Всички официални песни от Световни първенства (видео)


В. Мухарски

Всички официални песни от Световни първенства (видео)

До старта на Мондиала в Русия остава съвсем малко време, а днес ви представяме всички официални и неофициални химни на световните първенства по футбол от 1962 г. досега.

За да подпомогнем за настроението преди началото на най-големия футболен форум, ще разгледаме списък с песните, съпровождащи всеки Мондиал, като започваме от 1962 г. и надпреварата в Чили, та чак до настоящия Мондиал. Прави впечатление, че стилово песните са се променили доста, но основни теми в повечето от тях са патриотизмът и обединението. Всички творби са посветени на футбола.

1962г. - Чили

Los Ramblers - El Rock del Mundial

Песента е в типичен стил за 60-те. Няма как да не допадне на почитателите на ретро музика. Стилът на бандата от Чили се определя като нещо средно между рок и джаз. Първият албум на групата е именно от 1962-а година и носи името "The Ramblers". Успехът е невероятен и след две години следва част 2 - "The Ramblers - Los Tigres".


1966г. - Англия

Lonnie Donegan - World Cup Willie (Where in this World are We Going)

Наричан е "Краят на Скифъл музиката". Той е един от най-известните музиканти във Великобритания, преди ерата "The Beatles". Песента му за Световното е само малка част от неговия богат репертоар. Парчето е посветено на талисмана на световното първенство - лъвчето Уили, което пък е дизайн на илюстратора на детски книги - Рег Хой.


1970г. - Мексико


Los Hermanos Zavala - Fútbol México 70

Поредната емблематична песен за Мондиал. Хитът е обожаван в Мексико.

1974г. - Западна Германия


Maryla Rodowicz - Futbol

Тази песен е чат от церемонията по откриването на първенството. Изпълнението на полската певица и актриса е страхотно и тя обира овациите на феновете по трибуните.


1978г. - Аржентина


Buenos Aires Municipal Symphony - El Mundial

Композитор на песента е не кой да е, а самият Енио Мориконе. Италианецът е известен със своята филмова музика. Той е написал мелодии към повече от 570 филма, само 30 от които уестърни, като една от най-известните му творби е музиката, която е написал за превърналият се в класика филм на Серджо Леоне - "Добрият, лошият и злият“. "El Mundial" също остава страхотен спомен от неговото невероятно творчество.


1982г. - Испания


Plácido Domingo - Mundial '82

Каквото и да се каже/напише за испанския оперен певец ще е малко! Тенорът още тогава не може да се оплаче от световна слава и най-логичното е да му бъде поверена песента за Световното в Испания.


1986г. - Мексико


Arrow - Hot Hot Hot

Музиката "сока" набира популярност през 70-те, а през 80-те вече всички я харесват. Вероятно това е една причините да се заложи на подобен тип звучене за песен на Световното. Самият Arrow обича да радва спортните фенове, като три години преди да почине - през 2007 година участва на церемонията по откриването на Световната купа по крикет.


Stephanie Lawrence - A Special Kind of Hero

Още една песен от Мексико 86. Със сигурност доста по-различна от останалите, но наистина - много приятна.


Juan Carlos Abara - El mundo unido por un balón

Третата официална песен за този Мондиал.


1990г. - Италия


Edoardo Bennato, Gianna Nannini - Un'estate italiana (To Be Number One)

Само една официална песен, но пък каква!


1994г. - САЩ


Daryl Hall, Sounds of Blackness - Gloryland

Онова лудо американско лято, бе съпровождано от онази луда американска песен. Някои си я спомнят, а други вероятно се сещат повече за хитовете в дискотеките, които звучаха в чест на "Пеневата чета".


1998г. - Франция


Ricky Martin - La Copa de la Vida (The Cup of Life)

Вероятно една от най-емблематичните и запомнящи се песни. До ден-днешен се слуша от феновете на стадионите по цял свят, докато чакат да започне второто полувреме.


Dario G - Carnaval de Paris

Не по-малко впечатляваща от хита на Рики Мартин. "Carnaval de Paris" бе използвана с комерсиална цел и за много реклами, дори и след Франция 98.

Youssou N'Dour & Axelle Red - La Cour des Grands (Do You Mind If I Play)

Реално това е официалният химн на Световното през 98-а. И все пак не е толкова известен, колкото споменатите хитове, които радваха френските фенове почти колкото Зидан и компания.


Jean Michel Jarre and Tetsuya Komuro - Together Now

Последна от официалните песни, писани специално за този Мондиал. Но някак остана в сянката на другите парчета. Пък и звученето й няма как да се хареса на всеки.


2002г. - Южна Корея и Япония


Vangelis - Anthem

Няма как да не ви допадне мелодията на този страхотен гръцки композитор на ню ейдж и електронна музика.


Anastacia - Boom
Няма какво да се лъжем! Със сигурност това не е от най-добрите песни на иначе невероятно талантливата Anastacia. Може би и за това едва ли ще бъде запомнена от футболните фенове.


Voices of KOREA/JAPAN - Let's Get Together Now
Още един от официалните сингли на това Световно първенство. Песента участва в откриването на Мондиала.


Jennifer Peña - Vamos Al Mundial
Песента не се радва на голям интерес, въпреки приятното звучене. Днес едва ли са много тези, които си я спомнят, но пък за това - ние ще ви я припомним.


2006г. - Германия


Herbert Grönemeyer, Amadou Bagayoko - Zeit, dass sich was dreht (Celebrate the day)

Официалната песен за това Световно. Ритъмът е доста нетипичен, но за това помагат дуото Amadou & Mariam, които могат да се похвалят с една номинация за "Грами" в категорията "Най-добър съвременен световен музикален албум" през 2008 година.


Il Divo featuring Toni Braxton - The Time of Our Lives

Велика песен! Няма как да бъде иначе, когато се обединят страхотен оперно-поп вокален квартет и R&B певица, до днес носител на шест награди "Грами“.


Shakira featuring Wyclef Jean

За първи път името на тази певица се свързва със Световно първенство. Но както добре знаем, години по-късно футболните фенове тепърва ще започнат да я разпознават като изпълнител на футболни песни, както и като жена на футболиста на Барселона Жерар Пике.


Bob Sinclar featuring Gary Pine - Love Generation

Песента се харесва много на футболните фенове от цял свят. Толкова много, че много световни марки започват да я използват за реклами на продуктите си.


Ana Barbara, Mariana Seoane, Anaís Martínez, Pablo Montero - Arriba, Arriba

Последната песен за това първенство. Приятен ритъм, но не достатъчно, за да стане любима на привържениците на най-великата игра.


2010г. - Южна Африка


Shakira, Freshlyground - Waka Waka

Четири години по-късно Shakira се превръща в любимка на всички футболни фенове... Е, без тези на Реал Мадрид... Годината е силна за нея, защото песента й се слуша по цял свят, но и освен това... тя се запознава със своята половинка. Това става по време на заснемането на клипа.


R. Kelly featuring Soweto Spiritual Singers - Sign of a Victory

Световноизвестният R. Kelly е избран да направи песен, която да завладее сърцата на феновете по време на този Мондиал. Това обаче не се получава, вероятно защото всички по това време си тананикахме "Waka Waka".


K'Naan - Wavin' Flag (Химн на официалния спонсор Coca-Cola)

От тази 2010 година Coca-Cola започват да залагат на свой собствен химн, който да звучи по време на Световните финали. Тази традиция ще се запази и занапред. На нас - обикновените фенове ни остава да си спомняме за тези песни, че сме ги слушали (само припева), когато са пускали реклами по време на почивката между полувремената.


2014г. - Бразилия


Pitbull, Jennifer Lopez, Claudia Leitte - We Are One (Ole Ola)

Колоритна и бразилска. Със сигурност една от най-добрите.


Carlos Santana featuring Wyclef & Avicii & Alexandre Pires - Dar um Jeito (We Will Find a Way)

Песента не остава в сърцата на феновете, но пък Carlos Santana си остава велик!


Arlindo Cruz - Tatu Bom de Bola

Песента е част от официалния албум с песни за Световното през 2014-та.


Shakira featuring Carlinhos Brown - La La La

И отново Shakira и отново ядрото на Барселона в официалния клип. Меси, Неймар и разбира се... Пике ;) Излишно е да споменавам, че това парче рядко може да се чуе в Мадрид.


Magic System and Chawki - Magic in the Air

Определено най-добрите песни, писани за Мондиал. Клипът също е невероятен, с ясно и точно послание.


Wisin, Ricky Martin and J-LO - Adrenalina

Доста любопитна песен, особено като се има предвид, че специално участие в клипа има Христо Стоичков. Камата, заедно с още няколко световни футболни легенди танцуват редом до Jennifer Lopez, а след това показват умения с коженото кълбо. Самият Ицо многократно е доказвал, че годините не са от значение и той може да борави с топката, така както, когато беше на 20 години.


Ahmed Chawki - Time of Our Lives

Още една от песните за това Световно. Тя обаче остана най-малко харесвана от футболните привърженици.


David Correy, Monobloco - The World Is Ours

Споменахме вече за традицията Coca-Cola да правят песни за големите форуми. За този специално компанията е приготвила два хита. Този е единият от тях.


David Correy, Paty Cantú, Wisin, Monobloco - La Copa de Todos

Втората песен на Coca-Cola, като тази е микс на испански език.


2018г. - Русия


Nicky Jam featuring Will Smith and Era Istrefi - Live It Up

Официалната песен за предстоящия Мондиал. На този етап реакцията към това парче е по скоро негативна.


Jason Derulo, Maluma - Colors

Официалната песен на Coca-Cola. Тепърва предстои да я слушаме и само времето ще покаже, дали ще я помним и след години... например, когато екипът на Futbol Tv направи подобна статия за Световното пред 2034 година ;)


J Balvin and Michael Brun - Positivo
Още една песен, която чака да бъде харесана.


Natalia Oreiro - United by Love
Приятна песен с доста интересен клип.


Dschinghis Khan feat. Jay Khan - Moskau

Още една официална песен за това Световно.


SMASH, Polina Gagarina & Egor Creed - Team 2018

Първата песен, която излезе за Световното. Определено най-добрата до този момент и фаворит да остане в нашите спомени.

  Сподели
1686