7 мача от световните квалификации, които никога няма да забравим (видео)


Н. Гавазов

7 мача от световните квалификации, които никога няма да забравим (видео)

Тази вечер малко преди 03:00 часа българско време мачът между Уругвай и Йордания ще определи последният участник на финалите на Световното първенство по футбол в Бразилия. Най-вероятно това ще шампионът на Южна Америка, който при гостуването си в първата среща постигна победа с 5:0. С този двубой всъщност приключва двегодишната квалификационна кампания, която за жалост на българските любители на футбола бе неуспешна за националния ни отбор. Далече от родните проблеми в най-популярния спорт, FUTBOL TV се връща назад във времето за да припомни на читателите си десетте най-интересни мача от квалификациите за Мондиал 2014.

 

Германия - Швеция 4:4

Няколко дни преди този мач Германия буквално унищожи с 6:1 Ирландия. Подобна перспектива се очертаваше и пред Швеция, но двойката Мертезакер - Бадщубер се отнесе много хуманно към противника. Централните защитници на Бундестима се провалиха тотално и позволиха на гостите да извършат невероятен обрат.


Дания - Армения 0:4

По време на изпълнението на химните на двата отбора, камерите хванаха намиращия се на трибуните Даниел Агер, който невъзмутимо дъвчеше дъвка, но и без този кадър можеше да се разбере за настроението в скандинавския тим. Арменците изглеждаха лесна плячка - преди това бяха загубили домакинството си на Малта. Всъщност, след този мач датчаните си задаваха въпроса: какво се случи? Задават си го и сега, а като спомен ще останат аплодисментите на феновете към Мхитарян и компания.


Естония - Холандия 2:2

Холандците с оранжев вихър се носеха в своята група към Бразилия, че за всички бе ясно, че хората на максималиста Луис ван Гаал изобщо нямаха намерение да губят точки в Талин. Холандия обаче завърши кампанията си с девет победи и едно равенство, което се случи точно в столицата на Естония. Впрочем, до 94-та минута на този мач Ван Перси и компания бяха близо до сензационна загуба.


Русия - Португалия 1:0

Едва ли някой е подозирал, че Русия с Капело може да постигне това: 100-процентов резултат в първите 4 мача, силно нежелание да се допускат голове и треньорска победа над Португалия (Роналдо). Слагайки ръка на главния си конкурент, руснаците посрещнаха лятото в отлично настроение.


Швейцария - Исландия 4:4

Този двубой ясно показа твърдостта в характера на исландците. Домакините поведоха с 4:1 и вероятно някъде тук гостите разбраха, че ще се приберат у дома не само с шоколад и картички от Алпите. На преден план излезе мощта на Ередивизе, като особено старателен бе Йохан Гудмундсон, който направи хеттрик. Нападателят в 97 мача за АЗ има 8 гола, а тези цифри позволяват още един път да се осъзнае мащаба на необяснимото, което сътвориха исландците. Последният гол пък бе космически.


Украйна - Франция 2:0

Искрящата атмосфера на стадион "Олимпийски", тактическият гений на Фоменко, дузпата на Ярмоленко, изгонването на Кошчелни и Кучер, изпуснатото положение на Насри, слабата игра на Рибери - всичко това е малка част от онова, което се случи в този мач. Победата на домакините накара "трикольорите" да си спомнят за събитието отпреди 20 години, когато България замина за САЩ 94 за сметка на французите. Този двубой показа колко е добър националния отбор на Украйна, но мачът се превърна и в част от едно оглушително падение, защото снощи хората на Фоменко претърпяха класическо поражение на френска земя и ще гледат Мондиал 2014 от телевизора.


Швеция - Португалия 2:3

Който не е гледал срещата, само може да съжалява, че се е лишил от емоциите и галактическата битка между Роналдо и Ибрахимович, която бе спечелена от португалеца с общ резултат 4:2. Роналдо с удоволствие провери скоростните качества на защитниците на шведите, а самите скандинавци ще продължат да доказват своите съвършенства, но не и на финала на Мондиал 2014, който впрочем няма да бъда наблюдаван от Златан Ибрахимович.

За награда на нашите читатели ще предоставим автентичния "коментар" на португалския журналист на головете на Роналдо в снощния мач:

 

  Сподели
201