Развод


Н. Гавазов

 Развод

Публичните изявления на Антонио Конте през миналия месец най-добре илюстрират вътрешното напрежение в Тотнъм.

Италианецът загатна, че едва ли ще остане в клуба за следващия сезон. Впрочем,  подобни изказвания едва ли са изненада за тези, които дори бегло познават треньорската му кариера.

Конте никога не е работил като треньор на един отбор повече от три години.

Той успя да постигне успехи в Ювентус, Челси и Интер. И във всички случаи Антонио напусна отбора поради разногласия с ръководството на клуба относно бъдещата стратегия.

"Шпорите" обаче знаеха с кого подписват. Да чакаш Конте да се промени е като да чакаш котка да излае в даден момент. И все пак в лондонския клуб решиха да си затворят очите, смятайки, че италианецът ще даде на Тотнъм това, което толкова му липсва - трофеи. "Шпорите" си имат всичко останало, включително супер модерен стадион.

Тотнъм спечели последната си купа  през 2008 г. Ясно е, че първоначално клубът вероятно се е надявал, че Конте ще успее да обърне такава неприятна тенденция, както и да осигури стабилно участие в Шампионска лига.

Тъй като собствениците на "шпорите" и председателят Даниел Леви не коментират ситуацията, трудно е да се разбере какви са били първоначалните им очаквания. Но сега те вероятно имат разбиране какво да очакват.

Конте многократно е говорил за пропастта между Тотнъм и топ клубовете, както и за необходимостта от значителни инвестиции за укрепване на отбора.

Общо взето, италианецът манипулира и спори, сякаш само той взема решенията тук.

И с невъоръжено око се вижда, че мениджърът действа в известен смисъл от позиция на силата. Преди това Конте спечели девет трофея като треньор и още 14 докато бе играч на Ювентус. И сега той има аргументи, на които е почти невъзможно да се устои.

Стив Хитчън оглавяваше скаутския отдел на Тотнъм от 2017 г., но напусна поста си малко след пристигането на Фабио Паратичи в клуба. Хитчън разбра, че няма смисъл да остава в Тотнъм до двама италианци, които започнаха да влияят на стратегията за развитие.

Конте и Паратичи доведоха халфа Родриго Бентанкур и крилото Деян Кулушевски в Тотнъм миналата зима и похарчиха още £145 милиона за нови играчи през лятото, включително за трансфера на 33-годишния Иван Перишич. Хърватинът, предвид възрастта си, не отговаряше на предишната трансферна политика на клуба.

Ясно е, че Конте иска повече. А това означава, че напрежението ще расте, особено и на фона на лошия футбол, който показват "шпорите". Към момента налягането е потушено заради четвъртото място във временното класиране, но Нюкасъл е с мач в ръкава си, а Ливърпул има дори два в резерв, така че ще е интересно да видим какво ще стане, когато тази четвърта позиция се окаже под заплаха.

Освен това италианецът няма най-добрата репутация по отношение на развитието на млади играчи, а това не се харесва на Острова. Например, говорейки за талантливия защитник Джей Спенс, който е ограничен откъм изяви във Висшата лига, Конте всеки път подчертава, че това е "трансфер на клуба“, намеквайки за разногласия в трансферната политика.

Разбираемо е, че Конте не е мениджърът, който трябва да остане в отбора в дългосрочен план. Съответно възниква въпросът: какво да се направи, ако резултатите започнат да се влошават рязко?

"Трябва да сме заедно и да знаем, че ще направим нещо добро, ако имаме време и търпение“, каза Конте, който има репутацията на един от най-нетърпеливите треньори.

В същото време Антонио твърди, че той е човекът, който ще помогне на Тотнъм да създаде проект, който ще успее в бъдеще. Сега отборът все още не е готов за това.

"Основната задача е да създадем солидна основа. Заради мен и моите помощници работим тук“, настоява наставникът ма Тотнъм.

За каква основа обаче става дума? А има ли ясна стратегия за развитие на клуба, който в различни моменти назначаваше Маурисио Почетино, Жозе Моуриньо, Нуно Ешпирито Санто, а сега покани Конте?

Има явно противоречие, включително и на фона на постоянното мълчание от страна на ръководството на клуба. Понякога италианецът трябва да се преструва, че поддържа стратегия, която обаче противоречи на миналото му.

"Ако искаме да сме мечтатели, трябва да знаем, че ФА Къп е труден турнир. Ако видя това единство, ще имаме време да спасим този сезон", твърди италианецът.

Истината е, че Конте иска да печели тук и сега, докато в Тотнъм искат да създадат модел като този  в Манчестър Сити и Ливърпул, които купуват един или двама топ играчи всяко лято, които стават част от отбор, който преди това се е борил за всякакъв трофеи.

Затова е глупаво да се съмняваме, че между Тотнъм и Конте има разногласия. А това, общо взето, е неизбежно, когато става въпрос за брак по сметка.

Или е време Конте да признае, че Тотнъм не е от типа клуб, който безкрайно харчи пари в преследване на слава, или "шпорите" трябва да бъдат по-смели на трансферния пазар. В противен случай този съюз просто ще се разпадне с течение на времето. И вероятно лятото е последната възможност да не се стигне до развод. Поне в близко бъдеще.

  Сподели
3841