Бразилия ще запомни с горчивина домашния Мондиал


FUTBOL-TV

Бразилия ще запомни с горчивина домашния Мондиал

Бразилия - Холандия
Стадион: "Ещадио Насионал", Бразилия
Дата: 12.07.2014г.
Час: 23:00
Съдия: Джамел Хаймуди (Алжир)

Двубоят на загубилите! Така може да се определи сблъсъкът за 3/4-то място на двадесетите световни футболни финали между Бразилия и Холандия. Домакините още са в шок след позорната загуба, която инкасираха срещу Германия, а Холандия за пореден път ще се завърне в Ниската земя без световната купа.

Домакините, които са единственият тим в света, участвал във финалите на всички световни първенства, както и отборът, който може да се похвали с рекордните пет световни титли - 1958, 1962, 1970, 1994, 2002 г., се сгромолясаха, след като на полуфиналите "селесао" бяха размазни от Германия с катастрофалното 7:1, а медиите в Бразилия определиха загубата на "кариоките" като "исторически срам". Поражението от "маншафта" действително се оказа най-позорната загуба на бразилския национален отбор, а фактът, че тя дойде в полуфинален двубой на домашния Мондиал прави горчивината още по-голяма.

Загубата отприщи редица недоволства в Бразилия, като се стигна до там, че при 3:0 за Германия пък част от феновете започнали да безчинстват по улиците на Рио де Жанейро. Няколко автобуса и леки коли бяха изгорени по време на безредици, започнали в бразилския мегаполис Сао Пауло веднага след опустошително за Бразилия поражение. На стадиона в Бело Оризонте, голяма част от присъстващите напуснаха трибуните още след първото полувреме, а голяма част от тези, които останаха започнаха да подкрепят Германия в знак на протест срещу слабото представяне на тима си.


Дори президентът на Бразилия Дилма Русеф се обърна към нацията след катастрофалната загуба. Държавният глава определи позора като истински кошмар и че "не си е представяла такъв развой на мача и в най-страшните сънища".

Феновете на "селесао" пък се обединиха около тезата, че шокиращата загуба се дължи на липсата на звездата Неймар. Агентът на футболиста Вагнер Рибейро пък дори определи селекционера Луиш Фелипе Скоалри като "изкуфял, стар, арогантен глупак".

Пътят на "кариоките" до този двубой мина през победа над отбора на Хърватска с 3:1 на старта. В следващия си мач Бразилия се препъна срещу Мексико. Петкратният световен шампион не успя да отбележи гол на състава на Мексико и мачът завърши 0:0. В последната си среща от група "А" "селесао" победи с 4:1 Камерун и с актив от седем точки, но с по-добра голова разлика 7:2 изпревари Мексико.

На четвъртфиналите Бразилия срещна регионален южноамерикански опонент в лицето на Чили. "Селесао" елиминира съперника си след изпълнение на дузпи на стадион "Минейрао" в Бело Оризонте. В редовното време и продълженията двата тима завършиха наравно 1:1 след попадения на Давид Луис и Алексис Санчес. Чили пък можеше да хвърли в шок "кариоките" и феновете им в 120-ата минута, когато резервата Пиния излезе на стрелкова позиция и ударът му разтресе горната греда.

В последния си двубой от четвъртфиналите Бразилия победи солидния отбор на Колумбия с 2:1 в южноамериканското дерби от тази фаза. "Кариоките" определено изиграха най-силния си мач на Световното.

В бразилския лагер само звездата Неймар е контузен и ще пропусне двубоя, а всички други играчи са на разположение на Луиш Фелипе Сколари.

Холандия също се размина и на тези финали с мечтата си за световната купа. След трите загубени финала през 1974, 1978 и 2010 г. "оранжевите" ще се приберат в Амстердам с бронзовите медали. Възпитаниците на Луис Ван Гаал сведоха глави на полуфинала пред състава на Аржентина и след скучен мач, завършил 0:0 в редовното време и продълженията. Този път обаче, за разлика от четвъртфинала с Коста Рика, селекционерът на Холандия не пусна в 120-ата минута Тим Крул за дузпите, а Холандия загуби двубоя, след като пропуски направиха Рон Влаар и Уесли Снайдер. В същото време статистиката сочи, че титулярният вратар на Холандия Яспер Силесен няма нито една спасена дузпа в професионалната си кариера. Стражът на Аякс е получил 8 гола от дузпа в първенството на Холандия, 3 в Шампионската лига и 6 на световното първенство в Бразилия.

Преди двубоя с южноамериканците Холандия беше определяна като фаворит, с оглед играта, която "оранжевите" демонстрираха по време на турнира. Холандия завърши като едноличен лидер в група "В". Футболистите от Ниската земя постигнаха пълен точков актив чрез трите си победи. Холандия разгроми световния шампион Испания с 5:1 на старта на Мондиала в повторение на финала от последното световно първенство, когато обаче "оранжевите" загубиха с 1:0 след продължения и останаха в подножието на световния футболен връх. Над всички в състава на "лалетата" бяха двете големи звезди Робин ван Перси и Ариен Робен. Нападателят на Манчестър Юнайтед и крилото на Байерн Мюнхен забиха по два гола във вратата на Икер Касийяс, с които записаха имената си в историята като първите холандски футболисти, отбелязвали попадения на финалите на три Световни първенства.

След гаврата на Холандия срещу Испания възпитаниците на Луис ван Гаал записаха трудна и драматична победа срещу аутсайдера Австралия с 2:3. В последния си мач от групата Холандия победи Чили с 2:0. На осминафиналите "оранжевите" постигнаха инфарктна победа на състава на Мексико с 2:1 след обрат, дошъл в заключителни минути на двубоя, когато първо в 88-ата минута Уесли Снайдер с топовен изстрел от въздуха в наказателното поле не остави шанс на Гийермо Очоа, а в 92-ата Хунтелаар от дузпа оформи крайното 2:1. На четвъртфиналите световният вицешампион се поизмъчи срещу сензацията Коста Рика, но тогава гениалното решение на Ван Гаал проработи с вратарската смяна в последната минута на продълженията. За мача с Бразилия под въпрос е Рон Влаар.

Двата отбора са се срещали общо 11 пъти преди това, като Бразилия има 4 успеха срещу 3 за Холандия, а четири от двубоите не са излъчвали победител. От всичките мачове четири са на ниво световно първенство. През 1974 г. Холандия побеждава "селесао" с 2:0 в груповата фаза, а на четвъртфиналите 20 г. по-късно Бразилия надделява с 3:2, а на световното във Франция през 1998 г. съдбата отново среща двата състава, само че този път на полуфиналната фаза, където "кариоките" побеждават с 4:2 след изпълнение на дузпи. Последният сблъсък на ниво Мондиал бе на форума в ЮАР преди 4 години, когато на четвъртфиналите Холандия елиминира Бразилия с 2:1.

Определено мотивацията в двата лагера е снижена след пораженията, които бразилци и холандци претърпя на полуфиналите. За домакините обаче загубата е много по-тежка, тъй като бе разгромна и то точно на домашното световно първенство. Именно това по всяка вероятност ще си каже думата и мача срещу Холандия за третото място.

Прогноза: Бразилия - Холандия 1:2

 

Последни 5 изиграни срещи:

Бразилия:

17 юни Бразилия - Мексико 0:0 (СП 2014, Група А)
23 юни Камерун - Бразилия 1:4 (СП 2014, Група А)
28 юни Бразилия - Чили 1:1 - 3:2 сл. дузпи (СП 2014, 1/8-финал)
04 юли Бразилия - Колумбия 2:1 (СП 2014, 1/4-финал)
08 юли Бразилия - Германия 1:7 (СП 2014, 1/2-финал)

Холандия:

18 юни Австралия - Холандия 2:3 (СП 2014, Група В)
23 юни Холандия - Чили 2:0 (СП 2014, Група В)
29 юни Холандия - Мексико 2:1 (СП 2014, 1/8-финал)
05 юли Холандия - Коста Рика 0:0 - 4:3 сл. дузпи (СП 2014, 1/4-финал)
09 юли Холандия - Аржентина 0:0 - 2:4 сл. дузпи (СП 2014, 1/2-финал)


Досегашни срещи:

Бразилия - Холандия

11 срещи
3 победи за Бразилия
5 равенства
3 победи за Холандия
Голова Разлика: 15:15

НИКОЛАЙ АНАСТАСОВ

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
173