Обратно броене: 15. Ще влезе ли Миро Клозе в историята?


Н. Гавазов

Обратно броене: 15. Ще влезе ли Миро Клозе в историята?

До началото на Световното първенство в Бразилия остават 15 дни. FUTBOL TV продължава своето обратно броене до старта на турнира, представяйки на своите читатели интересни случки и факти свързани с големия спортен форум. Този път ние ще насочим вниманието си към голмайстора на Световните първенства и към две магически числа.

15 гола - до този момент това е таванът на резултатността във финалите на турнира. Установен е от двукратният световен шампион (1994, 2002), трикратният носител на приза за най-добър футболист в света (1996, 1997, 2002) и двукратен носител на "Златната топка" (1997, 2002) Роналдо, оригиналът. Ако от двете му победи на Световни първенства първата е формална (17-годишният бразилец нито един път не излиза на терена), то след това нападателят излиза напред с целия си блясък.

Ето головете на Роналдо на Световни първенства:

1998 година - 4 гола (Мароко, Чили (2), Холандия)
2002 година - 8 гола (Турция, Китай, Коста Рика (2), Белгия, Турция, Германия (2)
2006 година - 3 гола (Япония (2), Гана)

Кой може да надмине рекорда на легендата? Трябва да кажем, че от футболистите, които ще видим на Мондиал 2014, такъв шанс има само немецът Мирослав Клозе. За да догони бразилеца, 36-годишният играч на Лацио трябва да порази противниковата врата само един път. А за да завърши кариерата си с красив рекорд - две попадения.

Следващият претендент е Давид Вия, който има на сметката си 8 гола. Дали испанецът ще вкара в един турнир толкова гола, колкото в предишните два? Съмнително. За останалите кандидати нещата изглеждат още по-трудни. Диего Форлан трябва да отбележи 10 гола, а Лукаш Подолски 11. По всичко изглежда, че само Клозе може да свали лаврите от глава на Роналдо.

Във връзка с попаденията на Световните първенства, FUTBOL TV се натъкна и на една любопитна подробност, свързана с числата 1 и 8. в 18-та минута са отбелязани най-много голове във финалите на Световните първенства - три. Още по-любопитното е, че точни три гола зрителите са видяли в 81-та минута.

При това тези попадения имат огромно значение. В 18-та минута бъдещите шампиони (1954 и 1966 година) са изравнявали резултата, а голът на Пеле през 1970 година се оказва последен в кариерата му.

През 1934 година в 81-та минута Раймундо Орси със страхотен удар поразява вратата на чехите и праща мача в допълнителните полувемена, а през 1982 година Алесандро Алтобели довежда резултата в срещата с ФРГ до 3:0. През 1986 година пък Руди Фьолер изравнява резултата в двубоя с Аржентина. Тук ще отворим една скоба и ще кажем, че това не помага на германците, които след три минути стават жертва на мълниеносна атака на противника, довела до крайното 3:2 за южноамериканците.

 

  Сподели
169