Германия ще убие мечтата на Бразилия за Шестата


FUTBOL-TV

Германия ще убие мечтата на Бразилия за Шестата

Бразилия - Германия
Стадион: "Минейрао", Бело Оризонте
Дата: 08.07.2014г.
Час: 23:00
Съдия: Марко Родригес (Мексико)

В повторение на финала от Мондиал 2002 един срещу друг се изправят два от най-славните отбора в историята на световните първенства. Преди 12 години "селесао" победи Бундестима с 2:0 на финала в Йокохама и спечели последната си пета титла в най-престижната футболна надпревара на планетата. Германия пък не е триумфирала вече близо четвърт век. За последно "маншафта" стъпи на световния връх през 1990 г., а сега целта пред тима е да елиминират домакините и да продължат с похода към четвъртата си купа.

Домакините, които са единственият тим в света, участвал във финалите на всички световни първенства, както и отборът, който може да се похвали с рекордните пет световни титли - 1958, 1962, 1970, 1994, 2002 г., са се устремили към Шестата. "Кариоките" стартираха с победа над отбора на Хърватска с 3:1. В следващия си двубой фаворитът за световната титла Бразилия изненадващо се препъна във втория си мач в групата "А" срещу Мексико. Петратният световен шампион не успя да отбележи гол на състава на Мексико и мачът завърши 0:0. В последната си среща от група "А" "селесао" победи с 4:1 Камерун и с актив от седем точки, но с по-добра голова разлика 7:2 изпревари Мексико.

На четвъртфиналите Бразилия срещна регионален южноамерикански опонент в лицето на Чили. "Селесао" елиминира съперника си след изпълнение на дузпи на стадион "Минейрао" в Бело Оризонте. В редовното време и продълженията двата тима завършиха наравно 1:1 след попадения на Давид Луис и Алексис Санчес. Чили пък можеше да хвърли в шок "кариоките" и феновете им в 120-ата минута, когато резервата Пиния излезе на стрелкова позиция и ударът му разтресе горната греда.

В последния си двубой от четвъртфиналите Бразилия победи солидния отбор на Колумбия с 2:1 в южноамериканското дерби от тази фаза. "Кариоките" изиграха най-силния си мач на световното досега. Домакините започнаха много концентрирано двубоя с Колумбия и показаха игра, каквато не бяхме виждали в досегашните им мачове на Мондиала. В седмата минута капитанът на тима Тиаго Силва се разписа от три метра от корнер, след като беше оставен непокрит. Колумбийците отвърнаха с натиск, който обаче не се увенча с успех. Двубоят продължи да тече на много високи обороти и се стигна до 69-ата минута, когато Давид Луиш изпълни брилянтен пряк свободен удар и с бомбен изстрел от 30-метра матира стража на Колумбия с 2:0, а малко по-късно Хамес Родригес намали резултата след точно изпълнена дузпа.

Така завърши и мачът, а важната победа за Бразилия се оказа пирова. Две минути преди края на срещата звездата на "селесао" Неймар получи тежка травма в гърба след удар с коляно от страна на Сунига. Най-лошите очаквания за пукнат прешлен се потвърдиха в клиниката във Форталеза, където Неймар беше откаран на преглед. Нападателят има счупване в третия прешлен на гърба, и няма да се възстанови не само за полуфинала, но дори и за евентуален финал. След срещата целият щаб на националния отбор на Бразилия, президентът на страната Дилма Русеф, световни футболни величия и спортисти изразиха своята подкрепа към нападателят на "кариоките" и му пожелаха бързо оздравяване.

Друг удар, който наставникът на "златистите" Луиш Фелипе Сколари трябва да понесе е и липсата на капитанът Тиаго Силва, който е наказан заради натрупани жълти картони. От щаба на "селесао" подадоха контестация до ФИФА жълтият картон, получен в двубоя с Колумбия, да бъде отменен и бранителят да може да играе срещу Германия, но от Световната футболна централа все още не са взели решение, а и едва ли то ще бъде в полза на домакините. Добрите новини за тима са, че халфът на Челси Вилиан е напълно готов за игра.

Германия стартира участието си на Мондиала с гръмко 4:0 над Португалия. Бундестима стана първият отбор, който изигра 100 мача на световни първенства.

Във втория си двубой трикратният световен шампион бе на косъм от това да допусне шокираща загуба от Гана. Двата отбора предложиха истински спектакъл, който завърши без победител за крайното 2:2. Мачът най-вече ще се запомни с това, че Мирослав Клозе заби своето 15-то попадение на световни футболни финали, с което роденият в полския град Ополе нападател изравни рекорда на Роналдо.

В последния си мач в груповата фаза Германия надви с 1:0 САЩ. Голмайсторът от последното световно първенство Томас Мюлер вкара своя четвърти гол на Мондиала, като по този начин вече има четири попадения на сметката си до момента. Звездата на Байерн Мюнхен има вече девет гола от девет срещи на световни финали.

На осминафиналите Бундестима се поизпоти, но в крайна сметка успя да отстрани коравия отбор на Алжир с 2:1 след продължения. В 92-ата минута Андре Шюрле даде преднина на своя тим, а в 119-ата минута Месут Йозил добави втори гол.

На четвъртфиналите Германия победи Франция с минималното 1:0. Единственото попадение в срещата падна в самото начало, когато след центриране от фаул на Кроос Матс Хумелс се пребори с Рафаел Варан и с глава заби топката в горната греда и мрежата. Срещата не предложи кой знае колко положения пред двете врати, като през втората част появилият се като резерва Шурле на два пъти пропиля отлични възможности, а стражът Мануел Нойер също се оказа последна преградата пред опасните изстрели на Карим Бензема.

Шкодран Мустафи продължава да лекува контузия и отново няма да е на разположение за мача с Бразилия.

Двата отбора имат дълго съперничество помежду си, датиращо от далечната 1963 г. Статистиката е в полза на "селесао", които са постигнали 12 победи над Германия срещу само 4 за Бундестима. Пет от двубоите пък са завършили без победител.

Със сигурност двубоят ще е изключително оспорван и интересен. Бразилия ще запише своето първо участие на полуфиналите след 2002 г., когато за последно "кариоките" триумфираха със световната купа, след като на мондиалите през 2006 и 2010 г. отпадаха безславно на четвъртфиналната фаза. Всички в лагера на "златистите" са оптимисти, че е настъпил мигът за Шестата, но Германия със сигурност не е забравила злополучният финал в Япония преди 12 години, когато "маншафта" бе победен в подножието на върха след двата гола на Роналдо през втората част на финала в Йокохама, който и до ден днешен остава единственият сблъсък между двата състава на ниво Световно първенство. Феномена заяви преди мача, че е сигурен в победата на родината си, прогнозирайки успех с 1:0 за Бразилия, но липсата на Неймар сериозно ще затрудни креативността на тима в офанзивен план.


Прогноза: Бразилия - Германия 0:1

 

Последни 5 изиграни срещи:

Бразилия:

12 юни Бразилия - Хърватия 3:1 (СП 2014, Група А)
17 юни Бразилия - Мексико 0:0 (СП 2014, Група А)
23 юни Камерун - Бразилия 1:4 (СП 2014, Група А)
28 юни Бразилия - Чили 1:1 - 3:2 сл. дузпи (СП 2014, 1/8-финал)
04 юли Бразилия - Колумбия 2:1 (СП 2014, 1/4-финал)

Германия:

16 юни Германия - Португалия 4:0 (СП 2014, Група G)
21 юни Германия - Гана 2:2 (СП 2014, Група G)
26 юни САЩ - Германия 0:1 (СП 2014, Група G)
30 юни Германия - Алжир 2:1 сл. прод. (СП 2014, 1/8-финал)
04 юли Франция - Германия 0:1 (СП 2014, 1/4-финал)


Досегашни срещи:

Бразилия - Германия

21 срещи
12 победи за Бразилия
5 равенства
4 победи за Германия
Голова Разлика: 39:24 за Бразилия

НИКОЛАЙ АНАСТАСОВ

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
181