Часът на истината


Н. Гавазов

Часът на истината

Отмина груповата фаза на Евро 2016 и станаха известни осминафиналните двойки на турнира. Спокойно можем да кажем, че сметките на организаторите тотално се объркаха. И с просто око се вижда, че вторите места на Англия и Испания внесоха дисбаланс в схемата за плейофите. Сега в единия поток се намират отбори като Германия, Италия, Испания, Франция и Англия, а в другия са тимовете на Хърватия, Полша, Белгия, Унгария, Северна Ирландия, Уелс, Португалия, Швейцария и някой от тях ще играе на финал!

Разбира се, някои медии веднага наляха черните краски за случващото се, но каква е вината на организаторите за това, че англичаните не бяха по-убедителни срещу слабака Русия или за грешките на Серхио Рамос и Жерар Пике в мача с Хърватия?

И така, дойде времето на истинските битки, в които няма тънки сметки и всяка грешка ще се заплаща скъпо. FUTBOL TV, верен на традицията, ще се опита да даде своето мнение за шансовете на отборите в осминафиналните двойки и да отгатне, чии път е обсипан с рози и кой го очакват тръни.


Швейцария - Полша

Поляците и швейцарците заеха вторите места в групите си, отстъпвайки на лидерите в своите групи Германия и Франция. Тук няма изненада, интересното е, че тези два тима не познават горчивината от загубата, като "Дружината" загуби точки едва в мача с Бундестима, без да допусне нито един гол на турнира. Равностоен сблъсък и сме на крачка да дадем равни шансове за продължаване напред, но леко преимущество ще дадем на Полша, в чиито редици се намира Роберт Левандовски, който все още не е казал своята дума на Евро 2016 и се очаква да го направи в плейофите на турнира.

Шансове: 45% на 55%

 


Хърватия - Португалия

Победителят от горния сблъсък ще получи за съперник триумфаторът от този мач, който се смята за много интересен. За португалците, покрай Роналдо, много се изписа, но като оставим изпълненията извън терена, общо взето "селесао" не впечатли с нещо специално. Всички в отбора играят за Кристиано, а трите гола от унгарците показват за големи слабости в защитата. Португалците влязоха в историята като единственият тим, класирал се за плейофите без нито една победа! Хърватите бяха на обратния полюс. Хората на Анте Чачич представиха на публиката по-балансирана игра, което се видя, че е достатъчно за неутрализирането всякакви личности. Победата над действащия шампион пък ще даде допълнителен морален заряд и увереност на представителите на Балканите, докато натискът върху Роналдо и компания никак няма да отслабне. Единствената причина да не дадем по-големи шансове на хърватите е това, Португалия с Кристиано не изглежда безнадежден тим.

Шансове: 60% на 40%

 


Уелс - Северна Ирландия

Всички британски отбори успяха да прескочат груповата фаза на турнира, което се смята за една от изненадите на турнира. Сега пък един о тези два тима ще играе и четвъртфинал. Северноирланците излязоха от групата си само благодарение на победата над най-слабия отбор, а уелсците спечелиха трудна група. По всичко изглежда, че съперникът на "драконите" в осминафиналите е по-труден от противниците в груповата фаза, така че фаворитът тук е ясен.

Шансове: 80 % на 20%

 


Унгария - Белгия

Преди старта на турнира някои без да се замислят щяха да определят фаворита в тази двойка, но сега е трудно да отпишем унгарците с лека ръка, защото хората на Бернд Щорк са в състояние да поднесат гръмка сензация. Като цяло, имаме класически случай, когато отбор от звезди се изправя срещу отбор-звезда, който при това играе по-добре с всеки изминал мач. За някои е цяло чудо, че унгарците са тук, но още в анонса на групите ние предвидихме, че това може да се случи. Сега ще повторим същото - Белгия е фаворит, но тук може да видим поредната сензация в турнира. Ще дадем леко предимство на Азар, Де Брюйне и Лукаку, но нека имаме едно наум.

Шансове: 40% на 60%

 

 

Германия - Словакия

Словакия е приятен отбор, с голям характер и тактическа дисциплина. Наистина, тук е Марек Хамшик. Наистина, словаците победиха Германия в приятелски мач преди началото на Евро 2016 и не загубиха от Англия в груповата фаза. Но нека се абстрахираме от този двубой, защото Йоахим Льов използва в него различни експерименти. А що се отнася до мачовете в групите, там световните шампиони показаха упоритост в превземането на отбраните, а и предимство за тима е отказът на Льов да използва Марио Гьотце на върха на атаката, което се оказа неуспешен експеримент.

Шансове: 75% на 25%

 

 

Италия - Испания

Към този сблъсък трябва да сложим приставка "супер". Преди четири години тези два тима си оспорваха финала в Европейското. По принцип Испания трябваше да бъде в другия поток, но безумията на Серхио Рамос и Жерар Пике в мача с Хърватия отправиха испанците в потока на смъртта. За титаничния двубой може да се напише цял роман, но ние ще се ограничим с изказването, че това са два хладнокръвни и тактически дисциплинирани отбори, като всеки от тях заслужава място поне в полуфиналите. Хората на Дел Боске обичат да владеят топката и да главозамайват съперниците си, но подчинението на Конте владеят до съвършенство тънкостите на отбраната. Не се учудвайте, ако 90 минути се окажат недостатъчни за определяне на победителя.

Шансове: 50% на 50%

 

 

Франция - Ирландия

Един от мачовете с очевиден изход. Разбира се, ирландците няма да се откажат от своя шанс, особено спомняйки си за ръката на Анри, но домакините на турнира просто нямат право да отпадат в мач с такъв съперник. Няма съмнение, че островитяните показаха воля и характер, но се видя, че това не сработи срещу класата на Белгия. Едва ли ще е по-различно и срещу Франция.

Шансове: 85% на 15%

 


Англия - Исландия

Този двубой може да не заслужава приставката "супер", но ще предизвика по-голям интерес от сблъсъка между Испания и Италия и този на домакините. Причината е прозаична - английският футбол си остава най-популярен в света, а сега на бял свят се появи и отбор загадка, идващ от ледена страна, с население колкото един квартал на Париж. Другото любопитно около този мач е това, че почти всички 800 исландски треньора придобиха своя лиценз в школата в Рединг, а какво по-хубаво от това да станеш свидетел на това, как ученикът бие своя учител!

Това обаче едва ли ще се случи. Ледените момчета играят самоотвержено, бият се един за друг и се раздават без да жалят и една капка пот. Но и действат в глуха отбрана. В този случай британският стил на "Трите лъва" ще помогне на англичаните, които ще подложат на натиск вратата на островитяните, а те от своя страна ще сгрешат. Което ще е достатъчно за колектива на Ходжсън да сломи героичната съпротива на северняците. Впрочем, 1/3 от шансовете не е толкова малко за исландците, които могат и да успеят да опазят вратата си, а след това идват дузпите.

Шансове: 65% на 35%

 

  Сподели
189