Много изненади в първите квалификации в Зона Европа


А. Франгов

Много изненади в първите квалификации в Зона Европа

Австрия-Франция 3:1, Румъния-Литва 0:3, Македония-Шотландия 1:0 изпъкват сред резултатите от първите квалификации за Световното първенство 2010 в ЮАР - Зона Европа.

Група 1

Албания-Швеция 0:0
Албанците задържаха Швеция с добре построена защита и затворена игра в Тирана. Скучният мач не видя много голови положения, но за сметка на това домакините останаха доволни от спечелената точка срещу считаният за фаворит отбор на Швеция.

Унгария-Дания 1:2
Унгарците също успяха да спечелят ценна точка като домакини на Дания. „Червният Динамит" не успя да вкара гол на добре групиралите се „маджари".

Португалия-Малта 0:4
Португалия очаквано взе своето в Малта. Ветеранът Брайън Саид си отбеляза автогол в 24-та минута, а Уго Алмейда, Шимао и Нани довършиха малката островна държава с голове през второто полувреме.

Група 2:

Люксембург-Гърция 0:3
Гърция победи категорично като гост Ляксембург. Зажитникът на Олимпиакос Василис Торосидис, Фанис Гекас и Ангелос Харистеас от дузпа вкараха за отбора на Ото Рехагел.

Израел-Швейцария 2:2
Евреите стигнаха до частичен обрат след като губиха с 0:2. Хакан Якин и Блазе Куфо бяха точни за гостите, но Йоси Бенаюн започна обрата за Израел в 73-та минута. В последните секунди Бен Сахар изравни за домакините.

Молдова-Латвия 1:2
Молдова не можа да изравни на Латвия, въпреки че успя да върне един гол след почиката благодарение на Алексеев в 76-та минута. Латвииците водиха с 2:0 още в 22-та минута.

Група 3:

Словакия-Северна Ирландия 2:1
Словакия започна по най-добрия начин квалификациите с добра домакинска победа на коравите ирландци. Защитникът на Ливърпул Мартин Шкъртел и Марек Хамшик вкараха за словаците, а защитникът на Сатурн Ян Дурица си вкара автогол за 2:1.

Полша-Словения 1:1
Поляците стъпиха накриво в домакинството си на Словения. Жевлаков вкара от дузпа за „дружина" в 17-та минута, но в 35-та Златко Дедич изравни.

Група 4:

Уелс-Азербайджан 1:0
Уелс за малко да изпусне питомното срещу Азерите. Сам Воукс вкара в 83-та минута и донесе победата на домакините. Азерите играха с човек по-малко близо 25 минути след като червен картон получи Фабио Рамим.в 68-та минута.


Лихтенщайн-Германия 0:6
Разгромният резултат на Германия ни припомня малко за онова 0:13 срещу Сан Марино преди 2 години. 2 гола на Подолски, и по един на Симон Ролфес, Томас Хитзелшпергер, Бастиан Швайнщайгер, и Хейко Вестерман донесоха разгромната победа на „Ди Маншафт"

Група 5:

Армения-Турция 0:2
Турците взеха своето макар и в неприятелски настроената атмосфера в Ереван. Санли и Сентюрк бяха точни за гостите през второто полувреме.

Белгия-Естония 3:2
Белгииците се измъчиха срещу на прев поглед преодолимия отбор на Естония. Уесли Сонк откри резултата в 39-та мин., а в 57-та Сергей Зеньов изравни.Стивън Дафур и отново Сонк подсигуриха победата на Белгия, но Андрес Опер в 90-та минута възроди някакви последни надежди за обрат на естонците.

Испания-Босна и Херцеговина 1:0
Домакините трудно достигнаха до победата в мача игран в гр. Мурсия. Давид Вия в 57-та минута изведе европейските шампиони напред с красив гол от почти нулев ъгъл. В 36-та минута същият пропусна и дузпа в полза на „ла фурия"

Група 6:

Хърватска-Казахстан 3:0
Класиката за хърватите оформиха Нико Ковач, Лука МОдрич и Младен Петрич в 13-та, 36-та и 79-та минути.

Англия-Андора 2:0
Англичаните се поизмъчиха с футболното джудже Андора, като първото полувреме завърши 0:0. Все пак Джо Коул на два пъти вкара и донесе победата за албионците на дебюта на Фабио Капело начело на „трите лъва".

Украйна-Беларус 1:0
Украинците трябваше цял мач да се мъчат срещу коравите белоруси, за които тази година се оказва златна в футболен аспект. Андрий Шевченко вкара спорна дузпа в последната минута и донесе трите точки на отбора на Украйна.

Група 7:

Австрия-Франция 3:1
Може-би най-голямата изненада тази вечер. Домакините на Евро 2008 победиха, и то съвсем заслужено апатичния отбор на Франция. „Петлите" още от рано губиха в резултата като в 8-та минута Марко Янко стреля от дистанция, неговият шут се отклони в тялото на Филип Мексес и обърка вратаря Стив Манданда. Точно преди края на полувремето Иваншитц асистира на Рене Ауфхаузер който удвои. В 61-та французите временно намериха своя ритъм и Сидни Гову намали след пас на Патрис Евра. 11 минути по-късно обаче Филип Мексес отново сгреши като направи дузпа събаряйки Янко в наказателното поле и Иваншитц не сгреши.
По всяка вероятност този мач ще коства работата на селекционера на Франция Раймон Доменек.

Румъния-Литва 0:3
Явно група 7 е групата на изненадите, защото и в другия мач се случи нещо напълно неочаквано.Северните ни съседи паднаха като аматьори с 0:3 от компактния тим на Литва. Фатални за румънците бяха головете на Мариус Станкевичиус, Саулиус Миколюнас и Миндаугас Калонас. За румънците не играха Радзван Рац, Флорентин Петре, Кристиан Киву и Адриан Муту.

Сърбия-Фаройски о-ви 2:0
Сърбите доста се измъчиха с малката островна държава.Якобсен си вката автогол и Жигич в 88-та минута оформи крайното 2:0

Група 8:

Грузия-Ейре 1:2
Дойл и Уилън донесоха победата на преките ни съперници за класиране за СП Република Ирландия. Зелените безпроблемно се справиха с Грузия в мач който поради политическите проблеми при домакините се игра в гр.Маинц, Германия. В последната минута Грузия вкара и почитното си попадение дело на Левван Кениа.

Кипър-Италия 1:2
Чак в последната минута Антонио Ди Натале вкара втория си гол за мача който прекърши храбрите кипърци. Италианците поведоха с гол на Ди Натале още в 8-та минута, но Алонефтис се възползва от грешка в защитата на „адзурите" и изравни.

Черна Гора-България 2:2


Група 9:

Македония-Шотландия 1:0
Макетата успяха да излъжат и да победят Шотландия с гол на Илчо Наумовски. Дарко Тасевски игра цял мач за западните ни съседи.

Норвегия-Исландия 2:2
Норвежците на два пъти поведоха в резултата но не успяха да задържат преднината си. Храбрите исландци изравниха на два пъти с голове на Хелгусон и Ейдур Гудйонсен. Стефен Айверсен вкара и двата гола за домакините, първият от дузпа в 36-та мин.

 

Снимка: ФИФА

 

 

АСПАРУХ ФРАНГОВ

  Сподели
137