Системата за видеоарбитраж (VAR) и отсъжданията на Световното първенство


П. Пенков

Системата за видеоарбитраж (VAR) и отсъжданията на Световното първенство

Както знаете това лято Системата за видео арбитраж (VAR) за първи път беше използвана на Световно първенство, което от своя страна породи редица спорни отсъждания. Представяме Ви списък с най-запомнящите се подобни ситуации през изминалия месец.

1) Франция - Австралия - дузпата на Антоан Гризман

VAR: Да

Отсъждане: Различни мнения

Първият път, когато новата система влезе в употреба на Световното първенство в Русия беше по време на срещата между Франция и Австралия от Група С. След като бяха изминали близо 30 минути от началото на сблъсъка, а резултата беше все още 0:0, Антоан Гризман се срина в наказателното поле, след нарушение на Джош Рисдън, но съдията Андрес Куня не беше напълно сигурен, за да отсъди наказателен удар.

Реферът реше да подкрепи решението си използвайки именно помощта на VAR, като в крайна сметка той взе решение да отсъди дузпа, която Гризман реализира без проблеми.

"На повторенията, които видях, нарушението не изглеждаше достатъчно убедително. Нали технологията беше въведена, за да отхвърли възможността за явни грешки," сподели вратарят на Австралия - Мат Райън.
Исландия.

2) Сенегал - Колумбия - Отменената дузпа за Сенегал

VAR: Да

Отсъждане: Правилно

Сенегал и Колумбия бяха при резултат 0:0 през първото полувреме, когато Садио Мане се изправи сам пред голова позиция, но беше препънат от Давинсон Санчес. Първоначално съдията беше на мнение, че подобно нарушение няма как да бъде отсъдено, но в последствие той трябваше да се довери на VAR. В крайна сметка действията срещу Мане бяха чисти, поради което претенциите им за дузпа бяха отменени.

3) Перу - Дания - Отсъдената и пропусна впоследствие дузпа

VAR: Да

Отсъждане: Правилно решение

В първият сблъсък от група С, Перу получиха правото да изпълнят дузпа, която в последствие не успяха да реализират. Това се случи в двубоя им срещу Дания, където Поулсен докосна крака на Кристиан Куева, който беше вече навлязъл в наказателното поле. Реферът на двубоя Бакари Гасама се консултира с системата VAR и отсъди дузпа в полза на Перу, която обаче впоследствие беше зле изпълнена от Куева, като топката премина над горната греда.

4) Коста Рика - Сърбия - Инцидентът между Прийович и Акоща

VAR: Да

Отсъждане: Правилно решение

Сърбия започна с победа своето участие на Световното първенство, като това се случи срещу Коста Рика. Тогава основната заслуга за спечелените три точки бяха на Александър Коларов и неговия прекрасен пряк свободен удар, но може би двубоя можеше да изглежда по съвсем различен начин, ако не беше нововъведението - VAR.

Само няколко минути след като се появи в игра, Александър Прийович стана обект на разгледане от въпросната система, поради това, че извърши нарушение срещу нападателя на Коста Рика - Джони Акоща, който от своя страна се сгромоляса на терена, очевидно изпитвайки огромна болка.

Съдията Маланг Диедиу разгледа случаят внимателно, след което санкционира Прийович с жълт картон, вместо с червен.

5) Бразилия - Швейцария - Инцидентът с дузпата за Габриел Жезус

VAR: Не

Отсъждане: Правилно решение

Бразилия гонеше първата си победа на Световното първенство в двубоя си с Швейцария, като самите те имаха претенции за дузпа, които обаче не бяха признати от съдията Сецар Рамос, който от своя страна дори взе решение да не използва помощта на новата система.

Габриел Жезус падна на земята, вероятно фаулиран от Мануел Аканжи в наказателното поле, но рефера на видя подобно нарушение, поради което не спря играта. Впоследствие повторенията показаха, че подобни претенции са били неоснователни.

Интересното в случая е, че Бразилската Футболна Асоциация дори отправи своите претенции към президента на FIFA - Джани Инфантино.

6) Швеция - Южна Корея - Отсъдената дузпа благодарение на VAR

VAR: Да

Отсъждане: Правилно решение

Швеция започна с победа участието си на Световното първенство в Русия, като това в определен степен се дължи именно на новата система - VAR. Малко преди края на първото полувреме Швеция получи правото да изпълни дузпа, поради нарушения на влезлия като резерва - Ким Мин-Уу срещу Виктор Клаессон. Първоначално съдията не отсъди нарушение, но малко след това получи повече информация от колегите, като нарушението беше преразгледано. В крайна сметка Аднреас Гранквист застана зад топката и без проблеми реализира отсъдената дузпа.

7) Иран - Испания - Изравнителното попадение, но след засада

VAR: Да

Отсъждане: Правилно решение

Малко повече след час от началото на срещата между Иран и Испания, Саед Езатолахи успя да шутира топката и да реализира след пряк свободен удар. Отборът на Иран веднага отпразнува попадението, но съдията получи информация от своите колеги, че е налице засада при попадението, поради което то беше отменено.

8) Дания - Австралия - Дузпата след играта на Поулсен с ръка

VAR: Да

Отсъждане: Правилно решение

Юсуф Поулсен стана обект на VAR на два пъти на Световното първенство, като във втория случай неговите действия осигуриха изпълнението на дузпа за Австралия. В този сблъсък датчани притежаваха преднина от 1:0, благодарение на прекрасното попадение на Кристиан Ериксен, но минути по-късно Поулсен беше забелязан да играе с ръка, при отбранителни действия.

Реферът Антонио Матеу не се поколеба да използва видео системата, виждайки ясно непозволените действия на Поулсен.

  Сподели
785