Мондиал 2022. Тунис


Н. Гавазов

Мондиал 2022. Тунис

ТУНИС (№30 в класацията на ФИФА)

 

(Орлите от Картаген)

 

Пътят на отбора към Световното първенство през 2022 г.

Квалификационният етап за Световното първенство в Африка е многостепенен, но Тунис не започна от първия етап на турнирната цедка поради високия си статус. Но във втория етап на квалификациите "Орлите от Картаген" получиха Екваториална Гвинея, Замбия и Мавритания в групата и отидоха във финалната част от единственото възможно място - първо място (13 точки в шест мача, поражение срещу гвинейци и равенство с мавританците). След това представителите на Мали очакваха Тунис, минимална победа след два мача и огромен скандал.

Тунис бе последният от отборите, заплашени от дисквалификация от Световното първенство по чисто политически причини. "Намеса на правителството на страната във футболните дела“ – това бе обвинението, отправено към ФИФА срещу местната футболна федерация след думите на министъра на младежта и спорта на страната Камел Дугиче, който каза, че министерството има правомощието да "разпусне Федерацията“ и изказаха призиви за отлагане на националния шампионат и промени в календара на мачовете. Тогава на Тунис беше дадена седмица за отговор, но след крайния срок 4 ноември африканските представители не последваха пътя на Кения и Зимбабве.

 

Подготовка за Световното първенство през 2022 г.

Националният отбор на Тунис проведе два мача като част от програмата за подготовка за Мондиал 2022 - загуба с 5:1 от Бразилия о победа с 1:0 над Коморските острови. И двете срещи се проведоха през септември.

 


Треньор: Джалеп Кадри (Тунис)

50-годишният тунизийски специалист оглави националния отбор на собствената си страна едва в предпоследния ден на януари тази година, а оттогава го води в осем мача. Назначаването му идва, след като "Орлите на Картаген" отпаднаха от Купата на африканските нации от Буркина Фасо на четвъртфиналите, след което Тунис вече започна нов квалификационен кръг за този регионален турнир в група с Екваториална Гвинея, Либия и Ботсвана.

Кадри е работил в над 20 отбора, но без особени успехи.

 

Главна звезда: Ели Скири (Кьолн)

Основният 27-годишен полузащитник на германския Кьолн вече се чувства доста уверен сред тима на "козлите", защото вече трета година играе за тях. Прогресът му се забелязва, докато играеше за Монпелие, а по-късно този изпълнител се премести в Бундеслигата, където вече има 21 мача през този сезон, в които отбеляза един гол. В момента Скири струва 13 милиона евро според Transfermarkt и като повечето играчи в националния отбор на Тунис теоретично би имал възможността да се бори за място в тима на Дидие Дешан в тази група, но той избра по-изгоден спортен път за себе си.

 


Капитан: Уахби Хазри (Монпелие)

31-годишен нападател в добра форма със значителен опит в Лига 1 и английската Висша лига, но който не направи страхотен сезон през миналата кампания, когато изпадна във втора дивизия със Сент Етиен. Монпелие обаче успя да привлече качествен нападател, който вече се разписа два пъти в головете на съперниците на "паладините" през този сезон и даде една голова асистенция в 11 изиграни срещи. Далечната стрелба и изборът на позиция в нападение са две основни черти като футболист, но в съблекалнята авторитетът му пред партньорите е неоспорим.

 


Млада надежда: Ханибал Межбри (Бирмингам)

Феновете на английския Манчестър Юнайтед са добре запознати с таланта на 19-годишния играч, който принадлежи на техния клуб, но в момента е под наем в Чемпиъншип за Бирмингам. Набит, но бърз, остър и техничен — Ханибал спокойно можеше да играе за френския национален отбор по право на раждане, но талантът от Иври-сюр-Сен реши да свърже собствената си съдба с африканския национален отбор, за който на толкова млада възраст успя да запише 18 мача. На терена той лесно ще бъде разпознат по великолепната си прическа.

 

 

Съставът на националния отбор на Сенегал на Мондиал 2022 (4-3-3):

Аймен Дамен (Сфаксиен Сфакс) — Мохамед Дрегер (Люцерн), Монтасар Талби (Лориан), Дилън Брон (Салернитана), Мортада Бен Уанес (Касимпаша) — Гилан Шаалели (Есперанс Тунис), Ели Скири (Кьолн), Айса Лайдуни (Ференцварош) — Анис Слиман (Брондби), Уахби Хазри (Монпелие), Юсеф Мсакни (Ал-Араби Доха).


Прогноза на FUTBOL TV: 4-то място

 

Програма на мачовете от група D:


Кръг 1

22 ноември

15:00 Дания - Тунис
21:00 Франция - Австралия

 

Кръг 2

26 ноември

12:00 Тунис - Австралия
18:00 Франция - Дания

 

Kръг 3

30 ноември

17:00 Австралия - Дания
17:00 Тунис - Франция

  Сподели
511