Символичен отбор на 1/8-финалите на Евро 2016


Н. Гавазов

Символичен отбор на 1/8-финалите на Евро 2016

В четвъртък вечер ще бъде подновена надпреварата в Евро 2016. Преди обаче да се хвърлим в епицентъра на горещите битки, нека обърнем внимание на героите в осминафиналите на турнира във Франция. FUTBOL TV представя на своите читатели символичния отбор от 1/8-финалите на Евро 2016.


ВРАТАР

Лукаш Фабиански (Полша)

По стара традиция изборът на този пост винаги е бил труден. Дори и сега, когато под нашето внимание попаднаха само осем мача, вместо 50 както е през сезона. Защото Тибо Куртоа и Джанлуиджи Буфон направиха много неща, за да могат техните отбори да се класират за четвъртфиналите на Евро 2016. Дори да вземем играта на Габор Кирай в мача с Белгия. Вярно е, че унгарецът допусна четири гола, но първо, той нямаше вина за нито едно от попаденията и второ, 40-годишният страж извърши десет успешни спасявания.

Спряхме се на Фабиански по една причина - вратарят героически устоя на 28-те удара на швейцарците и допусна гол единствено след умопомрачителния изстрел на Шакири. Дали щеше да се стигне до дузпи, ако Лукаш не бе отразил 11-те удара на "кръстоносците" и не бе прихванал 4-те остри центрирания?

Подгласник: Буфон (Италия)

 

 


ЗАЩИТНИЦИ

Рагнар Сигурдсон (Исландия)

Трудно може да кажем, че попадението на Рагнар в 6-та минута на срещата с "Трите лъва" е венец в представянето на защитника, защото това се случи в началото на мача с англичаните, а и както видяхме, репертоарът на играча на Краснодар не се изчерпа само с точния удар. Пет прехвани топки, един шпагат като последен в защитата и пет спечелени двубоя във въздуха. Това предложи нашият герой в оставащата част от мача с Англия, в който исландецът игра с цялата си душа и сърце, не давайки никакъв шанс на милионерите пред себе си.


Джорджо Киелини (Италия)

УЕФА определи Леонардо Бонучи за играч на мача между Италия и Испания, но ние няма да се съгласим с това, защото Киелини не само, че не игра по-лошо от Леонардо в защита, но и вкара важен гол, след който испанците окончателно изпаднаха в безтегловност.


Дарио Сърна (Хърватска)

Хърватия отпадна от Евро 2016, като мачът с Португалия бе последен за Сърна в националния отбор. Дарио обаче е тук не просто от уважение за 134-те му двубоя за "шахматистите" или за това, че намери сили да играе след кончината на баща си, а точно, защото спечели всичките си единоборства срещу португалците и като истински капитан се раздаде във всеки един игрови епизод. А знаете ли, че след Роберт Левандовски, именно Сърна е играчът, срещу когото се извършват най-много нарушения на Евро 2016? Жалко, че толкова приятен за гледане отбор като Хърватия напусна турнира, но за това е виновен Анте Чачич, а и случилото се е въпрос на друга тема.


Матиа Де Шилио (Италия)

Чудесна работа свърши левият бек на италианците в мача с испанците, като представянето на Матиа спокойно може да бъде взето като модел за образец за играч на тази позиция. Впрочем, същото се отнася и за Алесандро Флоренци, който обаче се измори след 75-та минута и веднага бе заменен от Дармиан.

Подгласници: Бонучи (Италия), Арнасон (Исландия), Честър (Уелс).

 


ПОЛУЗАЩИТНИЦИ

Юлиан Дракслер (Германия)

Йоахим Льов най-после зарадва феновете на Бундестима, пращайки Марио Гьотце на пейката и започвайки срещата със Словакия с Дракслер като титуляр. И 22-годишният играч на Волфсбург се отблагодари на своя треньор - в края на първото полувреме подаде за гола на Марио Гомес, а в 63-та минута направи резултата класически.


Еден Азар (Белгия)

Азар по блестящ начин напомни за себе си, а това не бе добре за унгарците, които отнесоха четири гола от своя противник. Специално в този мач Еден вкара гол и се отчете с асистенция. Към всичко това ще добавим и неговата запазена марка - изящното лавиране между противниковите играчи и създаването на опасни положения за гол.


Джердан Шакири (Швейцария)

Джердан не проведе по най-добрия начин по-голяма част от първото полувреме с поляците, но след почивката се прояви като истински боец и поведе хората си в битката - както се очакваше да направи това Уейн Рууни. Едва ли швейцарците щяха да изравнят резултата срещу Полша и до докарат мача до дузпи, ако не бе сърцатата игра на играча на Стоук Сити. Великолепният гол пък не само, че изпрати поляците в нокдаун, но зашемети и публиката.


Тони Кроос (Германия)

Драклсер наистина заслужи овациите на публиката в мача със Словакия, а Гомес и Боатенг вкараха по един гол, но в тази среща има още един герой, който някак си остана незабелязан. А именно той бе главният диригент на разправата със словаците. Тони Кроос не само, че разгадаваше опитите на Дурис и Куцка да се доберат до защитата на Бундестима, но и по-голямата част от атаките на немците започваха именно от Тони. За справка, Кроос най-много от всички работи с топката и раздаде най-много пасове, като при това го направи с точност от 91%.

Подгласници: Де Брюйне (Белгия), Пайе (Франция), Джакерини (Италия)

 


НАПАДАТЕЛИ

Антоан Гризман (Франция)

Главният показател за един нападател са отбелязаните голове. Разбира се, според италианската версия нападателят може и да прелива в ролята на защитник, в което няма нищо лошо, още повече, когато това не се отразява върху красотата на играта. В нашия случай обаче говорим за нападател, който вкара два гола и изкара червен картон за съперника.


Колбейн Сигторсон (Исландия)

Авторът на историческия гол за националния отбор на Исландия нанесе само един удар срещу вратата на Джо Харт, но това бе достатъчно да бъде повален съперника, който до края на мача не успя да излезе от тежкия нокдаун. След това Колбейн се бореше за всяка топка и се представи така, че всеки опорен полузащитник би завидял на играта му.

Подгласници: Пелле (Италия)

 

 


Старши-треньор

Антонио Конте (Италия)

Тук заслужава да бъде и треньорският щаб на исландците, но ние все пак ще отдадем предпочитанията си на наставника на "Скуадра Адзура". Вече подробно писахме за победата на италианците над испанците, а сега само ще обобщим, че организацията на играта, дисциплината, тактиката и стратегията са изцяло заслуга на Конте. Така след рецитала срещу Белгия, ние имахме удоволствоето да видим и поезия срещу Испания. 

 

  Сподели
238