Летящите холандци ще се класират за втори пореден финал


FUTBOL-TV

Летящите холандци ще се класират за втори пореден финал

Холандия - Аржентина
Стадион: "Арена Коринтианс", Сао Пауло
Дата: 09.07.2014г.
Час: 23:00
Съдия: Джюнеит Чакър (Турция)


Последният полуфинален сблъсък ще определи и последният финалист на Мондиал 2014. Един срещу друг се изправят два отбора, които вече десетилетия имат оспорвано съперничество помежду си. В Холандия със сигурност не са забравили загубения финал на Световното през 1978 г., а Аржентина със сигурност помни болезнената загуба в последната на четвъртфинала на Мондиал 1998 във Франция.

Холандия завърши като едноличен лидер в група "В". Футболистите от Ниската земя постигнаха пълен точков актив чрез трите си победи. Холандия разгроми световния шампион Испания с 5:1 на старта на Мондиала в повторение на финала от последното световно първенство, когато обаче "оранжевите" загубиха с 1:0 след продължения и останаха в подножието на световния футболен връх. Над всички в състава на "лалетата" бяха двете големи звезди Робин ван Перси и Ариен Робен. Нападателят на Манчестър Юнайтед и крилото на Байерн Мюнхен забиха по два гола във вратата на Икер Касийяс, с които записаха имената си в историята като първите холандски футболисти, отбелязвали попадения на финалите на три световни първенства.

След гаврата на Холандия срещу Испания възпитаниците на Луис ван Гаал записаха къде-къде по-трудна и драматична победа срещу аутсайдера Австралия с 2:3. В последния си мач от групата Холандия победи Чили с 2:0.

На осминафиналите "оранжевите" постигнаха инфарктна победа на състава на Мексико с 2:1 след обрат, дошъл в заключителни минути на двубоя, когато първо в 88-ата минута Уесли Снайдер с топовен изстрел от въздуха в наказателното поле не остави шанс на Гийермо Очоа, а в 92-ата Хунтелаар от дузпа оформи крайното 2:1.

На четвъртфиналите световният вицешампион се поизмъчи срещу сензацията Коста Рика. Двубоят завърши без отбелязани голове в редовното време и продълженията, като на няколко пъти гредата спаси костариканците, а с пропуски се отличиха Робен, Снайдер и Депай. Двубоят най-вече ще се запомни с последната минута на второто продължение, когато селекционерът на Холандия Луис Ван Гаал извърши гениален тактически ход, който холандските медии правилно нарекоха "шедьовър". Бъдещият наставник на Манчестър Юнайтед смени неизменния титулярен вратар Силенсен, за да пусне резервата Тим Крул, виждайки че двубоят отива към дузпи. Стражът на Нюкасъл спаси ударите на Браян Руис и Майкъл Умана, като при останалите дузпи всеки път уцели ъгъла на изпълнение. След срещата Ван Гаал заяви, че е пазил в пълна тайна този си свой ход.

Преди мача с Аржентина проблемите в холандския щаб са свързани с травмите на защитника Рон Влаар и полузащитниците Найджъл де Йонг и Лерой Фер, които тренираха на облекчен режим по индивидуални програми. Влаар е с болки в коляното, Де Йонг има мускулно разкъсване в областта на аддукторите, а Фер страда от контузия на подколянното сухожилие, като и за тримата ще стане ясно в последни момент дали ще могат да вземат участие в двубоя.

Двукратният световен шампион Аржентина започна с победа участието си на Мондиала. "Гаучосите" надиграха с 2:1 Босна и Херцеговина, но играчите на Алехандро Сабея не впечатлиха особено много с представянето си, въпреки че са считани за един от фаворитите на Световното. Колебливото представяне на "Ла албиселесте" продължи и срещу аутсайдера Иран. "Гаучосите" стигнаха до измъчена победа с гол в добавеното време на срещата, когато Лео Меси за пореден път измъкна родината си от срамен резултат чрез блестящ гол в далечния ъгъл, с който матира стража на Иран.

Въпреки футбола, който Аржентина демонстрира, южноамериканците завършиха със 100%-ов точков актив в своята група F, след като постигнаха победа и в последния си мач, като отново над всички бе Лео Меси, като вкара за първи път две попадения в мач на световно първенство за крайното 3:2 срещу Нигерия.

С четирите си попадения до момента звездата на аржентинския национален отбор повтори постижението на Диего Марадона, който вкара четири гола поред за "гаучосите" на световното първенство през 1986 година в Мексико, когато за последно "Ла албиселесте" триумфира с титлата.

На осминафиналите Аржентина за пореден път се поизпоти, но отново триумфира. Този път южноамериканците победиха състава на Швейцария с 1:0 след продължения. Единственото попадение падна в 118-ата минута, а в герой за "гаучосите" се превърна крилото на Реал Мадрид Анхел Ди Мария.

В четвъртфиналния сблъсък "Ла албиселесте" се изправи срещу коравия отбор на Белгия, а срещата завърши с минимален успех за Аржентина с 1:0 след гол на Игуаин в самото начало на мача. Победата означаваше първо класиране на южноамериканците на полуфинал на след 1990 г. След двубоя звездата на тима Лионел Меси заяви, че той и съотборниците му са изпълнили програма минимум и че целта пред Аржентина остава световната тила, която вече близо три десетилетия се изплъзва на "гаучосите". "Ла албиселесте" понесе тежка загуба след победата над Белгия, тъй като стана ясно, че една от звездите в отбора Анхел Ди Мария няма да може вземе участие за родината си до края на Мондиала, тъй като крилото на Реал Мадрид е получил разкъсване на мускулни влакна в бедрото на десния си крак.


Двата отбора са изиграли общо осем двубоя един срещу друг, а Холандия може да се похвали с лек превес - 4 победи за "оранжевите" срещу 2 за "гаучосите", а два от мачовете са завършили наравно. Безспорно най-големият успех на Холандия над Аржентина е на четвъртфинала на световното във Франция през 1998 г., когато Денис Бергкамп отбеляза феноменален гол в последната минута на срещата на "Стад Велодром" за крайното 2:1. За южноамериканците победата над Холандия на домашния Мондиал през 1978 г. с 3:1 си остава една от най-паметните победи в историята на Аржентина, тъй като тогава "гаучосите" за пръв път в своята история станаха световни шампиони. На последното Световно преди четири години в ЮАР двата отбора пък попаднаха в една група, а двубоят помежду им завърши 0:0.

Излишно е да се споменава колко е голям залогът в срещата. Според специалистите Холандия е отборът, който повече заслужава да играе на финал с оглед футбола, който възпитаниците на Луис Ван Гаал демонстрират. В същото време Аржентина успя да развали близо четвъртвековната прокоба и най-накрая се класира сред най-добрите четири на планетата след 1990 г., но "гаучосите" продължават да се представят все така колебливо и да разчитат най-вече на гения на Лео Меси.


Прогноза: Холандия - Аржентина 2:1

 

Последни 5 изиграни срещи:

Холандия:

13 юни Испания - Холандия 1:5 (СП 2014, Група В)
18 юни Австралия - Холандия 2:3 (СП 2014, Група В)
23 юни Холандия - Чили 2:0 (СП 2014, Група В)
29 юни Холандия - Мексико 2:1 (СП 2014, 1/8-финал)
05 юли Холандия - Коста Рика 0:0 - 4:3 сл. дузпи (СП 2014, 1/4-финал)

Аржентина:

16 юни Аржентина - Босна и Херцеговина 2:1 (СП 2014, Група F)
21 юни Аржентина - Иран 1:0 (СП 2014, Група F)
25 юни Нигерия - Аржентина 2:3 (СП 2014, Група F)
01 юли Аржентина - Швейцария 1:0 сл. прод. (СП 2014, 1/8-финал)
05 юли Аржентина - Белгия 1:0 (СП 2014, 1/4-финал)


Досегашни срещи:

Холандия - Аржентина

8 срещи
4 победи за Холандия
3 равенства
1 победа за Аржентина
Голова Разлика: 13:6 за Холандия

НИКОЛАЙ АНАСТАСОВ

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
171