Обратно броене: 10. Великите десетки


Н. Гавазов

Обратно броене: 10. Великите десетки

До началото на Световното първенство в Бразилия остават десет дни. FUTBOL TV продължава с обратното броене до старта и си спомня за футболистите със знаковия "10" номер, които наистина са оставили впечатляваща следа в световния футбол. За наша радост, сред тях спокойно може да причислим и Красимир Балъков, който навремето бе най-заплатеният играч в Бундеслигата, но преди всичко ще бъде запомнен с участията в националния отбор на България.

Номерата на футболистите за първи път се появяват на гърбовете на футболистите на Световното първенство през 1950 година. Консервативната ФИФА много бавно реагира на нововъведението, тъй като първата идея за поставяне на цифри на футболистите идва от знаменития английски треньор на Арсенал Хърбърт Чапмън (известен и с това, че забранява на футболистите да пият и пушат).

През 1928 година Арсенал излиза в мача с Шефилд Уенздей с фланелки, на които са поставени цифри от 12 до 22. Домакините са с номера от 1 до 11.

Това обаче е само експеримент. През 1934 година идеята решително е отхвърлена от събралите се. Появата на телевизионни излъчвания обаче връща темата на дневен ред: зрителите и коментаторите трябва да различават играчите. През 1934 година след големи дебати и 24 "за" и 20 "против", се взема решение за въвеждане на цифрите.

Било прието номерата да се раздават в съответствие с тактическата схема 2-3-5. Т.е. десният защитник получава цифрата 2, централният нападател 9, а левият краен 11. Но започва Войната и идеята се отлага.

Знаменитият Пеле случайно получава "десети" номер. Бразилската конфедерация забравя да изпрати за Световното в Швеция списъка с номерата на играчите и чиновниците решили собственоръчно да определят номерата.

Като цяло, методиката за даване на номера на играчите е била различна за всеки отбор. Например, в Холандия са ги получавали по азбучен ред (с изключение на Йохан Кройф). Същият метод използват и аржентинците през 1978 година. Там "1" получава Норберто Алонсо, който влиза като резерва срещу Унгария. "Двойката" остава за Освалдо Ардилес. Французите пък използват жребий за определяне на номерата.

Знаменити "десетки" от Световните първенства:

България: Красимир Балъков

Англия: Гари Линкер, Майкъл Оуен, Уейн Рууни

Аржентина: Марио Кемпес, Диего Марадона, Лионел Меси

Белгия: Енцо Шифо, Пол ван Химст

Бразилия: Пеле, Ривелиньо, Зико, Ривалдо, Роналдиньо

Дания: Михаел Лаудруп

Испания: Раул, Сеск Фабрегас

Италия: Омар Сивори, Джани Ривера, Роберто Баджо, Алесандро дел Пиеро, Франческо Тоти

Колумбия: Карлос Валдерама

Румъния: Георге Хаджи

Унгария: Ференц Пушкаш, Лайош Тихи

Украйна: Андрей Воронин

Уругвай: Хуан Скиафино, Енцо Франческоли, Диего Форлан

Франция: Мишел Платини, Зинедин Зидан

Германия: Гюнтер Нетцер, Лотар Матеус

Холандия: Рууд Гулит, Денис Бергкамп, Уесли Снайдер

Хърватия: Звонимир Бобан

 

  Сподели
214