Европейско първенство по футбол - създаване, история и любопитни факти - II част


FUTBOL-TV

Европейско първенство по футбол - създаване, история и любопитни факти - II част

В петък, 14 юни, ще бъде даден стартът на едномесечно събитие, което ще прикове очите на света върху себе си, независимо от богатото на спортни събития лято.

17-то издание на Европейското първенство по футбол ще се проведе през юни и юли, като Италия ще направи опит да защити титлата си отпреди три години.

Германия вече бе домакин на турнира през 1988 година, но тогава организаторът на първенството се казваше Западна Германия (ФРГ), така че сега ще е първият път когато Германия ще приеме подобен турнир след обединението. А домакините на Мондиал 2006 са известни с това, че могат да направят страхотно шоу, така че имаме основание да очакваме подобно нещо и сега.

Но нека преди това да се върнем назад във времето и да си припомним зараждането на турнира и историята на предишните състезания.

Европейското първенство по футбол е състезание между националните футболни отбори, намиращи се под егидата на УЕФА. Турнирът се провежда на всеки четири години, от 1960 година насам и първоначално се е наричал Купа на европейските нации, като името е променено през 1968 година. Досегашните 13 първенства са спечелени от девет различни отбора, като Германия и Испания с по три победи са най-успешните тимове в историята на турнира. Франция и Италия имат по две титли, а Италия, Чехословакия, Съветския съюз, Нидерландия, Дания и Гърция - по една.

Идеята за един общоевропейски турнир по футбол се заражда през 1927 година, но е реализирана едва през 1958 години - малко след смъртта на генералния секретар на УЕФА Анри Делоне, който се смята за отговорен за създаването на Европейското първенство по футбол.

 

1988 - Оранжева поезия

Европейското първенство през 1988 година се провежда на територията на Западна Германия. Естествено, в онези времена това предизвикало известни политически въпроси, а от цялата работа пострадал Западен Берлин, който не приел нито един мач от финалите, но пък за сметка на това в турнира участва целият комунистически блок.

Схемата на квалификациите е непроменена: 32 отбора разпределени в 7 групи (три са от по четири тима, а четири са с по пет колектива), победителите се класират за финалите. Голямата изненада е отпадането на Франция, която не успява да се справи с конкуренцията на СССР. Без проблеми до заключителния стадии на първенството достигат Испания, Италия, Холандия и Дания. В последната група обаче се води истинска борба, а българите пропиляват своя шанс да играят на финалите. На 11 ноември 1987 година "трикольорите" се нуждаят от равенство срещу непретенциозния тим на Шотландия. Мачът на "Васил Левски" обаче ще се запомни със скованите действия на домакините, които повече мислят за точката, отколкото за победата. Проливният дъжд сякаш допълва гротеската, а тя се превръща в трагедия за нашите, когато в 87-та минута Гари Макай прострелва Боби Михайлов. 1:0 за Шотландия и осмият финалист на Евро 88 се казва Ейре.

Фаворити за спечелването на турнира са сочени домакините и Англия, в чийто ред ици играят Линекер, Адамс, Ходъл, Брайън Робсън...Изненадата е налице още в първия мач от тази група, когато Рей Хаутън носи победата на Ейре над Англия. В другия мач СССР побеждава Холандия, въпреки, че "оранжевите" доминират през по-голямата част от времето. По този начин мачът в Дюселдорф между Англия и Холандия се превръща във финал - никой не може да си позволи загуба. Островитяните са по-активния отбор, но по-прагматични за "лалетата", които печелят с 3:1. В крайна сметка победител в тази група е СССР, а негов подгласник е Холандия. Англия завършва последна с актив от 0 точки.

В другата група също не липсват изненади. Италия се намира в процес на смяна на поколенията и никой не слага "Скуадра Адзура" в сметките. Още в първия мач обаче хората на Адзелио Вичини завършват наравно с Германия. В оставащите си мачове до края италианци и германци постигат победи над своите съперници от Испания и Дания, и закономерно оглавяват първите две места, като домакините изпреварват Италия единствено по голова разлика - всичко сочи, че предсказанията на специалистите за титла на Германия ще се сбъднат.

Тези прогнози стават още по-реални, когато Матеус в 55-та минута от дузпа открива резултата срещу Холандия в първия полуфинал от Евро 88. 61 330 човека на "Фолкспаркщадион" празнуват, когато в 74-та минута Куман изравнява. Кошмарът за домакините обаче е две минути преди края, когато Марко ван Бастен е безпощаден - 2:1 за Холандия и "оранжевите" вземат своя реванш от финала на Мондиал 74. Бекенбауер тъжно признава след загубата: "Един Гулит или един Ван Бастен не ни достигнаха". Ринус Микелс е на другия полюс: "Взехме своя реванш за 1974 г. Видя се, че сме по-добрият тим и никой не може да оспорва победата ни".

Другият полуфинал преминава по съвсем различен сценарии. СССР изглежда по-силен от Италия, но дълго време хората на Лобановски не успяват да вземат връх над своите съперници. Все пак справедливостта тържествува и след малко повече от час игра, само за две минути Литовченко и Протасов прекършват италианците и така на финала ще се срещнат отново старите познайници от групата.

Последният мач от турнира се е смятал за противоборство между два от най-добрите футболни умове на Европа. Неподражаемият Ринус Микелс срещу Валери Лобановски. Двубоят обаче не оправдава надеждите на специалистите. Холандците доминират през цялото време, а Гулит в 32-та и Ван Бастен в 54-та минута материализират превъзходството на "лалетата". Тук трябва да добавим и липсата на късмет в съветския отбор след като Беланов пропуска дузпа, а малко по-късно и удря гредата. След мача ВВС определя играта на Холандия като "чиста поезия", а попадението на Марко ван Бастен като "Голът на всички времена".

Символичен отбор: Ханс ван Брекелен (Холандия), Джузепе Бергоми (Италия), Роналд Куман (Холандия), Франк Рийкард (Холандия), Паоло Малдини (Италия), Джузепе Джанини (Италия), Лотар Матеус (Западна Германия), Ян Вутерс (Холандия), Рууд Гулит (Холандия), Джанлука Вуаки (Италия), Марко ван Батсен (Холандия).

Голмайстор на турнира: 5 гола - Марко ван Бастен (Холандия)

Най-бърз гол: 3-та минута Сергей Алейников в мача СССР - Англия.

Средна резултатност: 2.73 гола на мач

 

1992 - От плажовете на бал

Европейското първенство по футбол през 1992 година се превръща в едно от най-любопитните в историята. На него играе отбор от несъществуваща страна, тим, обединил в себе си две държави, а шампион става колектив, който не се класира за финалите.

Лятото на 1992 година, само няколко дни преди началото на Европейското първенство по футбол, в домът на старши-треньора на националния отбор на Дания Рихард Мьолер-Нилсен се разнася телефонен звън. Нямаме информация за подробностите на разговора, но той е изглеждал примерно така: "Добър ден г-н Мьолер-Нилсен! Може ли да разговаряме? - Да, в момента боядисвам кухнята си, но ще ви отделя една минута. - Работата е там, че УЕФА не допусна Югославия до участие на Европейското и вместо те, ще отиде вашият отбор. Успех!".

Играчите на Дания се намирали вече по плажовете, тъй като тимът не успява да се класира за финалите на турнира. Впрочем, в квалификациите участват 34 отбора, а дебютанти са Сан Марино и Фарьорските острови. Освен това, в хода на квалификациите престава да съществува страна под името ГДР, а съответно такъв национален отбор. Мачовете с белгийците били признати за приятелски, а останалите отменени. Интересна е и съдбата на СССР, който се класира за финалите малко преди разпада на страната и участва в турнира с името ОНД, преди бившите съветски републики да създадат свои отбори.

За финалите като победители в квалификационните си групи се класират още Англия, Франция, Германия, Холандия, Шотландия, а преди да обърнем специално внимание на 4-та група, ще споменем само, че много интересна се получава борбата в 7-ма група, където са Англия, Ирландия, Полша и Турция. Южните ни съседи са обикновени статисти, загубвайки всичките си мачове, докато останалите отбори са много миролюбиви. Единствената среща между тези три отбора, която завършва с победа е тази между Англия и Полша, което изпраща британците на финалите.

В група 4 в последния кръг Югославия побеждава Австрия и заема първо място в класирането, изпреварвайки датчаните. Но започва гражданската война, която попречва на балканците да се отправят на Евро. Това политическо решение на УЕФА е доста спорно, а футболният свят е лишен от възможността да наблюдава един от най-силните отбори в света. През 1991 година Цървена звезда печели КЕШ и Междуконтиненталната купа, а под ръководството на Ивица Осим се намира цяло съзвездие - Савичевич, Югович, Панчев, Просинечки, Катанец, Шукер, Бобан и други.

Шампионатът на Европа се състои в Щвеция, а за турнира са подготвени четири града: Гьотеборг ("Улеви"), Малмьо ("Малмьо"), Норчьопинг (Идроттспаркен") и Стокхолм ("Росунда"). Едно от новъведенията е изписване имената на футболистите на фланелките.

И в двете групи се получава интересна борба. В първият кръг Швеция и Франция завършват наравно, Дания и Англия също не се побеждават. Във вторият кръг домакините постигат успех над служебния участник, а французи и англичани завършват миролюбиво. Драмата е в последния кръг, когато Бролин отбелязва в 82-та минута победният гол за Швеция срещу Англия, а четири минути по-рано в Малмьо Елструп носи успеха на Дания срещу Франция. Изненада! Датчаните изпреварват Англия и Франция и се класират за полуфиналите. Втори са домакините.

В другата група Германия повежда след първите два мача, а в последния кръг също ставаме свидетели на драма. Всички очакват победа на ОНД срещу загубилия двубоите си Шотландия, което прави мача Холандия - Германия с ранг на финал и същия оправдава очакванията - Рийкард открива резултата, Витчке увеличава разликата за шампионите, а след почивката Клинсман и Бергкамп вкарват по един гол. За немците остава да се надяват на победа на Шотландия, което и се случва и в крайна сметка първи финишират "оранжевите", а втори е Бундестима.

Полуфиналният мач между Швеция и Германия става най-резултатният и един от най-интригуващите на първенството. Немците изглеждат много по-силни и поради това не е изненадващо, че Хеслер открива в 11-та минута. В началото на второто полувреме Ридле увеличава преимуществото на своите. Скоро Бролин връща един гол. Шведите притискат съперника си, но минута преди края Ридле намаля шансовете на домакините. Намалил? Кенет Андерсон не мисли така и отново намаля резултата, но за повече няма време.

В другият полуфинал се стига до дузпи. Холандците изравняват резултата четири минути преди края за 2:2 - резултат, при който завършват и продълженията. Стига се до рулетката на дузпите, при която най-неочаквано пропуска Марко ван Бастен.

На финала датчаните изненадват цяла Европа. Всички предварителни прогнози сочат победа на Германия срещу отбора събран по плажовете. Но Йенсен и Вилфорт вкарват два гола, които немците не успяват да върнат, а в герой се превръща Петер Шмайхел, който спасява убийствен удар на Клинсман. По този начин Дания сътворява истинска сензация, която е сравнима единствено с успехът на Гърция 12 години по-късно, но това вече е друга тема.

Завършвайки нашият разказ за Швеция 92, трябва да споменем и един тъжен факт. Авторът на втория гол във финала Ким Вилфорт напуска турнира преди последния кръг в групата си, за да бъде до дъщеря си, която е болна от левкемия. Неговото място в основния състав заема Ларсен, който вкарва първия гол във вратата на Франция. Ларсен обаче се смята за първия играч, който може да бъде заменен и неговото място заема Елструп. Именно той довършва французите.

P.S. За съжаление, дъщерята на Вилфорт така и не успява да победи болестта си и умира месец след края на първенството.

Символичен отбор: Петер Шмайхел (Дания), Жоселин Англома (Франция), Лоран Блан (Франция), Юрген Колер (Германия), Андреас Бреме (Германия), Рууд Гулит (Холандия), Щефан Ефенберг (Германия), Томас Хеслер (Германия), Браян Лаудруп (Дания), Денис Бергкамп (Холандия, Марко ван Бастен (Холандия).

Голмайстори на турнира: 3 гола - Ларсен (Дания), Ридле (Германия), Бергкамп (Германия), Бролин (Швеция)

Най-бърз гол: 1 мин. 37 сек. Франк Рийкард в мача Холандия - Германия.

Средна резултатност: 2.80 гола на мач

 

1996 - Тероризъм, драма и голям зрителски интерес

Европейското първенство по футбол през 1996 година се превръща в турнира на нововъведенията. Най-напред се изменя количеството на участниците и те са вече 16 на брой, а причина за това е появата на футболната карта на Европа на нови страни. Другата промяна е свързана с логото на турнира. В предишните шампионати всичко беше еднакво и се променяше само годината и оцветяването, но най-важното нововъдение е свързано с правилото "златен гол". Най-драматичното е, че то се използва само веднъж, в най-отговорния момент на турнира.

Първенството в Англия, което се проведе между 8 и 30 юни 1996 година ще се запомни и с най-високата си посещаемост, като тя достига общо 1 196 000 зрители или 41158 присъстващи средно на мач. По време на груповата фаза на турнира се случва нещо ужасно. На 15 Юни 1996 година, само ден преди сблъсъка между Германия и Русия на "Олд Трафорд" е взривен бус в центъра на Манчестър, които ранява 212 души и причинява щети на стойност 700 млн. паунда. Пет дни след взрива, Ирландската републиканска армия (ИРА) поема отговорността за терористичния акт.

Квалификационната фаза за Европейското първенство се провеждат през 1994 и 1995 година. Англия единствена се класира директно без квалификации, заради домакинството. Отборите са разделени в 8 групи по 6 отбора, от които първите и шестте най-добри вторите в групите се класират директно. Двата най-слаби подгласника играят мач помежду за последната виза (Холандия побеждава Ейре с 2:0).

Финалният турнир се приема от осем града: Лондон ("Уембли"), Манчестър ("Олд Трафорд"), Ливърпул ("Анфийлд"), Бирмингам ("Вила Парк"), Лийдс ("Елън Роуд"), Шефилд ("Хилсбъро"), Нюкасъл ("Сейнт Джеймсис Парк") и Нотингам ("Сит Граунд").

Дебютанти в надпреварата са България, Швейцария, Турция, Чехия, Русия и Хърватия, но последните 3 държави са такива поради разпадането на Чехословакия, СССР и Югославия, които имат участия на предишни Европейски първенства.

В група "А" нямаше изненади. Англия и Холандия се класираха напред за сметка на Шотландия и Швейцария.

 Група "B" е една от най-равностойните - тук са Франция, Испания, България и Румъния. Северните ни съседи са обикновени статисти и не успяват да спечелят нито една точка. Първото участие на българите на Европейско първенство ще се запомни с победа, равенство и загуба, които се оказват недостатъчни да продължим напред.

В група "C" се случва изненада, където Германия и Чехия изхвърлят от борбата Италия и Русия.

Ако борбата в групите не беше толкова впечатляваща, то четвъртфиналите се оказаха много оспорвани. Англичани и французи продължиха напред благодарение на серията дузпи. Домакините се боричкаха 120 минути с испанците, а "петлите"с холандците. В другите два мача от четвъртфиналите Германия и Чехия се справиха в редовното време съответно срещу Хърватия с 2:1 и Португалия с 1:0.

На полуфиналите драмата и в двата мача беше пълна. Първи се изправиха Франция и Чехия. В редовното време и продълженията резултатът завърши при 0:0. Стигна се до изпълнение на дузпи, където Рейналд Педрос направи фатален пропуск за Франция и по този начин Чехия достигна исторически финал след 6:5 при дузпите.

В другият полуфинал футболна Европа предвкусваше своеобразно Класико: Англия срещу Германия. Но мачът не се получи толкова зрелищен, колкото се очакваше. Домакините откриха чрез Алън Шийрър в 3-та минута на двубоя, а Кунц изравни след 13 минути. Редовното време и продълженията приключиха при резултат 1:1. При дузпите поданиците на Нейно Величество отстъпиха, подобно на полуфиналите на Мондиал 90, а виновникът това да се случи е Гарет Саутгейт, който пропусна от "бялата точка".

На финала на "Уембли" се изправиха познайниците още от груповата фаза Чехия и Германия пред 73 611 души. Тогава немците победиха с 2:0, но сега играта се получи много борбена. Патрик Бергер даде преднина на чехите от дузпа в 59-та минута, но в 73 минута резервата Биерхоф изравни резултата, изпращайки мача в продължения. А след това, отново той се възползва от грешка на вратаря на чехите и вкара победния гол, с което бе реализирано правилото на победния гол.

Символичен отбор: Андреас Кьопке (Германия), Лоран Блан (Франция), Марсел Десаи (Франция), Матиас Замер (Германия), Паоло Малдини (Италия), Пол Гаскойн (Англия), Карел Поборски (Чехия), Дитар Айлтс (Германия), Алън Шийрър (Англия), Христо Стоичков (България), Давор Шукер (Хърватия).

Голмайстор на турнира: 5 гола - Шийрър (Англия)

Най-бърз гол: 24-та минута Пол Ламберт в мача Белгия - Унгария и Герд Мюлер в мача Западна Германия - Белгия.

Средна резултатност: 2.06 гола на мач.

 

2000 - Най-доброто първенство в историята

Европейското първенство в Холандия и Белгия бе първото, което се проведе в две страни. Както е известно, националният тим на първата държава е определен като "романтикът" във футбола. Вероятно, именно "аурата" на Холандия направи Евро 2000 най-доброто в историята.

В квалификационният турнир участват 49 отбора, разпределени в 9 групи. Техните победители и най-добрият втори в класирането получават директни визи. Останалите осем колектива разиграват още четири места. Сензацията е в 5-та група, където Англия успява да спечели само три мача и родоначалниците на футбола остават втори, изпреварвайки Полша само с по-добра голова разлика. От завършилите на второ място най-добра е Португалия. В баражите впечатлява Дания, която разгромява Израел с общ резултат 8:0.

Осем града приемат турнира. В Холандия това са Амстердам ("Амстердам Арена"), Ротердам ("Фейнорд"), Айндховен ("Филипс") и Арнем ("Хелредом"), а в Белгия - Брюксел ("Крал Бодуен"), Брюж ("Ян Бредел"), Лиеж ("Морис Дюфран") и Шарлероа ("Стад дьо Пей де Шарлероа").

Турнирът изобилства от зашеметяващи срещи. В група А всичко започва в първия кръг. Германия не успява да победи Румъния, но това не изглежда сензационно. За сметка на това англичаните и португалците правят мач, който ще се помни дълго. Отборът от Мъгливия Албион повежда в резултата с две попадения, но скоро Фиго отправя зашеметяващ удар. Неговият гол става преломен в срещата и южняците не само изравняват резултата, но правят и пълен обрат. Португалия сътворява още една сензация. В последния ден, когато всичко е решено, резервите на "европейския селесао" разнасят действащия европейски шампион Германия с 3:0. Изненадващо, вторият четвъртфиналист е Румъния, който в решаващ мач побеждава Англия с 3:2, а голът пада в 89-та минута и по такъв начин балканците изпреварват островитяните с една точка.

В група В всичко е спокойно. Италия печели трите си мача, шведите събират само една точка, а вторият четвъртфиналист е определен в мача между Турция и Белгия. Два гола на Хакан Шукур изпращат турците напред.

В група С се случват чудеса. Най-напред умопомрачителен мач изиграват словенците и югославяните. Първото полувреме западните ни съседи губят с 0:3 и на всичкото отгоре остават с човек по-малко след изгонването на Михайлович. Но след почивката отборът се преобразява и докарва нещата до 3:3. Изненадващо испанците губят от Норвегия, а резултатите във втория кръг предопределят драмата в края на груповата фаза. Испания се нуждае от победа срещу Югославия, но в 90-та минута нещата не изглеждат добре, защото балканците водят с 3:2. В 92-та и 95-та обаче се случва чудо, иберийците вкарват два гола и продължават напред. Съдбата на югославяните е в ръцете на Словения и Норвегия, които не се побеждават, а това облагодетелства Михайлович и ко.

В група D се събират четири отбора, които в различни времена печелят Европейското първенство по футбол. Холандците постигат три победи, Франция 2, Чехия една и Дания завършва без точки.

Четвъртфиналите са интересни, но не и зашеметяващи. Единствено Югославия по традиция става участник в голово пиршество, допускайки шест гола от Холандия. Португалците и италианците с лекота се справят с турците и румънците, съответно постигайки победи с по 2:0. В мача между Испания и Франция иберийците получават правото да изпълнят две дузпи. Първата е реализирана от Мендиета, но при втората Раул отправя топката в небесата.

Какви полуфинали само се получават! Великолепна Португалия срещу не по-малко знаменития тим на Франция. Основното време завършва 1:1, а в 117-та минута се случва драмата. Почитателите на всеки един от тези два тима все още спорят кой е прав - едните, че Абел Шавиер не е играл с ръка умишлено, а феновете на французите твърдят обратното. Така или иначе дузпата е факт, Зидан я реализира, а португалците не сдържат емоциите си и атакуват рефера. Резултатът е, че Шавиер отнася наказание от 9 месеца, Нуно Гомеш - 8, а сегашният треньор на Португалия Пауло Бенто - 6.

Не по-малко трагичен е вторият полуфинал. Още през първото полувреме Франк де Бур пропуска да изведе своите в резултата, но изтърва от бялата точка. Скоро гостите остават с човек по-малко. През второто полувреме Клуйверт също пропуска 11-метров наказателен удар. Допълнителното време завършва наравно и така се стига до изпълнение на дузпи. От четири удара холандците вкарват само един път, а италианците три пъти.

Естествено е, че финалът няма как да бъде скучен. Преди мача Индзаги обещава да се изруси, ако отборът му спечели титлата. И нападателят е на крачка от перхидролната операция! Каква крачка, буквално на секунди!.... Италианците откриват резултата в началото на второто полувреме чрез Делвекио. По всичко изглежда, че отбраната ще се справи със задълженията си. Тя не допуска нито една грешка в хода на всичките 90минути. Но в 93-та.....грешка на Толдо, грешка на Неста и Вилторд изравнява. Очевидно е, че възпитаниците на Дино Дзоф не могат да дойдат на себе си от случилото се и в овертайма Трезеге вкарва още един гол. Така Франция става единственият отбор в света, който печели Европейско първенство след победа на Мондиал!

Символичен отбор: Франческо Толдо (Италия), Лоран Блан (Франция), Фабио Канаваро (Италия), Паоло Малдини (Италия), Лилиан Тюрам (Франция), Патрик Виейра (Франция), Зинедин Зидан (Франция), Луиш Фиго (Португалия), Едгар Давидс (Холандия), Патрик Клуйверт (Холандия), Франческо Тоти (Италия).

Голмайстор на турнира: 5 гола - Клуйверт (Холандия), Саво Милошевич (Югославия). (Англия)

Най-бърз гол: 3-та минута Пол Скоулс в мача Португалия - Англия.

Средна резултатност: 3 гола на мач.

  Сподели
73