Генералната репетиция на САЩ


FUTBOL-TV

Генералната репетиция на САЩ

Дълго време “сокърът", както е наричан футболът оттатък океана, беше грозното пате на спорта в Америка. При невероятния интерес към NFL, NBA и бейзбола, футболът години наред беше онзи странен европейски спорт, от който малцина се вълнуват. През 2022-ра нещата далеч не изглеждат така. МЛС догони Националната хокейна лига по брой зрители и е доста повече от първенство за застаряващи европейски легенди. Това се дължи на дългосрочна стратегия, свързана с инвестицията на много ресурси в академии, младежки лиги и реклама. Процес, в който американският бизнес е ненадминат.

Инвестициите не се ограничават до домашното първенство. Все по-сериозно е и присъствието на американските консорциуми сред европейските грандове. Всичко това неимоверно се канализира в създаването на таланти и конкурентен национален отбор на САЩ.

Съставът на САЩ несъмнено е една от приятните изненади на Световното първенство в Катар. Въпреки наличието на звезди като Пулишич , Дест, Макени и огромното количество футболисти, играещи в Европа, отборът е изключително млад и далеч от своя пик. В група с фаворита Англия и изключително здравите физически Уелс и Иран, "Янките“ показаха смел и атакуващ футбол, който с  малко късмет, можеше да им донесе първото място в групата.

Момчетата водени от Грег Берхалтър играят изключително директен футбол, който успяват да балансират със сигурност пред своята врата. В решаващия мач с Иран, на вратаря на САЩ – Мат Търнър  се наложи да отрази едва един точен изстрел към своята врата.  Ключът за успеха в мача се оказаха фланговете, където футболистът на Милан – Сержиньо Дест  не спираше да тормози иранската защита. Именно той асистира за единствения гол в мача. Гола вкара звездата на тима Кристиан Пулишич , но за съжаление играчът на Челси получи травма, която може да му попречи да вземе участие в следващия мач на отбора.

Мачът, който истински прикова вниманието към националните на Америка, беше този с Англия. "Янките“ изиграха великолепен двубой и бяха равностойни през всички 90 минути на далеч по-класния си съперник. Това се потвърждава и от статистиката за очаквани голове. Множеството пропилени шансове пред вратата на противника лишиха САЩ от пълната сензация. До голяма степен този проблем се дължи на липсата на опит, но и на качествен централен нападател. Тенденция, която се затвърди и срещу отбора на Иран.

В елиминационната фаза на САЩ предстои да се изправи срещу Нидерландия.  След като не се класираха за Мондиал 2018-та, "лалетата“ са един от отборите, от които не сме сигурни какво да очакваме. Макар и да влизат като аутсайдер в мача, едва ли ще е такава изненада, ако американците си проправят път към 1/4 финалната фаза. До голяма степен отборът ще е зависим от своя лидер Пулишич, като евентуалната му липса би повлияла дори психически на играчите.  Каквото и да се случи е важно да си дадем сметка,че САЩ изпълни своя план минимум, а участието им в Катар 2022 е част от един по-дългосрочен проект.

През 2026-та именно Америка, Мексико и Канада ще приемат Световното първенство по футбол. Може да се каже, че за младия състав на Грег Берхалтър този форум се явява генерална репетиция, върху която той и екипът му да надграждат през следващите 4 години. Момчета, като родените през 2000-та година Тимъти Уеа и Брендън Аарънсън, се очаква да се превърнат в следващите лидери на националния отбор на щатите. Брендън Аарънсън е продукт на академията на Филаделфия Унион и след трансфера си за 30 милиона паунда в Лийдс, не спира да впечатлява по терените на Острова. Именно той следва да служи за образец към какво трябва да се стремят младите футболисти в Америка.

През тези 4 години освен развитието на младите таланти се очаква и интересът към спорта в Северна Америка да продължи да расте, достигайки своята кулминация точно на време за домакинството на страната. Без значение от резултата срещу Холандия, "Янките“ следва да са доволни от представянето си до тук. Очакванията към тях ще са да не изневерят на атакуващия си стил и да дадат солиден отпор на "лалетата“, които от своя страна трябва да минат първия си сериозен тест, ако искат да постигнат нещо голямо в Катар.

ХРИСТО ХРИСТОВ

  Сподели
660