е специалист, известен с фурора, който постигна в Райо Валекано, залагащ на висока преса и интензивен футбол. Дали Борнемут ще се забърка в битката за оцеляване? С покупките на Хамед Траоре, Милош Керкез, Ромен Февр, Джъстин Клуйверт и други, по-скоро хората на Ираола ще се борят за 13-то -14-то място, отколкото за запазване на статута си.

 

Прогноза на FUTBOL TV:

1. Манчестър Сити

2.Арсенал

3. Ливърпул

4. Манчестър Юнайтед

5. Нюкасъл

6. Челси

7. Брайтън

8. Тотнъм

9. Астън Вила

10. Брентфорд

11. Уест Хем

12. Кристъл Палас

13. Бърнли

14. Борнемут

15. Фулъм

16. Уулвс

17. Евертън

18. Нотингам Форест

19. Шефилд Юнайтед

20. Лутън

  Сподели
1726