Гуус Хидинк ще стартира с победа начело на Холандия


FUTBOL-TV

Гуус Хидинк ще стартира с победа начело на Холандия

Чехия - Холандия
Стадион: "Дженерали Арена", Прага
Дата: 09.09.2014г.
Час: 21:45
Съдия: Джанлука Роки (Италия)

Вторият двубой от програмата на първите срещи в група "А" на стартиращите квалификации за Евро 2016 ще противопостави един срещу друг съставите на Чехия и Холандия. Двете държави напълно резонно са определяни за фаворити в своята група, където компания им правят репрезентациите на Турция, Латвия, Исландия и Казахстан.

Европейският шампион от 1976 г. започва своя поход за финалите във Франция. Националният отбор на Чехия е определян за почти сигурен участник на предстоящия след по-малко от две години футболен форум на Стария континент, тъй като играчите на Павел Върба са считани за най-сериозният опонент на фаворита Холандия. Определено би се счел като изненада евентуален развой, ако "нáродни тим" завърши в крайното подреждане зад някой от останалите отбори в групата, с изключение на холандците.

От лятото до старта на евроквалификациите чехите изиграха три контролни срещи, в които обаче не спечелиха нито една. Първо Финландия се оказа сериозно препятствие за Чехия и двубоят в Хелзинки завърши 2:2. Последваха два домакински мача, които възпитаниците на Павел Върба загубиха съответно с 1:2 от Австрия и 0:1 от САЩ. В чешкия лагер си дават ясно сметка, че времето за експерименти и грешки свърши, и сега е настъпил мигът, където тимът трябва да покаже защо има място сред най-добрите на предстоящото европейско.

Отборът на Холандия, който само до преди няколко месеца се подвизаваше на терените в Бразилия, се върна за пореден път в Ниската земя без световната купа. На полуфиналите на най-престижния форум на планетата "оранжевите" сведоха глава пред тима на Аржентина след изпълнение на дузпи, а в мача за 3-то и 4-то място Холандия разби Бразилия. Двубоят бе последен за селекционера Луис Ван Гаал, който застана начело на Манчестър Юнайтед, а сега новият наставник на Холандия е Гуус Хидинк. Опитният специалист за втори път застава начело на "оранжевите", като по време на първия му престой в периода 1994 - 1998 г.

Холандия отново играна полуфинали на световно първенство, а впоследствие загуби двубоя за 3-то и 4-то място срещу Хърватска на форума във Франция. Преди старта на квалификациите Хидинк заяви, че тимът ще се завърне към традиционната си система на игра 4-3-3 за предстоящия сблъсък с Чехия. Под ръководството на Ван Гаал холандците използваха схемата 3-5-2 на световното първенство в Бразилия това лято. Преди двубоя само крилото Ариен Робен се оплакваше от травма, но по всяка вероятност бързакът ще успее да се възстанови за двубоя на "Летна".

Преди сблъсъка с Чехия холандците изиграха една контрола с Италия, като на "Стадио Сан Никола" в Бари срещата завърши с победа за "скуадра адзура" с 2:0.

Двата отбора имат дългогодишно съперничество помежду си. Откакто обаче Чехия се състезава като самостоятелна държава след разделянето на Чехословакия през 1992 г. чехи и холандци са изиграли общо 9 двубоя помежду им, а статистиката е изцяло изравнена - 3 победи за Чехия, 3 успеха за Холандия и 3 от мачовете не са излъчили победител. Любопитен факт е, че двата отбора бяха в една квалификационна група за Европейското през 2004 г., като тогава двубоят в Холандия завърши 1:1, а впоследствие Чехия победи с 3:1 у дома. На форума в Португалия пък чехите отново надделяха, само че този път с 3:2, осъществявайки пълен обрат, след като съдбата отново ги събра в една група.

Десет години по-късно отборът на Чехия загуби голяма част от тогавашната си сила и сега "нáродни тим" със сигурност ще трябва доста да се поизпоти, за да измъкне нещо от световния бронзов медалист.


Прогноза: Чехия - Холандия 0:2


Последни 5 изиграни срещи:

Чехия:

15 ноември Чехия - Канада 2:0 (Приятелска среща)
05 март Чехия - Норвегия 2:2 (Приятелска среща)
21 май Финландия - Чехия 2:2 (Приятелска среща)
03 юни Чехия - Австрия 1:2 (Приятелска среща)
03 септември Чехия - САЩ 0:1 (Приятелска среща)

Холандия:

29 юни Холандия - Мексико 2:1 (СП 2014, 1/8-финал)
05 юли Холандия - Коста Рика 0:0 - 4:3 сл. дузпи (СП 2014, 1/4-финал)
09 юли Холандия - Аржентина 0:0 - 2:4 сл. дузпи (СП 2014, 1/2-финал)
12 юли Бразилия - Холандия 0:3 (СП 2014, 3то място)
04 септември Италия - Холандия 2:0 (Приятелска среща)


Досегашни срещи:

Чехия - Холандия

18 срещи
9 победи за Чехия
4 равенства
5 победи за Холандия
Голова Разлика: 28:19 за Чехия


НИКОЛАЙ АНАСТАСОВ

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
172