Испания - Холандия. Цифри и факти


Н. Гавазов

Испания - Холандия. Цифри и факти

Холандия победи Испания с 5:1 в мач от първия кръг на груповата фаза на Световното първенство по футбол в Бразилия. FUTBOL TV представя на своите читатели някои интересни цифри и факти от този сблъсък.

- Световният шампион никога не е бил бит толкова тежко в повторния мач със своя съперник от финала.

- Националният отбор на Испания за последно е губел мач с четири гола разлика преди 51 години, когато отстъпва на шотландците с резултат 2:6. Разгромът се е случил на 13 юни 1963 година. На Световно испанците претърпяват най-голямо поражение от бразилците през 1950 година - с 1:7. "Естествено" това се случва на 13 юли,но и двете дати не са в петък, а в други дни.

- Сухата серия на Икер Касияс завърши в 477-та минута след гола-шедьовър на Робин ван Перси. Точно 40 минути не достигнаха на Икер да бие рекорда на италианеца Валтер Дзенга. На второ място в рейтинга за суха врата се намира Питър Шилтън. Касияс е трети. Утешителен факт за Касияс е, че това първенство е осми пореден крупен турнир. Повече от испанеца има Лотар Матеус - 9.

- Полузащитникът на националния отбор на Испания Шаби Алонсо откри резултата с дузпа. По такъв начин, „Ла Фурия" за 17 път получава правото да изпълни 11-метров наказателен удар на Световно. По 12 имат Германия, Бразилия и Мексико. Италия - 11 пъти, Аржентина - 10, Франция - 9.

- На Мондиал 2010 Испания също започна с поражение, а след това достигна до финал. Но тогава резултатът бе далеч по-скромен - 0:1 срещу Швейцария.

- Юбилеен мач проведе Уесли Снайдер, за когото двубоя с испанците стана 100-н в състава на националния отбор.

- Холандците, за своята 76-годишна история никога не са губели първата среща от финалите на Световното първенство. За последно "оранжевите" отстъпиха на Чехословакия през 1938 година.

- Холандците Ариен Робен и Робин ван Перси, както и бразилеца Неймар направиха дубъл и сега оглавяват таблицата за най-добри голмайстори на Световното в Бразилия. Робен вече има 5 гола в 9 мача от финалните турнири, а Ван Перси - 4 попадения в 12 мача.

- Ариен Робен и Робин ван Перси отправиха общо седем удара по топката. Шест от тях намериха очертанията на вратата, а 4 мрежата. Оказва се, че коефициентът на полезно действие на двамата футболисти е най-добър за цялата история на Световните първенства, откакто се води подобна статистика.

Фраза на деня: Старши-треньорът на националния отбор на Англия Рой Ходжсън бе принуден да прекрати гледането на мача Испания - Холандия, заради пресконференцията си. "Когато напуснахме хотела, резултатът бе 1:1. Испания игра добре, а Холандия трябваше много да се постарае, за да вкара своя гол. Леко се зашеметих, когато разбрах крайния резултат", заяви Ходжсън.

 

  Сподели
223