Фърдинанд отговори на живо на феновете на Юнайтед (всички въпроси)


И. Ангелов

Фърдинанд отговори на живо на феновете на Юнайтед (всички въпроси)

Рио Фърдинанд пое инициативата да направи онлайн видео уеб-чат с феновете на Манчестър Юнайтед, като отговори на множество въпроси от всякакъв характер. Сесията се извърши на живо в сайта на тима, а Рио е известен с честите си социални изяви, особено чрез социалните мрежи Туитър и Фейсбук.

FUTBOL-TV ви предлага отговорите на Рио Фърдинанд на всеки въпрос, зададен от конкретен фен:

1. Сегашният състав на тима достатъчно силен ли е, за да запази титлата си през 2011/12?
Уенс Уайт, Танзания

Рио: Определено. Мисля, че все още имаме опитно ядро от играчи, които са тук от повече от 4,5 години и са печелили трофеи. Това ти вдъхва увереност, което е много важно. Добавихме и няколко млади играчи, които са жадни за трофеи.

2. Колко чифта футболни обувки са ти нужни за един сезон?
Доминик Пърсел, Швейцария

Ако имах един стил обувка за целия сезон, то ще използвам два или три чифта. Но 
постоянно сменят стиловете - заради Найк - около 6 чифта на сезон. Някои играчи в други 
клубове сменят своите всеки мач.

3. Какво мислиш за Фабио и Рафаел?
Даурен Кабулбек, Казахстан
Те ще станат топ футболисти, и то за дълги години напред. Рафаел беше първи в титулярите и всички знаем на какво е способен. На края на сезона видяхме същото и при Фабио - не много 19/20 годишни могат да кажат, че са титуляри във финал на Шампионска лига. Те са и весели момчета извън терена и обичат компютърни игри, винаги са готови за майтапи. Незаменими са - всички си имат различни стаи на турне, но те остават само в една. Онзи ден в буса седнаха разделени и това бе първият път, когато ги видях да се разделят!

4. Пристрастен ли си към Туитър?
Аакарш Кария, Англия
Не, това не е пристрастяване! Просто ми харесва. Мисля, че е хубаво да виждаш от какво 
се интересуват другите хора и да взаимодействаш с тях. Това е важно. Може би публикувам в Туитър повече, когато сме на турне, отколкото когато съм вкъщи. Добре е да казваш на феновете какво се случва. Освен Туитър, имам и нова програма, която ще излезе в близките дни. Когато бях дете, всичко, което ме приближаваше до живота на футболистите, гледах да го възприема. Така че сега гледам да помогна, отворен съм към предложения как да вървя напред в това отношение.

5. До кого обичаш да играеш повече: Неманя Видич или Джон Тери?
Роланд Бани, САЩ
Ще бъда дипломатичен и ще кажа, че ми харесва да играя и с двамата. Имал съм повече успехи с Вида до себе си, а и съм играл повече мачове с него, така че повече познавам Вида. С Джон също съм играл доста. Бих искал с Англия да имаме много успехи, и ако това е с Джон, тогава страхотно.

6. Бихте ли искали, или мислили ли сте някога с момчетата да превземете телевизията на тима и да правите щуротии, или шоу програми, каквито вие искате?
Ема, Северна Ирландия
Ако трябва да правя мое шоу в телевизията на Юнайтед, то ще е задълбочено и ще е за всеки. Щях да искам да съм на всички събрания в ръководството, екипа... да видя как всички реагират. В САЩ много повече дават свобода за тези неща. Тук в Англия не е така. Ще е хубаво да се променят нещата.
Имам видео дневник от това турне, което ще се излъчи по MUTV скоро. Беше весело и се надявам да видите какво е да си на турне от непосредствена близост, а и какви са играчите извън терена. Това не се вижда често. Ще е хубаво медиите да имат повече покритие за тези неща. Може да се сложат микрофони до тъчовете, например. В САЩ е така.

7. Кой е любимият ви играч, с когото сте играли в Манчестър Юнайтед?
Марк Хъдсън, Англия
Пол Скоулс, Кристиано Роналдо и Гигси. В този ред. Гигси понякога прави невероятни неща, които водят до голове и му казвам, че е удоволствие. Сколси показваше неща, които останалите, когато ги видят, оставаха с отворени уста, но на него това никога не му е правело впечатление. Роналдо е феноменален - фантастичен физически екземпляр. Той работеше над уменията си, работеше здраво и получи наградите, които си заслужаваше.

8. Срещу кой е по-трудно: Меси или Роналдо?
Матю Толсън, Англия
Играл съм срещу Роналдо 2 пъти - веднъж, когато бе в Спортинг и веднъж срещу Португалия. Меси е страхотен и играе в страхотен отбор. Двамата са различни и мисля, че е страхотно, че играят в една ера. Те могат да застанат до най-великите в историята на спорта.

9. Кой спортист, в миналото или сега, е най-голямото ти вдъхновение и защо?
Иян Уотсън, Канада
Има няколко. Диего Марадона е първото ми вдъхновение, заради таланта си. С приятелите ми имахме всяко видео, което можеше да се намери за Марадона. Джон Барнс ми харесваше също. В други спортове, обичах да гледам как Майкъл Джордън доминираше в такъв отборен спорт. Напоследък Федерер: харесвам стила му, грацията и как се носи. Манталитетът му за печелене, побеждаване също ми прави впечатление. Майк Тайсън, също: той беше просто брутален.

10. Когато играеш ФИФА (футболният симулатор на Плейстейшън) с момчетата, кой е най-добър и кой е слаб?
Доминик Стиуъел, Англия
Не сме играли едно в едно напоследък. Аз и Уейн (Рууни) играем заедно и рекордът ни до момента е 16 победи, 1 равен, 1 загуба. И, като казвам това, загубихме с автогол, когато бяхме с изгонен човек. Трябва много късмет, за да ни победят. Биха ни Фабио и Рафаел. Нани и Кико (Македа) са като женена двойка - постоянно се карат. Габи Обертан и Ашли Йънг, или Ашли Йънг и Андо, са доста обещаващи, но не показват много. Берба и Вида са стабилни също - гледат да ударят на контра. Аз и Уейн сме старите кучета обаче.

11. Ще се появиш ли някога в Стретфорд Енд, сред феновете на Юнайтед, ако се случи така, че да не играеш в някой мач?
Колм Бейкър, Ирландия
Аз съм го правил. Гледах мача срещу Ливърпул в ФА Къп сред феновете, когато загубихме 1:0 на "Анфийлд". Беше невероятно изживяване - като влизах на стадиона настръхвах. Полицията трябваше да ме ескортира, заедно с Джон О'Шей до местата ни, защото ни разпознаха и феновете на Ливърпул се гневиха. Когато се пенсионирам ще ходя по-често, особено в мачовете в Лондон.

12. Как се представят Давид Де Геа, Фил Джоунс и Ашли Йънг в тренировките досега?
Гаурав Карана, Индия
Те се справят много добре, всичките. Без страх, без проблеми. Не изглеждат притеснени. Аш е тук от първия ден и много добре пасна в отбора. Той изигра и първия си мач и изглеждаше на ниво. Другите двама се присъединиха по-късно - Фил Джоунс вече познаваше няколко от по-младите момчета, както и Маме Диуф, така че това му помогна. За него бе по-лесно, отколкото за Де Геа. Но няколко от момчетата говорят испански, така че и за него не е много лошо. Винаги съм казвал, че лесно се играе за нас - такъв е морала на тима.

13. Смолинг и Джоунс като централна двойка ще стигнат ли нивото на Фърдинанд- Видич в бъдещето?
Нилс Готхе, Швеция
Не може да изключвате и Джони Евънс също. Не е честно да говорим само за Крис и Фил. Джони също е един от най-талантливите младежи в Англия. Сигурен съм, че и тримата ще се борят да играят в бъдещето в центъра на отбраната. Само времето ще покаже, дали ще са по-добри от мен и Вида.

14. Вижда се, че имаш око за модния сват, но кой се облича най-добре в тима и кой може да се поправи в това отношение?
Алекс Олдфийлд, Англия
Андерсон има най-лош вкус за обувки, но му дадох едни от моите обувки, марка "5", за да се подобри в това отношение. Някой дни той идва на тренировки по чехли! Когато момчетата се опитват, се обличат много добре. Томас Кушчак се стараеше най-много, но без много успех. Андо обича екстравагантните неща - носи луди шарки, които много от нас не биха облекли.

15. Какви са ти любимите ястия за преди и след мач?
Филип Ромео, САЩ
Преди мачовете обичам да ям пилешко, с кисело мляко и малко мед. Както и много вода и един банан. След мач различно - понякога ям италианска кухня в "Rosso" в Манчестър. Или пък индийска...

16. Какъв е най-добрият номер,пакост, която си правил на "Олд Трафорд", и коя ще е следващата ти жертва?
Колин Джонсън, Англия
Най-добрият ми номер... освен в това ТВ шоу, което водех, трудно е да кажа. Всъщност, трябваше да науча едни младежи на урок. Попитах един от малките, Джошуа Кинг, да дойде в съблекалнята и Рийс Браун дойде и ми каза: 'Джош каза, че ако искаш да говориш с него, отиди при него, а не го викай.' Така че отидох до шкафчето на Джош и му взех дрехите, като си заминах след това и ги хвърлях от колата в храстите. Тогава той трябваше да ходи и да си ги търси насам-натам.

17. Срещу кой от всички играчи в момента в Юнайтед ти е най-трудно да играеш на тренировки?
Сам Ирвинг, Англия
Беше Сколси. Сега Чичарито - много е трудно. Много добре се движи, но това ми харесва, защото постоянно трябва да гадая и да съм на нокти. Той ми е най-труден и най-много ми помага да се подготвя за мачовете.

18. Какво мислиш, че трябва да се направи, за да настигне Юнайтед Барселона?
Кенет Ленг, Сингапур
Трябва да си вземем поука. Когато играем срещу тях следващия път, не можем да мислим какво стана през миналия мач. Ако започнеш да си спомняш, това ще те съсипе. Трябва да използваме шансовете си. Трябва и да се защитаваме винаги.

19. Падаш ли си певец? Ако е така, мислил ли си за дует със Снууп Дог?
Люк Фейбродър, Австралия
Не, не мога да пея! Като малък пеех. Участвах в училищни пиеси. Но това не е моята игра - пеенето...Изобщо не. Уаза (Уейн Рууни) си мисли, че е певец, но другите не могат да пеят. Гигси не е лош на микрофона, но той не пее - той прави рап.

20. Кой е любимият ти мач с фланелката на Юнайтед?
Мариан Шобесбергер, Австрия
Мачът, в който всичко се получи, бе победата 7:1 над Рома. Всичко се получаваше за нас тогава. Играхме брилиантно. Тогава, най-хубавата нощ в живота ми, най-доброто чувство - беше финала в Русия. Това ще го помня до края на живота си.

21. Какъв е идеалният ти отбор за мач 5 на 5 ?
Милош Ловчински, Полша
Най-добрият такъв отбор, от хора, с които съм играл...ще е... Пол Скоулс, Кристиано Роналдо, Уейн Рууни и Рой Кийн. И аз, естествено. Този отбор не може да бъде победен. Не ни трябва вратар - толкова много ще владеем. Всъщност, може да избера Гигси вместо Рой Кийн. Не може да не взема Гигси в тима си.

22. Кое е най-хубавото нещо в това, че играеш за Юнайтед?
Дениъл Джоунс, Англия
Най-доброто е, че си част от един от най-добрите отбори в света, ако не най-добрия. Има и
голяма история. Да играеш на "Олд Трафорд" е страхотно, хубаво е и да играеш пред феновете ни, когато гостуваме.

23. Колко важна е психическата издръжливост във футбола?
Абхажит Дута, Индия
Огромна важност. Това е много важно, за да си успял футболист. Имаш възходи и падения, ще падаш с гол или два понякога, но трябва да се върнеш. Манчестър Юнайтед никога не знае кога е победен - често побеждаваме, когато сме допускали гол, или два. Способността да се връщаш от такива позиции е много важна за тима.

24. Някой ден виждаш ли се в роля в някой филм?
Ануар Фата, Чехия
Не знам...Предлагали са ми няколко роли, ако трябва да съм честен, но не бих си и помислял за това, докато не се пенсионирам. Ако стане така, мисля, че ще изместя Уил Смит от всичките му бъдещи роли, но не бих му причинил такова страдание.

25. Ако можеше да играеш на друга позиция на терена, коя щеше да е?
Том Лий, Англия
Номер 10. Нямаше да нося кори и протектори. Ще е невероятно! Просто ми подай топката - няма да защитавам, няма да трябва да се връщам...това е рай! Забавлението за феновете ще е гарантирано. Висшата лига ще стане едно по-добро място! Никога не съм разбирал защо хората не полудяват, когато вкарат гол. Аз постоянно бих го правил. Затова харесвах Иан Райт - той обичаше футбола, обичаше да вкарва. Олицетворяваше всичко, което е футбола. Ако можех да играя другаде, нападение, това е сигурно.

26. Харесва ми твоя стил защита. Какъв е най-добрият начин да научиш младите да останат на краката си?
Брет Хелвестън, САЩ

Гледай топката, не се хвърляй рано. Шпагатите винаги трябва да са последната ти опция. Стой на крака колкото можеш, повече. Ако легнеш, значи, че ще трябва да станеш. Така че е важно да си на крака. За това го повтарям постоянно, нали знаеш?

27. Здравей Рио! Какво ще е ключовото нещо, за да спечелите 20-ата титла следващия сезон, как мислиш?
Милад Салими Тари, Швеция
Трябва да вдигнем нивото от миналия сезон, особено в гостуванията. Трябва да сме по-постоянни. Трябва и да се защитаваме добре - това е ключът.

28. Кой ти е любимият туййтър в Туитър?
Кевин Кохлан, Ирландия
Любимият ми туййтър? Може би момичето с име @JudeInLondon. Тя е скандална, емоционална и ценна. Подкрепя Юнайтед...спечели и една от първите награди, които раздадох. Като част от наградата и казах, че и аз ще я последвам в Туитър, защото ме разсмива много. Страхотна е. Канйе Уест също ми харесваше много. Беше скандален. Ще ви кажа кой е добър: Рохан Рикетс. Той е много добър. Винаги има дебати с него и добре спори.

29. Гледал ли си момчетата като Погба, Морисън и Тъниклиф в академията, ако да, как ги оценяваш?
Конър Харисън, Англия
Много ме питат за това, но не искам да казвам много, да ги подлагам на напрежение. Всички имат светло бъдеще, както и Уил Кийн и брат му Майкъл. Но трябва да стигнат следващото ниво, да изиграят много мачове за резервите. Може и да продължат с младежите, но много време ще им трябва за титулярния състав. Иначе истината е, че Юнайтед има много добро поколение младежи.

30. Ако има една дума, която да опише кариерата ти досега, каква е тя?
Хелън Тайлър, Англия
Успешна и разнообразна. Това не е една дума, знам! Но така се чувствам.

 

  Сподели
259