Първи впечатления от фаворитите на Мондиал 2014


Н. Гавазов

Първи впечатления от фаворитите на Мондиал 2014

Всички фаворити на Световното първенство вече влязоха в битката и FUTBOL TV се опитва да сподели своите мисли относно представянето на един или друг отбор. Някои участници разочароваха, други изненадаха, но така или иначе първите впечатления вече са факт.

Бразилия

Домакините спечелиха трите точки, но остана усещането, че това не е всичко от световните шампиони. Отборът не показа добро взаимодействие между различните линии, защитниците, особено крайните бранители тотално се провалиха, възникнаха проблеми с преодоляването на центъра на терена, а колкото и медийно да се надува атаката, в нападението липсваха всякакви идеи. Бразилците оцеляха (нека оставим съдията настрана) благодарение на Оскар и Неймар, но и двамата не показаха отборна игра. Какво ли ще се случи с полузащитата на домакините, когато се сблъска с италианците или немците?

Рейтинг: - 1

 

Испания

Рано е да бъдат отписвани световните шампиони и това каза днес Висенте дел Боске. Нека не забравяме как започна Ла Фурия преди четири години, а конфузната загуба сега може да бъде катализатор за възраждането на тима. А този тим има класата и майсторите, и може би е за добре, че играчите бяха приземени? Спомнете си само, че през първото полувреме испанците изобщо не отстъпваха на холандците. А след това сякаш се появи умора. Всички видяха как Робен надбяга Рамос, но преди месец и половина испанецът бе с една глава по-високо от съперниците, включително и от Робен. Защо тогава шампионът се срина? Дали не е заради липсата на кондиция, разбирайки, че излизането от слаба група е само междинна цел. Ако това е така, то в скоро време ще видим една нова Испания. Може би още в следващия мач.

Рейтинг: - 2

 

Германия

Има ли някои някакви съмнения, че това е най-добрия отбор след първия кръг? Едва ли. Тактическа постройка, баланс между различните линии, гъвкавост в схемата на игра и отлична преса и неутрализиране на противника. Едва ли може да имаме някакви претенции към Бундестима. А когато човек погледне какво има на пейката Йоахим Льов...

Рейтинг: + 2

 

Италия

Италианците хладнокръвно се справиха с англичаните - без излишни емоции и с перфектно изпълнени тактически указания. "Адзурите" откриха дупка в левия фланг на отбраната на съперника и методично атакуваха там. Създаде се впечатление, че победителите играха много бавно, но нека да си припомним как действаха германците срещу португалците. Освен това, нека не забравяме за дългия сезон, за трудния италиански шампионат и нелеките атмосферни условия в Бразилия. Остава само да видим, как Италия ще продължи да играе и в следващите срещи и най-вече дали академичния стил няма да се обърне срещу самите италианци.

Рейтинг: 0

 

Холандия

"Оранжевите" стартираха ярко, на практика на едно ниво с немците. Но нека първата победа не ни вкарва в заблуждение: наистина ли са толкова добри холандците или испанците са много слаби? А какво ще се случи с Холандия, ако Робен или Ван Перси нямат ден? А двамата, ако нямат ден? Или съперникът намери начин да ги неутрализира? Великолепните подавания на Блинд и Снайдер също не бива да ни заблуждават, защото те бяха извършени без никакво съпротивление. Какво ще се случи, ако срещу двамата бъде упражнена сериозна преса?

Рейтинг: + 1

 

Аржентина

"Албиселесте" остави противоречиво впечатление. Първото полувреме бе много слабо, в отделни отрязъци аржентинците регулираха играта си, но се създаде впечатление, че тук са събрани много звезди, с които не е провеждана никаква методическа подготовка. Остава и проблема с използването на Меси - създаде се впечатлението, че звездата на Барселона е отделно от отбора. Нека не забравяме, че Серхио Ромеро на няколко пъти спаси отбора си, което показва слабости в аржентинската отбрана. Трудно е да си представим, че Аржентина може да прескочи четвъртфинала, а какво остава за финал. Поне така изглеждат нещата сега.

Рейтинг: - 1

 


Хърватия

Много почитатели на футбола няма да се съгласят с твърдението, че Хърватия е сред фаворитите, още повече, че хората на Нико Ковач загубиха на старта. Но нека да си спомним как дойде това поражение и също така да не забравяме, колко грамотно хърватите играха в отбрана, как завладяха центъра на терена и колко бързо атакуваха. Какво ли ще се случи когато на върха на атаката се появи Марио Манджукич? Дали пък Хърватия не е скрит фаворит за медали?

Рейтинг: + 1

 


Белгия

Тук също могат да възникнат спорове, особено когато любителите на футбола си припомнят играта на белгийците през първото полувреме на мача им с Алжир. Дали обаче Азар и компания не подцениха представителите на Африка? Със сигурност тази лоша първа част ще бъде внимателно анализирана, а отчитайки колко индивидуално майсторство има в редиците на Белгия, трудно е да си представим, че този отбор няма да се бори за медал.

Рейтинг: 0

 

 

Англия и Франция

Англичаните показаха едно ново лице срещу Италия, но загубиха. Има основание за известен оптимизъм, но с треньор като Рой Ходжсън е трудно да си представим, че "Трите лъва" могат да направят нещо повече от почетна загуба на четвъртфинал. Специалистът така и не запуши дупката на левия фланг, освен това отборът няма мозъчен център - при цялото уважение към Джерард, но победният гол на противника дойде именно след негова грешка. А кой трябва да намери правилното място на Рууни, дори ако това е пейката? Очевидно е, че Ходжсън няма отговор на тези въпроси.

Проблемите за Франция са същите, както и при англичаните. Наистина, французите победиха Хондурас, но успехът срещу най-слабия отбор би трябвало да дойде много леко. Освен това, тук ще зададем въпроса: има ли диригент френския оркестър? Никой не направляваше атаките и не налагаше темпо, а изводът е, че французите играят без стратегически мисли и хаотично.

Рейтинг: - 1

 

  Сподели
201