10 суперотбора, пропуснали световните финали


.

10 суперотбора, пропуснали световните финали

Дори да имаш най-страхотния състав на света, не означава, че ще се класираш на световните финали. Goal.com подреди 10-те най-силни тима отпаднали преди решителната фаза на най-престижния турнир.

10) Англия 1974

70-те са черен период за Родината на футбола. Между 70-ат и 80-та те не съумяват да се класират на голям форум, но най-тежко е отпадането им за финалите във ФРГ през 1974. В последен мач от групата Англия се нуждае от успех над Полша в Лондон. Резултатът е 1:1, въпреки че преди мача Брайън Клъф нарича вратаря на Дружина полска Ян Томашевски – “клоун”.

9) Холандия 1986

След разочарованието от световните финали през 1978, където холандците завършват като вицешампиони се появява ново талантливо поколение с брилянтните Марко Ван Бастен, Рууд Гулит, Франк Рийкард и Роб де Вит. Само, че плейофът за класиране на СП’86 срещу Белгия е загубен заради гол на чужд терен дело на Жорже Грун в края на реванша.

8) СССР 1978

Въпреки, че в състава на СССР през 1978 са голяма част от звездите на Динамо Киев, който е носител на КНК през 1975, включително и легендарния Олег Блохин, СССР е втори след Унгария в група 9. Шокираща е загубата от Гърция с 1:0 в Солун, която обръща каруцата.

7) Италия 1958

50-те години са нещастно десетилетие за Италия. Страната преживява трагедията от 1949, когато в самолетна катастрофа загива почти целият тим на Гранде Торино. Въпреки това “адзруите” са близо до класиране за Швеция 1958, но в последната квалификация губят в Белфаст от Северна Ирландия. Следват 2 години, в които “Скуадрата” не може да спечели международен мач.

6) Португалия 1998


Със златното поколение Фиго, Руй Коща и Жоао пинто Португаляи има най-добрите шансове след времената на Еузебио и Марио Колуна да направи добро впечатление на Световно първенство. Но както и през 1990 и 1994 “мореплавателите” не стигат до Франция. Португалците са 3-ти след Германия и Украйна със спорен хикс в Берлин, като Руй Коща е несправедливо изгонен при 1:0 за гостите.

5) Англия 1994

Мениджърът на Англия Греъм Тейлър по някакво чудо запазва работата си след провала на ЕВРО’92, но отборът не се класира за САЩ. Англия губи като гост от Норвегия и Холандия и дори допуска унизителен гол в 7-ата секунда от могъщия тим на Сан Марино.

4) Югославия 1994

Югославия дори не взима участие в квалификациите за САЩ’94. Причината е войната, довела до разцепването на съюза между Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Словения и Черна гора. Трябва да се признае обаче, че югославяните имат страхотен отбор – Драган Стойкович, Звонимир Бобан, Деян Савичевич, Давор Шукер, Дарко Панчев, Синиша Михайлович, Роберт Просинечки и Сречко Катанец. Скрит фаворит за световната купа.

3) Шотландия 1970

През 60-те и ранните 70 цяла Европа се страхува от Шотландия. Селтик става шампион на континента през 1967, а през 1972 Рейнджърс взима КНК. Шотландия е съставена от каймака на грандовете от Глазгоу и звезди от Англия като Денис Лоу. Но ФРГ завършва първа в групата след победа с 3:2 в Хабург.

2) Холандия 2002


Въпреки наличието на играчи от световна класа като Едгар Давидс, Кларънс Сийдорф, Рууд ван Нистелрой, Марк Овермарс и Яп Стам, оранжевите на Луис ван Гаал завършват 3-ти в групата след Португалия и Ейре. Решителният мач е в Дъблин, загубен с 1:0 с късен гол за Ейре.

1) Франция 1994

Няма грешка! Тази история ние много добре я знаем, но ето как е разказана тя от английското издание: Франция, която само 4 години по-късно ще спечели за пръв път Световнатa купа е много близо до САЩ’94 след като има 13 точки от възможни 20 (2 точки за победа) в Група 6. “Петлите”, съставени от звезди като Жан-Пиер Папен, Давид Жинола, Ерик Кантона, Дидие Дешан и Марсел Десаи имат нужда само от точка в последните си две домакинства срещу Израел и България. Но така и не я печелят. Евреите ги наказват за 3:2, а в мача с “лъвовете” “Господ е българин”. 

  Сподели
319