След 24 години Аржентина отново ще играе на полуфинал


FUTBOL-TV

 След 24 години Аржентина отново ще играе на полуфинал

Аржентина - Белгия
Стадион: "Ещадио Насионал", Бразилия
Дата: 05.07.2014г.
Час: 19:00
Съдия: Никола Рицоли (Италия)

Четвъртфинал № 3 на Мондиал 2014 ще противопостави един срещу друг съставите на Аржентина и Белгия. Повече от четвърт век "червените дяволи" чакат за своя реванш срещу "гаучосите" за загубения полуфинал през 1986 г. в Мексико, но този път не Диего Марадона, а Лионел Меси е повел родината си към световната титла.

Двукратният световен шампион Аржентина започна с победа участието си на Мондиала. "Гаучосите" надиграха с 2:1 Босна и Херцеговина, но играчите на Алехандро Сабея не впечатлиха особено много с представянето си, въпреки че са считани за един от фаворитите на Световното.

Колебливото представяне на "Ла албиселесте" продължи и срещу аутсайдера Иран. "Гаучосите" стигнаха до измъчена победа с гол в добавеното време на срещата, когато Лео Меси за пореден път измъкна родината си от срамен резултат чрез блестящ гол в далечния ъгъл, с който матира стража на Иран.

Въпреки футбола, който Аржентина демонстрира, южноамериканците завършиха със 100%-ов точков актив в своята група F, след като постигнаха победа и в последния си мач, като отново над всички бе Лео Меси, като вкара за първи път две попадения в мач на световно първенство за крайното 3:2 срещу Нигерия.

С четирите си попадения до момента звездата на аржентинския национален отбор повтори постижението на Диего Марадона, който вкара четири гола поред за "гаучосите" на световното първенство през 1986 година в Мексико, когато за последно "Ла албиселесте" триумфира с титлата.

На осминафиналите Аржентина за пореден път се поизпоти, но отново триумфира. Този път южноамериканците победиха състава на Швейцария с 1:0 след продължения. Единственото попадение падна в 118-ата минута, а в герой за "гаучосите" се превърна крилото на Реал Мадрид Анхел Ди Мария, след като Паласио отне една топка в центъра, продължи към Меси, който напредна, преодоля безпроблемно няколко бранители на Швейцария и пусна към Ди Мария, а последният стреля точно по диагонала и отбеляза, хвърляйки в екстаз цяла Аржентина. В добавеното време драмата стана пълна, когато Джемайли засече с глава центриране от корнер, но топката срещна гредата, а при добавката халфът на Наполи не успя да реагира и да я прати във вратата на Ромеро.

По всяка вероятност преди сблъсъка с Белгия селекционерът на Аржентина Алехандро Сабея ще изпробва нови тактически смени. Неизменният титуляр в отбраната Маркос Рохо е наказан и на негово място се очаква да започне Хосе Басанта. Според специалистите Сабея може да остави на пейката халфа Фернандо Гаго и централния защитник Федерико Фернандес и на тяхно място да пусне в игра Лукас Биля и ветерана Мартин Демикелис. Нападателят Серхио Агуеро продължава да се възстановява от контузия, но добрата новина за Сабея е, че стрелецът на Манчестър Сити вече тренира с отбора и по всяка вероятност ще може да помогне на съотборниците си във важния мач.

"Ла албиселесте" ще бъде бурно подкрепяна от своите верни фенове. Около 100 000 аржентинци се очаква да пристигнат в столицата Бразилия за четвъртфиналния мач срещу Белгия. Капацитетът на националния стадион "Мане Гаринча" е за 70 000 души, което означава, че мнозина ще останат извън съоръжението.

Белгия също завърши като безапелационен победител в своята група "Н", спечелвайки всичките си двубои. Европейците стартираха с победа участието си на Мондиал 2014, след като направиха пълен обрат срещу Алжир за крайното 2:1.

В следващия си двубой "червените дяволи" се наложиха отново с много мъка над сочения за основен претендент на тима състав на Русия с 1:0. Единственото попадение в срещата падна в 88-ата минута, когато 19-годишният младок Дивок Ориги засече топката след пробив отляво и направи безпомощен стража на "Сборная".

В последната си среща от група "Н" белгийците спечелиха с 1:0 над Южна Корея. Селекционерът Вилмотс заложи на доста от резервите, а в края на първата част белгийците останаха и с 10 човека на терена след червен картон за Стивън Дефур, но въпреки това стигнаха до успеха чрез попадение на Ян Вертонген в 78-ата минута, като по този начин "червените дяволи" оглавиха категорично с пълен точков актив групата.

На осминафиналите Белгия също се поизмъчи срещу тима на САЩ, но в крайна сметка "червените дяволи" триумфираха, печелейки с 2:1 след продължения, а всичките голове паднаха в допълнителните 30 минути. В герои за родината си се превърнаха Кевин де Брюин и Ромелу Лукаку. "Янките" за пореден път показаха характер и не се предадоха до последно. Младокът Джулиан Грийн върна един гол в началото на второто продължение, но Белгия устиска победата. Белгийците пропуснаха една дузина голови положения в редовното време, а огромната заслуга за нулевото равенство е на вратаря на САЩ Тим Хауърд, който направи редица изумителни спасявания.

Преди мача срещу Аржентина селекционерът на тима Марк Вилмотс заяви, че е оптимист и че вярва, че неговите възпитаници могат да елиминират сочения за фаворит състав на "Ла албиселесте". Добрата новина за треньорът на европейците е, че капитанът на тима Венсан Компани е напълно възстановен от травмата в слабините, както и другият централен бранител Томас Вермаелен. Аут за двубоя е само Антони Ванден Боре.

Двата отбора са се изправяли три пъти един срещу друг. На Мондиала през 1982 г. в Испания бяха в една група, а Белгия победи Аржентина с 1:0. Следващите два двубоя завършиха с успех за "гаучосите". В контролна среща през 1984 г. южноамериканците печелят с 2:0 преди да дойде полуфинала на Световното в Мексико през 1986 г., когато "Ла албиселесте" отново победи със същия резултат, а в герой се превърна иконата Диего Марадона с двете си попадения, като по този начин класира родината си за финала, където Аржентина победи ФРГ и за последно стъпи на световния връх, печелейки втората си купа.

Със сигурност зрителите ще станат свидетели на оспорван двубой между два напълно равностойни съперника. Аржентина за последно успя да преодолее четвъртфиналната фаза на Мондиала през 1990 г., но тогава тимът загуби финала срещу Германия и вече на пет поредни световни футболни финала "гаучосите" не могат да се класират за полуфиналите. Сега всички вярват, че геният на суперзвездата на "Ла албиселесте" Лео Меси отново ще блесне и нападателят ще класира родината си в решителен за участие на финала двубой. В същото време пък редица специалисти смятат, че Белгия разполага с по-качествени футболисти дори от онова "златно поколение", което през 1986 г. успя да стигне до бронзовите медали и смятат, че "червените дяволи" имат шанс да се борят за световната тила.


Прогноза: Аржентина - Белгия 0:0 в редовното време (Аржентина да продължи напред след изпълнение на дузпи)


Последни 5 изиграни срещи:

Аржентина:

07 юни Аржентина - Словения 2:0 (Приятелска среща)
16 юни Аржентина - Босна и Херцеговина 2:1 (СП 2014, Група F)
21 юни Аржентина - Иран 1:0 (СП 2014, Група F)
25 юни Нигерия - Аржентина 2:3 (СП 2014, Група F)
01 юли Аржентина - Швейцария 1:0 сл. прод. (СП 2014, 1/8-финал)

Белгия:

07 юни Белгия - Тунис 1:0 (Приятелска среща)
17 юни Белгия - Алжир 2:1 (СП 2014, Група Н)
22 юни Белгия - Русия 1:0 (СП 2014, Група Н)
26 юни Южна Корея - Белгия 0:1 (СП 2014, Група Н)
01 юли Белгия - САЩ 2:1 сл. прод. (СП 2014, 1/8-финал)


Досегашни срещи:

Аржентина - Белгия

4 срещи
3 победи за Аржентина
0 равенства
1 победа за Белгия
Голова Разлика: 10:4 за Аржентина

НИКОЛАЙ АНАСТАСОВ

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
164