Евро 2016 - обобщение


Н. Гавазов

Евро 2016 - обобщение

Главното футболно събитие на това лято завърши. За първи път на първенството на Стария континент участваха 24 отбора, което има своите критици, но и своите защитници. FUTBOL TV, оставяйки встрани от тези спорове, реши да обобщи представянето на участниците и да представи своята версия на случилото се във Франция.

 

Провал на турнира: Англия

Не може да кажем, че Англия бе сред фаворитите за спечелване на Евро 2016, но мнозина специалисти предвиждаха класиране на младия отбор на Рой Ходжсън най-малко на четвъртфинал. Някои дори предположиха, че "Трите лъва" имат сили да достигнат и до полуфиналите, а очакванията на всички бяха, че англичаните ще покажат красив, динамичен и открит футбол.

Нищо подобно не се случи. Треньорът изненада с някои свои решения, особено що се отнася до схемата на игра, в която Рууни и Кийн се изгубиха, а липсата на Дринкуотър се усети много силно. Англичаните се измъкнаха от групата и на осминафиналите се срещнаха с абсолютния дебютант Исландия - на практика британски отбор, който обаче прояви по-голям боен дух от "Трите лъва". Да се чуди човек, как така Англия загуби от отбор, чиято трансферна стойност е колкото на Рахим Стърлинг.

Алтернатива: Украйна, Австрия

 


Отбор-откритие: Уелс

Разбира се, още дълго ще си спомняме за блестящия отбор на Исландия, но истинското откритие стана Уелс. Като изключим няколко играча, в състава на "драконите" липсват гръмки имена, дори по-голямата част са непознати за широката публика. Крис Коулмън обаче грамотно и без помпозност подреждаше играчите си, които показаха и отлична тактическа дисциплина, съчетана с британска борбеност. Не е известно, дали Португалия щеше да стане шампион, ако Аарън Рамзи играеше срещу "селесао", но със сигурност финалът щеше да бъде по-приятен и динамичен, ако Франция имаше за съперник Уелс. Така или иначе, "драконите" защитиха честта на Великобритания и повториха успеха на своя голям съсед отпреди 20 години.

 


Най-добър мач: Унгария - Португалия 3:3

Мнозина специалисти определят Евро 2016 като най-скучното първенство, като основната причина е схемата на турнира, която позволява и на третите отбори да играят в плейофите. За футболния шахмат и тактическите надигравания може дълго да се говори, но най-важното нещо на един мач са головите. Публиката трябваше да изтърпи около 20 скучни срещи, преди сблъсъка между Унгария и Португалия, който се превърна в празник на любителите на атакуващия футбол. Разбира се, защитите в този мач тотално се провалиха, но пък видяхме 6 гола!

Алтернатива: Хърватия - Испания 2:1, Уелс - Белгия 3:1

 


Най-добър треньор: Фернандо Сантош (Португалия)

Казват, че Португалия е по-слаб шампион и от Гърция 2004. Твърди се, че "селесао" играе скучен футбол, а мачовете с негово участие са истинска мъка за феновете. Че португалците имаха голям късмет във всеки един двубой от турнира. Факт е, че Португалия няма победа в основното време. От друга страна, именно "селесао" триумфира с трофея. И тук 2/3 от заслугата е на Сантош, който отлично се справи със своята задача, изхождайки от ресурса и възможностите, с които специалистът разполагаше. Дори Хърватия и Белгия разполагаха с по-голямо качество на съставите, но и двата отбора не оправдаха очакванията, а бяха в по-лесния поток! Впрочем, потвърди се старата истина, че не е нужно да си най-добър в продължение на 4 години, важното е правилно да си изиграеш картите в един кратък турнир.

Алтернатива: Антонио Конте

 


Най-слаб треньор: Рой Ходжсън (Англия)

Конкуренцията в тази област е много голяма. Разбира се, всички треньори са добри специалисти и не може да имаме съмнения в това, че са тактически добре подготвени. Поради това за критерий на нашата оценка послужиха само отделни фрагменти от работата на треньорите. Например, въпросителна буди решението на Дидие Дещан да използва Пол Погба в опорната зона, както и отказът на французина да спечели мача с Португалия след излизането на Кристиано Роналдо.

Или например, решението на Марсел Колер да не използва активно Щефан Илзанкер в мача с Исландия, както и решението на треньора да проведе мача с един нападател.

Тактикът Джани де Биази също се провали. Италианецът преигра в мача с Франция, изваждайки от терена стълба в отбраната Айети и пускайки в игра Весели. До този момент не бе ясно по какъв начин французите ще вкарат гол, но след тази смяна домакините на два пъти поразиха вратата на Бериша, като и двете попадения дойдоха след груби грешки на Весели.

Първенец в класацията обаче е най-заплатеният треньор на Евро 2016. Като "греховете" на англичанина не са един или два. Като с започне с липсата на смелост да остави Рахим Стърлинг на пейката и се стигне до изпробването на схема, която не бе използвана със този състав в контролите. За отсъствието на Дринкуотър няма да говорим. Впрочем, тази грешка най-добре лъсна в мача с исландците, като освен всичко гореказано, Рой не успя да настрои играчите си за този мач и Англия записа един от най-срамните резултати в своята история.

Алтернатива: Марк Вилмотс

 


Гол на турнира: Джердан Шакири във вратата на Полша

По-горе вече казахме, че липсваха много голове на това Европейско първенство, а оттам и шедьоврите бяха малко. Поради тази причина не изпитахме никакви трудности в нашия избор: ударът на Шакири бе близо до фантастиката и подобни попадения рядко се виждат в света на футбола, което ги прави безценни и дълго запомнящи се.

Алтернатива: голът на Пайе срещу Румъния

 


Играч - откритие: Ренато Санчес (Португалия)

Достатъчно млади футболисти имаше на Европейското във Франция, някои от тях получиха игрово време, други не успяха да запишат и една минута на терена. Що се отнася до Санчес, младежът започна професионалната си кариера през миналата есен, а сега стана част от титулярния състав на шампиона. Има какво още да се желае по отношение на играта на Ренато, но като цяло той показа много хъс, хладнокръвие и сравнително добра техническа грамотност. Санчес безстрашно раздвижваше атаките на "селесао", а също така вършеше и много черна работа в средата на терена.

 


Най-добър играч: Антоан Гризман (Франция)

Антоан проведе великолепен сезон в Атлетико, оставайки на крачка от триумф в Шампионска лига. След месец и половина той загуби втори финал, ставайки вторият играч след Михаел Балак, който се проваля в два финала за една година. Антоан вкара 6 гола на Евро 2016 и стана голмайстор на турнира, като знаменито ще остане представянето му срещу Германия. Гризман не се представи добре във финала, но и кой играч от атакуващата линия на двата тима впечатли?

Алтернатива: Бейл (Уелс)

 


Скандалът на турнира: Дузпата в мача Германия - Франция

За щастие, предварителните прогнози за много спорни моменти на Евро 2016 с голям брой мачове не се сбъднаха. Общо взето съдиите добре се справиха с работата си, а и самите футболисти избягваха провокациите. И все пак, до неприятен инцидент се стигна в мача между Германия и Франция от полуфиналите. Главният съдия Никола Рицоли прецени, че Бастиан Швайнщайгер е играл с топката в наказателното поле, а не, че коженото кълбо е срещнало ръката му. Много спорен момент, който дойде след като преди това италианецът не отсъди дузпа за събарянето на Тони Кроос в полето на французите.

 

  Сподели
261